Carrara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carrara
Carrara és a márványbányák madártávlatból
Carrara és a márványbányák madártávlatból
Közigazgatás
Ország  Olaszország
Régió Toszkána
Megye Massa-Carrara (MS)
Polgármester Angelo Zubbani
Irányítószám 54033
Körzethívószám 0585
Forgalmi rendszám MS
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség 62 737 fő (2017. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság 100 m
Terület 71 km²
Időzóna CET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Carrara (Olaszország)
Carrara
Carrara
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 44° 05′, k. h. 10° 06′Koordináták: é. sz. 44° 05′, k. h. 10° 06′
Elhelyezkedése Massa-Carrara térképén
Elhelyezkedése Massa-Carrara térképén
Carrara weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Carrara témájú médiaállományokat.

Carrara (olaszul Carrara) város és kistérségi központ (comune) Olaszország Toszkána tartományában, Massa-Carrara megyében, világhírét a környékén bányászott fehér vagy kék-szürke márványnak köszönheti. A Carrione folyó mellett, Firenzétől mintegy 100 km-re, nyugat-északnyugatra fekszik.

A város mottója: Fortitudo mea in rota ("Erősségem a kerékben" (latinul).

Története[szerkesztés]

Már az i.e. IX. században volt itt település, amikor az apuáni ligurok éltek a környéken. A mai város a márványbányák munkásainak településéből alakult ki, amelyeket az ókori rómaiak az i.e. II. század elején létesítettek, miután elfoglalták Liguriát. A középkorban bizánci és lombard tulajdonban volt, majd a XIII. század elején a La Spezia-Sarzana-Brugnato római katolikus érsekség alá tartozott, mint Carrara autonóm város. A Guelf és Ghibellin pártok harcában Carrara rendszerint az utóbbihoz húzott. A püspökök 1230-ban visszaszerezték, uralmuk 1313-ig tartott, amikor a város egymás után a Pisai Köztársaság, Lucca és Firenze fennhatósága alá került. Később a Milánói Hercegség alapítója, Gian Galeazzo Visconti szerezte meg.

Miután Filippo Maria Visconti milánói herceg meghalt 1477-ben, Carrarát Sarzana ura, Tommaso Campofregoso szerezte meg, majd ismét a Malaspina család, akik a XVI. század második felében ide költöztették a signoriájukat. Carrara és Massa alakította meg Massa és Carrara Hercegséget, amely a XV. századtól a XIX. századig létezett. Az utolsó Malaspina, Cybo-Malaspinai Mária Terézia alatt, aki Estei III. Herkules modenai herceg felesége lett, a város Modena és Reggio Hercegségének része lett.

Elisa Bonaparte rövid napóleoni uralkodása után, a várost visszaadták Modenának. Olaszország egyesítése idején Carrara volt a színhelye a Domenico Cucchiari vezette népfelkelésnek, illetve itt volt Giuseppe Mazzini forradalmi tevékenységének központja is.

A márványbányászok és a kőfaragók radikális nézeteket vallottak, ami megkülönböztette őket a többiektől. A városon kívülről érkező nézetek hatással voltak a carrareiakra is. Az anarchizmus és az általános radikalizmus a kőfaragók örökségének részévé vált. A New York Times egy 1894 -es cikke szerint 1885-ben számos radikális forradalmár menekült Belgiumból és Svájcból Carrarába és itt alapították meg az első anarchista csoportot Olaszországban. Így a bányák környéke vált az olaszországi anarchizmus melegágyává. Carrara meg is maradt az olasz anarchizmus melegágyának, hiszen számos szervezet működik nyíltan a városban. Az anarchista márványbányászok voltak a bányák és kőfaragóműhelyek munkásmozgalmi vezetői.

1929-ben Carrara, Massa és Montignoso városait egyetlen városközpontban egyesítették Apuania név alatt. 1945-ben visszaállították a korábbi állapotot.

Carrarában alapították 1968-ban az Anarchista Szövetségek Internacionáléját, (az IFA-t).

