Bajza utca

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Bajza utca Budapest VIVII. kerületében található, a Damjanich utca és a Podmaniczky utca között húzódik. A földalattinak megállója van a Bajza utcánál.

A XIX. század elején Viehtrag Weg (Marhahajtó út), majd 1874-től Hajtsár út volt a neve. 1878-tól a mai Podmaniczky utcától a Lendvay utcáig, majd 1890-től a Városligeti fasorig, végül 1911-től a Damjanich utcáig terjedő útszakaszt hívták Bajza utcának.

A 10. számú épületét 1937-ben Fischer József tervezte. A 18-as számú épület, az 1945. július 1-jén megalakult Magyar Írók Szövetségének székháza és könyvtára.

A Városligeti fasor sarkán áll a fasori evangélikus templom és gimnázium.

A 39-es (korábban 26) szám alatt található a Feszty-villa. Jókai Mór 1886-tól több mint tíz évig lakott itt. A villát a Petőfi Társaság 1907-ben közadakozásból megvette; itt nyitották meg két évvel később a Petőfi Házat. Később az első emeleten Jókai-emlékmúzeumot rendeztek be. 1945-ben államosították az épületet; 1954-ben itt jött létre a Petőfi Irodalmi Múzeum, ami néhány év múlva a Károlyi-palotába költözött.

A 41. szám alatt az Epreskertnek nevezett tömbben a Magyar Képzőművészeti Egyetem műtermei vannak.

Az utca lakói voltak

Az utcát országosan ismertté tette a Csókos asszony című Zerkovitz Béla-operett „Van a Bajza utca sarkán egy kis palota” című dala. [1]

Forrás[szerkesztés]

Commons:Category:Bajza utca, Budapest
A Wikimédia Commons tartalmaz Bajza utca témájú médiaállományokat.

Budapest lexikon I. (A–K). Főszerk. Berza László. 2., bőv. kiad. Budapest: Akadémiai. 1993. 105. o. ISBN 963-05-6410-6  

Budapest M1 Metro.svg Az M1-es metróvonal (Millenniumi Földalatti Vasút) állomásai
Előző
Kodály körönd
Aktuális állomás

Bajza utca

Következő
Hősök tere