Ifjabb Jakab apostol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ifjabb Szent Jakab szócikkből átirányítva)
Ifjabb Szent Jakab
Szent Jakab.(Ikonábrázolás.)
Szent Jakab.
(Ikonábrázolás.)
apostol
Születése
1. század
Halála
62 vagy 69
Jeruzsálem
Tisztelete
Egyháza Görög ortodox egyház
Tisztelik Római katolikus egyház
Ortodox kereszténység
Ókeleti egyházak
Ünnepnapja május 3.
Római katolikus egyház
október 23., december 26.
Ortodox kereszténység
Jelképei könyv
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ifjabb Jakab apostol témájú médiaállományokat.
Ifjabb Szent Jakab, apostoltársával Szent Bertalannal a Sienai dóm oltárképén. Részlet Duccio di Buoninsegna (1250–1318) munkájából.

Ifjabb Jakab apostol vagy Ifjabb Szent Jakab († 62[1] vagy 69[2]), Alfeus fia, a Jézus által kiválasztott 12 apostol egyike. Az apostolok felsorolásában a 9. helyen szerepel (Mk 3,18; Mt 10,3; Lk 6,14; ApCsel 1,13). Mivel az apostolok közt szerepel egy másik Jakab is, ezért kapta a megkülönböztető ifjabb nevet. Azonban ez az elnevezés bizonytalansággal terhelt.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az apostolnévsoron kívül máshol az Újszövetség nem említi Jakabot. Éppen ezért nehéz személyének azonosítása. A korai hagyomány alapján a felsorolásban szereplő Jakabot azonosítják egy másik Jakabbal, akinek anyja a keresztrefeszítés tanúja volt (Mk 15,40). A szentírás magyarázói nincsenek egyetértésben a kérdés kapcsán sem, azaz nem bizonyítható, hogy az apostolnévsorban szereplő Jakab, és Jakab, az Úr testvére (Mk 6,3; ApCsel 1,14) ugyanaz a személy. Így gyakran előfordul, hogy ezt a három Jakabot egyként említik.

Tisztelete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ünnepét a katolikusok május 3-án tartják Szent Fülöp apostollal együtt. Ezen a napon emlékeznek rá az evangélikusok is. Az anglikán közösségek május 1-jén, az ortodoxok pedig október 9-én emlékeznek meg róla.

Attribútumai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ábrázolásain kallózófával mutatják, mely vértanúságának eszközére utal. Vértanúsága ugyanis egy posztófeldolgozóhoz kötődik, aki szerszámával agyonverte, amikor az apostolt ledobták a jeruzsálemi templomból. Szent Jakab így lett a kalaposok, posztókészítők védőszentje.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Iosephus Flavius és Szent Jeromos szerint.
  2. Hégészipposz, Alexandriai Kelemen, Alexandriai Kelemen szerint.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]