Negyedik konstantinápolyi zsinat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Negyedik Konstantinápolyi zsinat
Dátum 869. október 5.870. február 2.
Elismerte római katolikus egyház
Előző zsinat Második nikaiai zsinat
Következő zsinat Első lateráni zsinat
Összehívó I. Baszileiosz
Elnöklő 3 II. Adorján pápa küld0ttei
Résztvevők 102 püspök
Viták témája Photiosz-féle szakadás, pápai primátus megerősítése, kép tisztelet
Dokumentumok és nyilatkozatok 27 kánon
Időrendi lista

IV. konstantinápolyi zsinat a katolikus egyház 8. egyetemes zsinata, amelyet 869. október 5. és 870. február 2. között tartottak Konstantinápolyban a Hagia Szophia épületében. A zsinatot I. Baszileiosz császár hívta össze a Photiosz-féle szakadás megoldására.

Előzmények[szerkesztés]

Cesare Nebbia (1536-1614): Negyedik Konstantinápolyi zsinat

I. Miklós pápa kiközösítette Photiosz pátriárkát 863-ban, mert Ignatiosz pátriárka székét jogtalanul bitorolta. Photiosz válaszként kiközösítette I. Miklóst 867-ben, aki ugyanebben az évben elhalálozott. Ugyanebben az évben a Photioszt támogató III. Mihály bizánci császárt megölték. A két új uralkodó I. Bazileiosz és II. Adorján pápa megegyeztek, hogy egy egyetemes zsinaton rendezik a nézetkülönbségeket. II. Adorján Rómában zsinatot hívott össze, melynek az eredményeként megerősítették a korábbi pápa kiközösítési nyilatkozatát. Kineveztek három részt vevő pápai legátust.

A zsinat[szerkesztés]

A zsinat Photiosz ügyét tárgyalta. Ő jelen volt október 20 és 29-e között, de vétkességét nem ismerte el, és a pápai legátusok bíráskodási jogait sem. A zsinat meg akarta akadályozni, hogy Photiosz-féle ügyhöz hasonló ne forduljon elő, ezért 27 kánont hozott a záróülés. Hoztak egy olyan döntést, amely a pátriárkák székeinek rangsorát megállapítja:

  1. Róma
  2. Konstantinápoly
  3. Alexandria
  4. Antiokheia
  5. Jeruzsálem

Továbbá megerősítést nyert a képtisztelet. A képek tisztelete megengedett. Leszögezték azt is, hogy az embernek egy lelke van.

Források[szerkesztés]