Főbb látnivalók[szerkesztés]

Cybo-Malaspina palota
 • A carrarai katedrális (duomo, XII. század)
 • Dózse-palota (más néven Palazzo Cybo Malaspina, XVI. század), ma a Művészeti Akadémia székhelye. A korábbi lombard erődítmény helyén épült, Guglielmo Malaspina uralkodása alatt, és 1448-ban vált a dinasztia állandó székhelyévé. Két külön épületből áll: az egyik a Castello Malaspiniano, a XIII. századból, a másik a reneszánsz palota, amelyet I. Malaspina Albert kezdett el építeni a XVI. század végén. A középkori loggia alatt számos római kori emlék található.
 • Szent Ferenc barokk templom és kolostor, 1623-1664 között épült I. Cybo-Malaspina Károly megrendelésére.
 • Suffragio templom, 1686-ban Innocenzo Bergamini tervei alapján kezdték építeni, és a XIX. században újították fel. A homlokzatán barokk stílusú márvány portál, Carlo Finelli munkája, felette a "Madonna és a purgatórium lelkei" című dombormű látható.
 • Cybo-Malaspina palota
 • Madonna delle Grazie alla Lugnola szentély, 1676-ban szentelték fel, tervezője Alessandro Bergamini.
 • Santa Maria Assunta szentély Toranóban. XVI. századi a homlokzata, portálja 1554-ből származik. A belseje egy főhajós, két oldalhajóval.

Gazdaság és kultúra[szerkesztés]

Carrarai márványbánya
Carrarai márványbányászat

A carrarai márványt már az ókori rómaiak is használták; a Római Pantheon és Traianus-oszlop is ebből készült Rómában. A Reneszánsz számos remeke, így Michelangelo Dávid-szobra is carrarai márványból készült. Michelangelo számára a carrarai márvány minden más kőnél értékesebb volt, kivéve talán a saját pietrasantai kőfejtőjéből származó anyagot. A londoni Marble Arch és a sienai katedrális is ebből készült. A manilai katedrális belseje is carrarai márványból készült román stílusban.

Magyarországi példák a carrarai márvány felhasználására:

A márványbányákon kívül a városban szobrászati és egyéb képzőművészeti akadémiák működnek és van egy szobrászati és régészeti múzeuma is. A helyi márványt a világ minden tájára szállítják, de máshonnan származó márványt is feldolgoznak és értékesítenek.

Carrarában évente megrendezik a Nemzetközi Márványtechnológiai Vásárt, ez a Carrara Marmortec.

A név eredete[szerkesztés]

A "Carrara" szó valószínűleg az ősi "Kar" (kő) szóból ered. Az ókori rómaiak kitermelték a márványt, Luni kikötőjében hajókra rakodták és Rómába szállították. Saint Girolamo szerint Carrara neve a "kocsi" jelentésű “car” és a "hold" jelentésű “iara” szóból származik, így a város nevének jelentése kb. “A kocsira rakott hold városa”.

Carrara - Nikolai Ge festménye, Taganrogi Képzőművészeti Múzeum

Egy másik elmélet (Repetti) szerint a kifejezés a francia “careers” szóból eredeztethető, amely viszont a latin “carrariae” - kőbánya - szóból ered. "Carrara" eredete lehet nem román is: “kair” (kelta) vagy a ligur “kar”, ami "kő"-t jelent és így: “car+aria” “köves hely”.

Testvérvárosok[szerkesztés]

Carrara testvérvárosai:

Carrara híres szülöttei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Carrara című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Istituto Nazionale di Statistica. (Hozzáférés: 2017. szeptember 9.)
 2. http://budapest.varosom.hu/portal/latnivalo/246230/Magyar_Allami_Operahaz
 3. Jereván város - Testvérvárosok. © 2005-2009 www.yerevan.am. (Hozzáférés: 2009. június 22.)
 4. Opole hivatalos weboldala

Külső hivatkozások[szerkesztés]