Damjanich utca

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Damjanich utca
Damjanich János aradi vértanú, az utca névadójának zománcplakettje, Kátai Mihály alkotása (1969), az 58. sz. házon
Damjanich János aradi vértanú, az utca névadójának zománcplakettje, Kátai Mihály alkotása (1969), az 58. sz. házon
Közigazgatás
Ország Magyarország
Település Budapest VII. kerülete
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Damjanich utca (Budapest)
Damjanich utca
Damjanich utca
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 30′ 29″, k. h. 19° 04′ 44″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 29″, k. h. 19° 04′ 44″
A Wikimédia Commons tartalmaz Damjanich utca témájú médiaállományokat.

A Damjanich utca Budapest VII. kerülete Ligetváros negyedét nyugat-kelet vonalban határoló patinás utcája. A Dózsa György út és a Rottenbiller utca között húzódik, körülbelül 700 méter hosszan. Szélessége kb. 40 m. A környék legnevezetesebb utcája, amely a terület bevásárlóutcája is egyben. Sok híres ember lakott itt. A 70-es trolibusz mintegy háromnegyed részén végighalad. Az 1970-es évek végéig útteste keramitburkolatú volt, ami csapadék esetén balesetveszélyessé tette.

Története[szerkesztés]

A 19. század elején a Külső Három Dob utca (Aussere Drei Trommel Gasse) része volt. Mostani nevét 1874-ben kapta Damjanich Jánosról, aki az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tábornoka, a veressipkás zászlóalj parancsnoka, az aradi vértanúk egyike volt.

Az ún. Csikágó szélső utcája, mai épületeinek zöme a millennium környéki építkezési bumm terméke. A szép nagy, világos polgári bérlakások lakói művészek, tudósok, politikusok, dzsentrik, orvosok voltak.

Benzinkút 1933-ban

1901. december 8-án a Regnum Marianum Közösség számára az 50. sz. épület udvarában kápolnát szentelt fel a Szeplőtelen fogantatás nevére Majláth Gusztáv Károly gyulafehérvári megyés püspök, a későbbi címzetes érsek, az utóbb épült templom elődjeként. A kápolna Budapest ostroma alatt szőnyegbombázás áldozata lett, s átköltöztették egy utcáról nyíló alagsori terembe. A Mária kongregáció papjai a házban laktak, ahol még szegény gyermekek számára konviktus is volt. A papok innen jártak a környező iskolákba hitoktatást tartani. Egy időben cserkészet is működött benne. 1951. november 24-én az RMK atyáitól a kommunisták elvették a házat, őket pedig plébániákra szórták szét. (Az utca torkolatával szemben, 1926-ban felépült nagytemplomot addigra már felrobbantották.) 1933-ban benzinkút létesült a 40. és 42. sz. alatt, 1927-ben Reiss Zoltán tervei alapján épült 5+1 emeletes két egymással szemben elhelyezkedő lakóház között. A 27-es villamosjáratnak, amely a Városliget között közlekedett, Budapest ostroma vetett véget.

Villamos 1938-ban

A mellékelt 1938-as fényképen az egykori 27-es villamos a Rottenbiller utca felé döcög, a házak ma is így néznek ki. A villamos mögött a Murányi utca torkolata és az 1893-ban Wellisch Alfréd tervei szerint épült háromemeletes eklektikus lakóház, a Damjanich utca 37. (Murányi u. 52.) látható. Az utca elején, a 11–15. sz. alatt a 20. század elejétől villamos-, közepétől trolibuszremíz és -javítóműhely üzemelt, ma pedig a SPAR szupermarketje. Az utcában több hivatal, pl. a Munkarehabilitációs Intézet a 48. sz. és vendéglátóipari egység, pl. 1959 novembere óta a Capri eszpresszó (21. sz.) látogatható. Utóbbiban gyakran megfordultak a művészvilág és a média képviselői, pl. az elbűvölő Hajas Ilona társaságában.

Híres lakói[szerkesztés]

A híres lakók galériája[szerkesztés]

Szendrő József szinész, színigazgató

Xántus János (etnológus) emléktáblája, 44. sz.[szerkesztés]

Épületei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]