Esseni egyházmegye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Esseni egyházmegye
Bistum Essen
(Dioecesis Essendiensis)
Elhelyezkedés
Ország Németország
Területi fennhatóság Ruhr-vidék
FőegyházmegyeKölni
Esperesi körzetek 10
é. sz. 51° 27′ 21″, k. h. 7° 00′ 49″
Statisztikai adatok
Terület1 891 km²
Lakosság
Teljes2 510 000
Egyházmegyéhez tartozók782 453 (31,1%)
Plébániák 42
További jellemzők
Egyház római katolikus
Rítus római rítus
Alapítás ideje 1957. február 23.
Alapító XII. Piusz pápa
Székesegyház Esseni kolostor
Védőszent Mária, jó tanács Anyja
Szent Liudger
Szent Altfrid
Vezetése
PápaFerenc
Püspök Franz-Josef Overbeck
Metropolita Rainer Maria Woelki
Segédpüspök Ludger Schepers,
Wilhelm Zimmermann
Általános helynök Klaus Pfeffer
Nyugalmazott püspök Franz Grave,
Franz Vorrath
Térkép
Esseni egyházmegye
Esseni egyházmegye
Honlap
Esseni egyházmegye weboldala
Esseni egyházmegye a Catholic Hierarchy-n
A Wikimédia Commons tartalmaz Esseni egyházmegye témájú médiaállományokat.

Az Esseni egyházmegye (latinul: Dioecesis Essendiensis, németül: Bistum Essen) egy római katolikus egyházmegye, a németországi Ruhr-vidéken. Területét tekintve az ország legkisebb egyházmegyéje, ennek ellenére közel 800.000 hívő él benne. Németországban gyakran emlegetik Ruhrbistum néven is.

Az egyházmegye a kölni érsek alá tartozik, jelenlegi püspöke Franz-Josef Overbeck. Székesegyháza az egykori esseni női kolostor temploma, a Szent Kozma és Damján- és Szűz Mária-katedrális.

Története[szerkesztés]

Az esseni kolostor

Az Esseni egyházmegye Németország legújabb egyházmegyéi közé sorolható, alapítása csak a 20. század közepén történt. Már az 1929-es porosz konkordátum előkészítésekor is felmerült az igény arra, hogy Ruhr-vidék nagyvárosai saját egyházmegyét kapjanak, ekkor azonban ezt még elvetették. Végül 1951-ben kezdte meg a tárgyalásokat az új püspökségről Észak-Rajna-Vesztfália kormányzata az Apostoli Szentszékkel. Öt év elteltével sikerült mindenben megállapodniuk, s így 1957. február 23-án XII. Piusz pápa Germanicae gentis kezdetű bullájával megalapította az Esseni egyházmegyét. Székesegyháza az egykori esseni kolostor temploma lett, melyet Szent Altfrid hildesheimi püspök alapított a 9. században főnemesi származású nők számára. Az új egyházmegye a sűrűn lakott ruhr-vidéki nagyvárosokat foglalta magába, s így annak ellenére hogy az ország legkisebb püspöksége lett, összesen több mint 1,3 millió hivő került hozzá a Kölni és a Paderborni főegyházmegye illetve a Münsteri egyházmegye területéről. Első püspökét, Franz Hengsbach paderborni segédpüspököt 1958. január 1-én iktatták be új hivatalába. Hengsbach 33 évan át volt a város püspöke, 1988-ban II. János Pál pápa bíborossá kreálta. 2009 óta Essen jelenlegi püspöke Franz-Josef Overbeck.

Egyházszervezet[szerkesztés]

Az egyházmegye a Ruhr-vidék nagyvárosait foglalja magába Dortmund kivételével. Terülte nem éri el a 2000 km²-t, teljes lakosság azonban közel 2,5 millió fő. A lakosság nagy része 8 nagyobb városban (Essen, Duisburg, Bochum, Gelsenkirchen, Oberhausen, Mülheim an der Ruhr, Bottrop, Gladbeck) él, ezek közül Essen és Duisburg fél millió lakossal rendelkezik. Az egyházmegye 10 espereskerületre oszlik, a nyolc városi mellett van két vidéki is (Altena-Lüdenscheid és Hattingen-Schwelm). 42 plébánia működik, köztük Németország legnépesebbje is (Gelsenkirchen-Buer) több mint 40.000 hívővel.

Hans-Josef Overbeck

Az egyházmegye püspökei[szerkesztés]

  • Franz Hengsbach, bíboros, német tábori püspök (1958–1991)
  • Hubert Luthe (1992–2002)
  • Felix Genn (2003–2009)
  • Franz-Josef Overbeck, német tábori püspök (2009– )

Szomszédos egyházmegyék[szerkesztés]

Források[szerkesztés]