Dinosauromorpha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Dinosauromorpha
Evolúciós időszak: középső triász – jelenkor
Egy korai dinosauromorpha, a Dromomeron
Egy korai dinosauromorpha, a Dromomeron
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Alosztály: Diapsida
Alosztályág: Archosauromorpha
Csoport: Ornithodira
Csoport: Dinosauromorpha
Benton, 1984
Kládok
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Dinosauromorpha témájú rendszertani információt.

A Dinosauromorpha az archosaurusok egyik kládja, amely egyben a dinoszauruszok csoportjának testvértaxonja. Bazális képviselőik közé tartozik a Marasuchus, az Argentínában a középső triász időszak ladin korszakában élt bizonytalan identitású Lagosuchus, az Arizona, Új-Mexikó és Texas államok területén a nori korszakban élt Dromomeron, a Lengyelországban, a karni korszakban élt „silesaurusok” közé tartozó Silesaurus, az Új-Mexikóban a karni–nori korszakban élt Eucoelophysis, az Argentiában a ladin korszakban élt Pseudolagosuchus,[1] valamint feltehetően ide tartozik a Brazíliában a nori korszakban élt Sacisaurus[2] és a Texasban, a karni korszakban élt Technosaurus is.[3] A dinosauromorphák egyetlen mai túlélői a madarak.

Osztályozás[szerkesztés]

Az elnevezés 1984-ből, Michael J. Bentontól származik. Az első kládot 1991-ben Paul Sereno hozta létre, aki véletlenül csomópont-alapú kládként – a Lagerpeton chanarensis, a Lagosuchus talampayensis, a Pseudolagosuchus major, valamint a Dinosauria (beleértve az Aves kládot) utolsó közös őseként és annak valamennyi leszármazottjaként – és ág-alapú kládként – a Dinosauriához a Pterosauriánál közelebb álló ornithodirák csoportjaként – is definiálta a fogalmat.

Sereno 2005-ben egy jóval pontosabb definícióval állt elő: a csoport tagja a Passer domesticus (Linnaeus. 1758) és valamennyi olyan faj, amely közelebb áll a Passer nemhez, mint a Pterodactylus antiquushoz (Soemmerring, 1812), az Ornithosuchus woodwardihoz (Newton, 1894) vagy a nílusi krokodilhoz (Laurenti, 1768). Ezáltal a pteroszauruszok távolabb kerülnek a dinoszauruszoktól, de az új definíció érvényben maradhat, emellett definiálja a kapcsolatot a Crurotarsival is; amely ebben ez esetben az Avemetatarsalia korábbi szinonimájává válik.

Hivatkozások és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dinosauromorpha című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Irmis, Randall B., Nesbitt, Sterling J.; Padian, Kevin; Smith, Nathan D.; Turner, Alan H.; Woody, Daniel; and Downs, Alex (2007). „A Late Triassic dinosauromorph assemblage from New Mexico and the rise of dinosaurs”. Science 317, 358–361. o. DOI:10.1126/science.1143325. PMID 17641198.  
  2. Ferigolo, J., and Langer, M.C. (2006). „A Late Triassic dinosauriform from south Brazil and the origin of the ornithischian predentary bone”. Historical Biology 19 (1), 1–11. o.  
  3. Nesbitt, Sterling J., Irmis, Randall B.; and Parker, William G. (2007). „A critical re-evaluation of the Late Triassic dinosaur taxa of North America”. Journal of Systematic Palaeontology 5 (2), 209–243. o. DOI:10.1017/S1477201907002040.  

Külső hivatkozások[szerkesztés]