Euparkeriidae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Euparkeriidae
Evolúciós időszak: kora triászközépső triász
A Euparkeria capensis rekonstrukciója
A Euparkeria capensis rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Alosztály: Diapsida
Alosztályág: Archosauromorpha
Csoport: Archosauriformes
Család: Euparkeriidae
Huene, 1920
Nemek

Az Euparkeriidae a bazális archosauromorpha húsevők egy kisebb családja, mely a kora triász és a középső triász időszak (anisusi korszaka) között élt. Az euparkeriidák fosszilis maradványaira Dél-Afrika és Oroszország területén találtak rá. Testvércsoportjukkal, az erythrosuchidákkal szemben kis méretű, karcsú állatok voltak, melyek képesek lehettek a két lábon való járásra is.[1]

A kládot az Euparkeria, a csoport aránylag jól ismert tagja után nevezték el. A feltételezés szerint ide tartozik a Dorosuchus, Halazaisuchus, Osmolskina, Wangisuchus és a Xilousuchus. A családot Friedrich von Huene nevezte el 1920-ban, aki az Euparkeriidae-t a Pseudosuchia tagjaként osztályozta. Az újabb keletű elemzések szerint a család az Archosauriformes tagja. Az euparkeriidák közel állnak a krokodilok őseihez, a pseudosuchiákhoz, az ornithodirákhoz és a dinoszauruszokhoz, de nem tekintendők a közvetlen őseiknek.

Hivatkozások és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Euparkeriidae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Carroll, R. L.. Vertebrate Paleontology and Evolution. New York: W. H. Freeman & Co. (1988) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]