Proterochampsidae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Proterochampsidae
Evolúciós időszak: középsőkéső triász
A Proterochampsa rekonstrukciója
A Proterochampsa rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Alosztály: Diapsida
Alosztályág: Archosauromorpha
Rend: Nincs megadva
Család: Proterochampsidae
Romer, 1966
Nemek

Lásd a szövegben

Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Proterochampsidae témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Proterochampsidae témájú kategóriát.

A Proterochampsidae egy rejtélyes archosauromorphacsoport, melyet A. S. Romer nevezett el 1966-ban, Vertebrate Paleontology című művének harmadik kiadásában. A különböző szerzők hol az archosaurusok közé (Benton 1985, Benton 1990), hol a Proterosuchia (Carroll 1988), hol pedig az Archosauriformes (Sereno 1991) csoportba helyezik el, míg az újabb keletű online adatbázisok nem létező taxonként, illetve a crocodylomorphák tagjaként hivatkoznak rá. A család (és ritkábban a rend) nagyjából ötven példányon alapul, melyeket Argentínában és a Patagónia körüli területeken találtak. Az ismert példányok korát 245 és 199,6 millió év közé, a triász időszakra becsülik.

Anatómia és osztályozás[szerkesztés]

A család tagjai meglehetősen különböznek egymástól, de valamennyi faj rendelkezik a krokodilokhoz hasonló testi jellemzőkkel. Egyes proterochampsidák hossza nem haladta meg az 1 métert sem, de az olyanok, mint a Proterochampsa elérték az 5 métert is, és kétségtelenül a triász időszak legnagyobb ragadozói közé tartoztak.

Romer könyvében a Proterochampsidae családhoz tartozó definíciónál említésre kerül a széles, lapos koponya, a kezdetleges lemezszerű csípő, a bőrpáncél (scutum) jelenléte, valamint az, hogy ezek az állatok Nyugat-Gondwana vízi ragadozóiként éltek. Parrish (1993) és Sereno (1991) részben egyetértenek a megállapításaival.

Kezdetben a phytosaurusok fosszilis maradványait is a proterochampsidák csoportjába sorolták be, ám a későbbi kutatások kimutatták, hogy ezek az állatok túl kezdetlegesek és specializáltak voltak ahhoz, hogy ebbe a csoportba tartozzanak. A tudósok ma úgy vélik, hogy ez az ősi család valódi archosaurusok csoportja, amely hasonlít a proterosuchidák és az erythrosuchidák családjára.

Taxonómia[szerkesztés]

A Proterochampsidae nevet Alfred Sherwood Romer alkotta meg (1966-ban). Nem létező, nem ichnotaxon és nem is hivatalos taxon. Carrol (1988-ban) a Proterosuchiához, Benton (1985-ben és 1990-ben) az Archosauriához, Sereno pedig (1991-ben) az Archosauriformeshez sorolta be. Az alábbi taxonokat rendszerint nem fogadják el:

 • Proterosuchia rend - nincs elfogadva
  • Proterochampsidae család
   • Cerritosaurus nem (Price, 1946) - Carroll (1988-ban) a Proterochampsidae-hez kapcsolta
   • Chanaresuchus nem (Romer, 1971) - Romer (1971-ben), Carroll (1988-ban) és Benton (1990-ben) a Proterochampsidae-hez kapcsolta
    • Species C. bonapartei (Romer, 1971)
   • Gualosuchus nem (Romer, 1971) - Romer (1971-ben) és Carroll (1988-ban) a Proterochampsidae-hez kapcsolta
    • G. reigi faj (Romer, 1971)
   • Proterochampsa nem (Reig, 1959) - Carroll (1988-ban) a Proterochampsidae-hez kapcsolta

Hivatkozások és jegyzetek[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Proterochampsidae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

 • A. S. Romer. Vertebrate Paleontology, 3rd edition, Chicago: University of Chicago Press, 1-468. o. (1966) 

További információk[szerkesztés]