Elasmotherium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Elasmotherium
Evolúciós időszak: 3–0,01 Ma
késő pliocén - késő pleisztocén
Rajz két Elasmotherium sibiricumról
Rajz két Elasmotherium sibiricumról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Páratlanujjú patások (Perissodactyla)
Család: Orrszarvúfélék (Rhinoceriotidae)
Alcsalád: Elasmotheriinae
Nemzetség: Elasmotheriini
Nem: Elasmotherium
Fischer, 1808
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Elasmotherium témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Elasmotherium témájú kategóriát.

Az Elasmotherium az emlősök (Mammalia) osztályának a páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, ezen belül az orrszarvúfélék (Rhinocerotidae) családjába tartozó fosszilis nem.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi fajok tartoznak:

Előfordulásuk[szerkesztés]

Az Elasmotherium sibiricum rekonstrukciója

Az Elasmotherium-fajok a késő pliocénben, Közép-Ázsia területén jelentek meg először. Egyesek szerint a Sinotheriumból fejlődtek ki. Az Elasmotherium inexpectatum és az Elasmotherium pei, Kelet-Kínában éltek a késő pliocéntől a korai pleisztocénig. A két faj eltűnt 1,6 millió évvel ezelőtt. A legrégebbi oroszországi Elasmotherium maradványok a késő pliocén kőzetéből származnak, ezeket a Fekete-tenger közelében találták meg. Az Elasmotherium caucasicum nagy számban élt ezen a helyen, 1,1-0,8 millió évvel ezelőtt. A fejlettebb és a nemében a legnagyobb testű, az Elasmotherium sibiricum, a közép pleisztocénben jelent meg. Az állat elterjedési területe Délnyugat-Oroszország, keleten Nyugat-Szibériáig és délen Ukrajnáig és Moldováig terjedt. Az Elasmotherium-fajok a közép pleisztocénig lakták Kelet-Európát.

2016 márciusában Kazahsztánban felfedeztek egy Elasmotherium koponyát, amelynek korát mindössze 29 000 évre datálták.[1][2]

Megjelenésük[szerkesztés]

Rajz az Elasmotherium caucasicumról

Az Elasmotherium-fajok marmagassága körülbelül 2 méter és hossza 4,5–5,2 méter lehetett. Egy méter hosszú koponyájukon csak egy szarv ült, de ez az E. sibiricum fajnál elérte a 1,8 méteres hosszúságot. Súlyuk körülbelül 3,6–4,5 tonna lehetett. Az Elasmotheriumok lábai hosszabbak voltak, mint a mai orrszarvúaké, és az ügetésre voltak alkalmasak. Nagy testük ellenére, az állatok valószínűleg gyorsak lehettek. A fogaik hasonlóak a lovak fogaihoz, és valószínűleg alacsony növésű füvek fogyasztására voltak alkalmasak.

Életmódjuk[szerkesztés]

Tanulmányozva a maradványokat, a tudósok nem egyeznek meg abban, hogy az Elasmotheriumok milyen élőhelyen éltek. Az egyik fele a paleontológusoknak, úgy gondolja, hogy az állatok a sztyeppéket járták, nagy, gyapjas testükkel. Hatalmas szarvukkal távol tartottak maguktól minden ragadozót, de ennek a feltételezésnek van egy hibája: eddig egy szarvat sem találtak a maradványok között. A másik elképzelés szerint, az Elasmotheriumok mocsaras területeken éltek. Ezt a fogazatuk is alátámasztja. Bár az is meglehet, hogy mindkét biotópban jól érezték magukat.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]