Erythrosuchidae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Erythrosuchidae
Evolúciós időszak: olenyokianisusi
A Chalishevia rekonstrukciója
A Chalishevia rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Alosztály: Diapsida
Alosztályág: Archosauromorpha
Csoport: Archosauriformes
Család: Erythrosuchidae
Broom, 1905
Nemek

Lásd taxonómia

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Erythrosuchidae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Erythrosuchidae témájú médiaállományokat és Erythrosuchidae témájú kategóriát.

Az Erythrosuchidae (jelentése 'vörös krokodilok') az archosauromorphák egyik családja, amelybe a kora triász időszak olenyoki korszakától a középső triász anisusi korszakáig élt nagy méretű bazális húsevők tartoztak. Fosszilis maradványaik Dél-Afrikából (a Karoo Medencében levő Beaufort Csoportból), valamint az oroszországi Perm területéről és Kínából kerültek elő. Koruk csúcsragadozói voltak, testhosszuk elérte a 2,5–5 métert. A legnagyobb képviselőik, például az Erythrosuchus koponyája egy méteresre is megnőtt. Nagy méretű kortársaik a kannemeyeriida dicynodontiák kétségtelenül a fő zsákmányállataik közé tartoztak, azonban az első erythrosuchidák a kannemeyeriidáknál valamivel korábban tűnnek fel a fosszilis rekordban, így feltehetően más állatokkal is táplálkoztak.

Az Erythrosuchidae-t korábban a Proterosuchia alrend thecodontiái közé sorolták be. A mai őslénykutatók azonban kladisztikai megközelítést alkalmaznak, így már nem használják ezt a besorolást. Eszerint az erythrosuchidák egy Archosauriformes klád, amely egy archosaurus külcsoportot alkot. A biztosan ide tartozó archosaurusok autapomorfiái, köztük a háromágú medenceöv, a negyedik tompor és a negyediknél hosszabb harmadik lábközépcsont arra utalnak, hogy az erythrosuchidák közelebb álltak az igazi archosaurusokhoz, mint a Proterosuchidae családhoz, melyek nem rendelkeztek ezekkel a jellemzőkkel.

Ezáltal az Erythrosuchidae átmeneti evolúciós helyet tölt be a legkezdetlegesebb archosauriformesek és a fejlettebb triász időszaki archosaurusok között.

Az Uralosaurus fejének rekonstrukciója


Taxonómia[szerkesztés]

Nem Státusz Kor Lelőhely Leírás Kép

Erythrosuchus

Érvényes. Középső triász időszak, anisusi korszak, 240 millió évvel ezelőtt Dél-Afrika Egy közel egy méteres koponya alapján ismert, körülbelül 4,5–5 méter hosszúságú húsevő.

Fugusuchus

Érvényes. Középső triász időszak, anisusi korszak, 240 millió évvel ezelőtt Oroszország

Garjainia

Érvényes. Középső triász időszak, olenyoki korszak, 248 millió évvel ezelőtt Oroszország Az egyik legelső erythrosuchida. A hosszúsága 1,5–2 méter.

Shansisuchus

Érvényes. Középső triász időszak, olenyoki korszak, 248 millió évvel ezelőtt Kína Erős állkapoccsal rendelkező, körülbelül 2,5 méter hosszúságú ragadozó.

Vjushkovia

Érvényes. Középső triász időszak, anisusi korszak, 240 millió évvel ezelőtt Oroszország

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Erythrosuchidae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Benton, M. J.. Vertebrate Paleontology, 3rd edition, Blackwell Science Ltd (2004) 
  • Carroll, R. L.. Vertebrate Paleontology and Evolution. [WH Freeman & Co. (1988) 
  • Parrish, J. M. (1992). „Phylogeny of the Erythrosuchidae (Reptilia: Archosauridormes)”. Journal of Vertebrate Paleontology 12, N3–102. o.  

További információk[szerkesztés]