František Chvalkovský

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
František Chvalkovský
1923-ban
1923-ban
Született1885. július 30.[1][2][3]
Jílové u Prahy[4][1][2][3]
Elhunyt1945. február 25. (59 évesen)[1][5][2][3]
Berlin[6][1][3]
Állampolgársága
GyermekeiNyta Dover
Foglalkozása
Tisztsége
IskoláiKároly Egyetem
SírhelyePrága
A Wikimédia Commons tartalmaz František Chvalkovský témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

František Chvalkovský (Jílové u Prahy, 1885. július 30.Berlin, 1945. február 25.) cseh diplomata, Csehszlovákia negyedik külügyminisztere.

Élete[szerkesztés]

Prágában és Londonban tanult jogot.

Tevékenysége az első köztársaság idején[szerkesztés]

Az újonnan függetlenné vált Csehszlovákiában Chvalkovský először Antonín Švehla belügyminiszter titkára lett. 1920-ban csatlakozott a diplomáciai szolgálathoz, és részt vett a trianoni béketárgyalásokon. Később nagykövetként szolgált Japánban, az Egyesült Államokban, Németországban és Olaszországban.

A müncheni egyezmény után[szerkesztés]

Az első bécsi döntés résztvevői balról jobbra:
František Chvalkovský, Galeazzo Ciano, Joachim von Ribbentrop és Kánya Kálmán

A müncheni egyezmény véget vetett az Első Csehszlovák Köztársaságnak, amelynek korábbi demokratikus és anti-totalitárius politikája teret engedett a tekintélyelvű kormányzásnak és a náci Németországgal való szorosabb együttműködésnek (további információ: Második Csehszlovák Köztársaság). A korábbi csehszlovák elnökhöz, Edvard Benešhez köthető politikai elitnek el kellett hagynia hivatalát, és Chvalkovský külügyminiszter lett. Állama függetlenségét úgy próbálta megőrizni, hogy engedményeket tett a szomszédoknak abban a reményben, hogy a jövőben időt nyerhet a kedvezőbb kimenetelre. Mélyen alábecsülte Hitler Közép-Európa megszállására irányuló szándékát, valamint Lengyelország és Magyarország irredentizmusát, amelyek az első világháború után fájdalmas területi engedményekre kényszerültek Csehszlovákia javára. Ő képviselte Csehszlovákiát a bécsi választottbíróságon, amely arra kényszerítette Csehszlovákiát, hogy Dél-Szlovákia magyar többségű, mintegy 12 ezer km²nyi részét visszaengedje Magyarországnak. Amikor a Szlovák Köztársaság 1939. március 14-én kikiáltotta függetlenségét, Chvalkovský Emil Hácha csehszlovák elnökkel Berlinbe utazott abban a reményben, hogy a további engedményeik megőrzik Csehország függetlenségét.

A náci uralom alatt[szerkesztés]

A Cseh–Morva Protektorátus létrejöttével nem volt hivatalos helye a cseh diplomáciai szolgálatnak. Legutóbbi határozatában német nyomásra a külügyminisztérium minden csehszlovák nagykövetet arra utasított, hogy zárják be nagykövetségüket, és helyezzék át a Németországba. A hazafias hivatalnokok abban reménykedtek, hogy a nagykövetek – a közvetlen náci nyomástól mentesen – nem engedelmeskednek a parancsnak, és megtartják nagykövetségüket a száműzetésben élő kormány jövőbeni javára. Végső megoldásként, ha a fogadó kormány ellenséges volt velük, akkor inkább abba az országba, mint Németországba helyezzék át nagykövetségüket.

Sok követ azonban nem olvasott a sorok között, és szó szerint engedelmeskedett a parancsnak, ahogy megszokták, ami jelentős károkat okozott a csehszlovák érdekeknek. Tekintettel a Chvalkovský által alakított eseménysorra, sok ország, mint például a müncheni egyezményt aláíró Franciaország, kezdetben Csehszlovákia bukását a belső erőknek, nem pedig a németek agressziójának tekintette. Chvalkovský tehát ezek szerint jelentős károkat okozott Csehszlovákiának abban a kritikus időszakban.

A külügyminisztérium 1939-es bezárása után Chvalkovský a protektorátus németországi megbízottja lett. Egy Berlin melletti autópályán egy szövetséges légitámadás során vesztette életét.[7] A német főparancsnokság aznap Berlin közelében végrehajtott brit támadásokról számolt be.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2019. november 23.)
  2. a b c The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  3. a b c d Regional Database of the Central Bohemian Research Library in Kladno. (Hozzáférés: 2023. június 20.)
  4. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 15.)
  5. BnF források (francia nyelven)
  6. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 31.)
  7. Hamburger Zeitung, 1945. március 28.
  8. OKW Bericht, 1945. február 25.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a František Chvalkovský című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]