Fokker E.IV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fokker E.IV
Fokker E.IV
Fokker E.IV

FunkcióVadászrepülőgép
GyártóFokker
TervezőAnthony Fokker
Gyártási darabszám49

Személyzet1 fő
Első felszállás1915 szeptember
Méretek
Hossz7.50 m
Fesztáv10.00 m
Magasság2.7 m
Szárnyfelület16.3 m²
Tömegadatok
Szerkezeti tömeg460 kg
Tömeg üzemanyaggal724 kg
Hajtómű
HajtóműOberursel U.III 14 hengeres léghűtéses forgómotor
Teljesítmény160 LE kW
Repülési jellemzők
Max. sebesség166 km/h
Hatósugár240 km
Legnagyobb repülési magasság4500 m
Fegyverzet
Beépített fegyverzet
Háromnézeti rajz
A Wikimédia Commons tartalmaz Fokker E.IV témájú médiaállományokat.

A Fokker E.IV (Eindecker) együléses, monoplán német vadászrepülőgép volt az első világháborúban. 1916 tavaszán jelent meg a nyugati fronton.

Előzmények[szerkesztés]

Az E.IV a Fokker E.III gép továbbfejlesztése volt, amely elsősorban erősebb, nagyobb motort kapott az előző típushoz képest, ami lehetővé tette 2, illetve három géppuska felszerelését is a gépre, továbbá a 100 LE-s motor 160 LE-s motorra cserélésével a végsebesség növekedését is várták. A prototípus gyári azonosítója M.15 volt és ezen a gépen három géppuska volt, amelyek 15 fokos szögben felfelé irányultak. A gépet Oswald Bölcke tesztelte A három fegyver szinkronizálása a propellerrel túl bonyolult szerkezetnek bizonyult, amely igen könnyen meghibásodhatott ezért a szériában gyártott E.IV-nél már visszatértek az egyszerűbb szinkronizációs szerkezettel megvalósítható kettő darab géppuskás változathoz, illetve a géppuskák irányzékának 15 fokos módosítását is megszüntették.

Története[szerkesztés]

Az első E.IV gépek 1915 szeptemberében kerültek ki a frontra és elsősorban az elit csapatok, a legjobb pilóták kapták meg őket. Az új típus azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Jóllehet az új, erősebb motorral a gép tényleg gyorsabb volt, azonban az átalakításokkal sokat vesztett a manőverezhetőségéből az E.III-hoz képest, mivel a nehezebb motor instabillá tette a gépet. Ezen túlmenően az új, bonyolultabb motor sokkal kevésbé volt megbízható, gyakrabban fordultak elő meghibásodások. Ezen problémák és a modernebb duplafedelű Albatros gépek megjelenése következményeként összesen mindössze 49 darab E.IV készült.

Hadrendbe állító országok[szerkesztés]

 Német Birodalom

Pilóták[szerkesztés]


További információk[szerkesztés]