Doomsday Clock

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Végítélet órája (Doomsday Clock) egy lehetséges globális katasztrófa közelségének szimbóluma. 1947 óta teszi közzé az óra becsült állását egy amerikai tudományos szervezet (The Bulletin of the Atomic Scientists' Science and Security Board), egy másik szervezet ajánlásai alapján, mely tagjai között találunk 18 Nobel-díjas tudóst. (Governing Board and the Board of Sponsors).

Doomsday Clock mostani állása
Jelenlegi állásában az óra éjfél előtt két és fél percet mutat.

Eredetileg a chicagói egyetem falán lévő óra azt jelképezte, hogy az emberiség mennyire áll közel a globális atomháborúhoz. 2007 óta azonban számításba veszik az éghajlatváltozást illetve olyan újabb technológiai eredményeket, melyek visszafordíthatatlanul károsíthatnák az emberi életet a Földön. Az órán az éjfél a globális katasztrófa bekövetkeztét hivatott jelképezni.

1947-ben az óra első állásában hét percet mutatott éjfél előtt. Azóta huszonkétszer állították át mindkét irányba. Legközelebb 1953-ban állt éjfélhez, akkor 23:58-at mutatott. Legmesszebb 1991-ben, akkor tizenhét perc híján mutatott éjfélt. 2017 januárja óta két és fél perc éjfél előtt jár az óra, a világszerte erősödő nacionalizmus, Donald Trump atomfegyverekkel kapcsolatos nyilatkozatai, valamint, hogy kormánya tagadja az éghajlatváltozással kapcsolatos egyöntetű tudományos állásfoglalás érvényességét.

Az óra 1947-es fennállása óta most áll második legközelebb a mutató éjfélhez.

Történelme[szerkesztés]

Az Atomtudósok 1947-es Közlönyének borítója, melyen először mutatták az órát, akkori, 23:53-as állásában.

Az óra nem a világpolitikai erőcsatározásokat hivatott regisztrálni,  hanem azokat az állandó fenyegetettségben beálló alapvető változásokat kell mutassa, melyekkel az emberiségnek az atomkorszakban szembe kell néznie.

Az óra átállításához kapcsolódik egy egész napos program, melyet ötödik alkalommal 2013. november 14-én rendeztek, Washington D.C.-ben. Ez a rendezvény a nagyközönség előtt is nyitva állt; a szervezet tagjai vitatták meg a témakörrel kapcsolatos kérdéseket, az emberiséget fenyegető történéseket, melyet akkor élőben adtak online. Ez egyébként ma is megtekinthető.

Szimbolikus óraátállítás[szerkesztés]

A Tudományos és Biztonsági Bizottság évente kétszer ül össze, hogy megtárgyalják a világban végbemenő történéseket. A legkomolyabb atomháborúval fenyegető eseménysor az 1962-es kubai rakétaválság, (Disznó-öböl) kibontakozása, csúcspontja és megoldása azelőtt végbement, hogy a bizottság az óra átállításával azt le tudta volna reagálni.