Első lyoni zsinat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. lyoni zsinat
Dátum 1245. június 28. - július 17.
Elismerte Katolikus egyház
Előző zsinat Negyedik lateráni zsinat
Következő zsinat Második lyoni zsinat
Összehívó IV. Ince pápa
Elnöklő IV. Ince pápa
Résztvevők 140-150
Viták témája papság bűnei, Jeruzsálem elvesztése, mongol fenyegetés, Konstantinápoly fenyegetettsége és vádemelés a császár ellen.
Dokumentumok és nyilatkozatok 22 kánon
Időrendi lista

Az első lyoni zsinat a tizenharmadik egyetemes zsinat, amelyet IV. Ince pápa hívott össze 1245-ben, hogy II. Frigyes német-római császárt elítéljék.

Történeti előzmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Európa számára keletről kedvezőtlen hírek érkeztek. Magyarországon lezajlott a tatárjárás, Jeruzsálemet elfoglalták a mohamedánok 1244-ben. A Konstantinápolyban berendezkedett latin császárság szorongatott helyzetbe került. Több pap nem tudott részt venni az ülésen a tatárjárás miatt, illetve, mert II. Frigyes német-római császár megfenyegette azokat.(Utóbbiak különösen a szicíliaiak és a németek). A zsinaton részt vett a konstantinápolyi latin császár II. Balduin, II. Frigyes ügyvédje,

A zsinat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A zsinatot ének vezette be, felhangzott a veni Creator, Spiritus, majd IV. Ince pápa megnyitotta a zsinatot, ekkor sorolta fel az egyház öt sebét, melyet a történelem eseményei okoztak az egyháznak. Ezeket összehasonlította saját bánatával.

Az egyház öt sebe:

  • 1 A felső- és alsó klérus bűnei,
  • 2 Jeruzsálem elfoglalása a szaracénok által,
  • 3 A konstantinápolyi latin császárságot fenyegető veszély,
  • 4 Az Európába betört mongolok,
  • 5 Az egyháznak Frigyes császár (II. Frigyes német-római császár) általi üldözése.

A zsinaton 22 kánon került rögzítésre, többségük egyházjogi vonatkozású volt. Eldöntötték, hogy megindítják az ötödik keresztes hadjáratot a Szentföld visszahódítására. A pápa magára vállalta a tatárok elleni hadjárat költségeit. A javadalmasok évi bevételük egyharmadát kellett befizetni a konstantinápolyi császárság megsegítésére, és a papság jövedelmének egyhuszad részét kellett költeni az ötödik keresztes hadjárat költségeire. A tatárjárás után 1245-ben a lyoni zsinat felszólította az európai uralkodókat, hogy országaik és a hívők védelméül várakat és fallal körülvett városokat építsenek. II. Frigyes német-római császárt pedig kiközösítették.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]