Heckler & Koch G3

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Heckler & Koch G3

Típusgépkarabély
Ország NSZK
Alkalmazás
Alkalmazás ideje1959-től
Használó országld. alkalmazó országok bekezdést
Háborús alkalmazásPortugál gyarmati háború, Hatnapos háború, Irak–iráni háború, Salvadori polgárháború, Törökország–PKK konfliktus, Horvátországi háború, Sierra Leone-i polgárháború, Etióp polgárháború, Iraki háború, Mexikói drogháború, Szíriai polgárháború
Műszaki adatok
Űrméret7,62 mm
Lőszer7,62 × 51 mm NATO
Tárkapacitás20 db szekrénytárban
Működési elvkésleltetett tömegzáras
Tömeg4,25 kg
Fegyver hossza1025 mm
Csőhossz450 mm
Elméleti tűzgyorsaság500–600 lövés/perc
Csőtorkolati sebesség800 m/s
Irányzék típusanyílt, diopteres
A Wikimédia Commons tartalmaz Heckler & Koch G3 témájú médiaállományokat.
Szaúdi katona G3A4 gépkarabéllyal
Amerikai tengerészgyalogos lőgyakorlaton

A G3 (Gewehr 3) a Spanyolországi CETME (Centralo de Estudios Tecnicos de Materiales Especiales) által kifejlesztett és a Németországi Heckler & Koch közreműködésével gyártott 7,62 mm-es gépkarabély.

Történet[szerkesztés]

A G3 gépkarabély története a második világháborúig nyúlik vissza. A háború végén a mérnökök egy olyan fegyver kifejlesztésén dolgoztak, ami olcsó, nem igényel bonyolult gyártástechnológiát és anyagokat, megbízható, de nem feltétlenül hosszú élettartamú. A görgőkkel késleltetett tömegzár prototípusán az oberdorfi Mauserwerke mérnökei dolgoztak, de a Sturmgewehr 45 gyártására a háború végéig nem került sor. A Mauserwerke tervezőmérnöke Ludwig Vorgrimmler a háború után a CETME kutatóintézetben folytatta a késleltetett tömegzár tökéletesítését.
A prototípus kifejlesztése után a spanyol kormány az oberdorfi Heckler & Koch GmbH-t kérte fel a fegyver gyártásának megszervezésére. Németország hadserege, a Bundeswehr, a fegyvert 1959-ben G3 jelzéssel állította hadrendbe.

Szerkezeti kialakítása[szerkesztés]

A fegyver késleltetett tömegzáras kialakítású, a lövés során a csőben uralkodó gáznyomás hatására fellépő erő hat a zárt állapotú zártömbre, amely a görgőkön keresztül elmozdítja a záróéket, ami rövid hátramozgás után magával vonja a zártömböt. Amikor a zártömb elkezdi a hátrafelel mozgást, a lövedék már elhagyja a fegyvert, a töltényűr nyomása visszaesik a légköri nyomás szintjére, a zártömbbe épített hüvelykivonó üríti a töltényűrt, a zártömb hátranyomja a kakast, a zárvezető előre mozog a tárból a legfelső töltényt a töltényűrbe tolja és a görgőket a tok üregébe kényszeríti. Sorozatlövésre állított fegyverben a lövési folyamat addig ismétlődik, amíg töltény van a tárban vagy a lövész el nem engedi az elsütőbillentyűt.

Alkalmazó országok[szerkesztés]

A G3 karabélyt közel ötven országban rendszeresítették, és gyártják (merev és betolható válltámasszal, céltávcsővel, más űrméretekben).
Korábbi alkalmazók:

NATO:

nem NATO országok:

Források[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Heckler & Koch G3 témájú médiaállományokat.
  • Kiss Á. Péter – (1998): A gépkarabély és használata, Zrínyi kiadó, Budapest ISBN 963-327-317-X
  • Kékesi György: Németország 2.: HK G3 In: Kaliber 15. évfolyam 9. szám (173.), 2012. szeptember ISSN 1418-513x