Beholder (vállalkozás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Beholder Kft.
Típus
 • üzleti vállalkozás
 • tabletop role-playing game publisher
Alapítva 1992-1997 Beholder Bt., 1997- Beholder Kft.[1]
Székhely Budapest
Vezetők Tihor Miklós
Iparág könyvkiadás, játékkiadás
Termékek könyvek, kártyajátékok
Szolgáltatások levelezős játékok
internetes játékok
webbolt
Nyelvek magyar, angol

A Beholder Kft. weboldala
SablonWikidataSegítség

A Beholder Kft. egy magyar könyvkiadó és játékfejlesztő cég, amely Tihor Miklós és Mazán Zsolt által 1992-ben alapított Beholder Bt.-ből alakult 1997-ben. Az amerikai „garázs cégekhez” hasonlóan két lelkes fiatal programozó indította el egy néhány négyzetméteres szobában és onnan vált a 90-es évek meghatározó hazai szerepjáték-ipari cégévé. A szerepjáték hullám lecsengése után veszített lendületéből, de mai napig azon kevés hazai szerepjátékra épülő vállalkozásokhoz tartozik, amely működőképes tudott maradni a maga területén. Kezdetben a levelezős szerepjáték volt a cég fő profilja, de ma már követve a változásokat a nyomtatott termékek mellett az online játékokon van a hangsúly. A céget a Dungeons&Dragons szerepjáték híres szörnyetegéről, a beholderről nevezték el, vélhetően az egy évvel korábban megjelent- és az általuk indított rendszerhez hasonló stílusú - „Eye of the Beholder” számítógépes játék inspirációjára.

A cég története és termékei[szerkesztés]

Előzmények[szerkesztés]

A 80-as években Tihor Miklós és Mazán Zsolt az ELTE TTK programozó matematikus szakára jártak. Meghívást kaptak egy svédországi programozó versenyre ahol a házigazdák megmutatták az egyetemüket. Itt ismerték meg az Internetet és a „Multi-user Dungeon (MUD)” (szabad fordításban: több felhasználós labirintus) játék rendszerrel. Tihort és Mazánt lenyűgözte a rendszer és elhatározták, hogy Magyarországon is létrehoznak hasonlót, ahol több száz játékos játszhat együtt, harcolhat, beszélgethet az összekapcsolt gépek által. (Habár akkor még hazánkban az internet szinte teljesen ismeretlen volt). Az egyetem után Tihor Miklós a Novotrade Software Kft.-nél dolgozott mint játékfejlesztő. Ekkor újra foglalkoztatta a MUD egy módosított ötlete így - hogy felmérje az igényeket - feladott egy hirdetést az 576 KByte nevezetű újságban. Közel 150 ember válaszolt a hirdetésre, amit Tihor kevesellt habár az akkori viszonylatok között ez reális szám volt. Ekkor változtatva tervein egy levelezős játék (angolul: „Play-by-Mail” vagyis PBM) rendszerben kezdett inkább gondolkodni.

A levelezős szerepjáték[szerkesztés]

A levelezős játék eredete a 60-as évekre nyúlik vissza, ahol sakkpartikat játszottak így egymástól távol élő emberek. A rendszert később átvették a 70-es évektől egyre népszerűbb szerepjátékos közösségek. Az internetes közösségi játékok elődje volt ez és mint ilyen ideális a 90-es évek hazai technikai lehetőségekhez. A játék menete úgy történik, hogy a játékosok egy ún. „utasítás lapon” (UL) elküldik az általuk irányított képzelet karakter (maximált) cselekvési utasításait levélben (pl.: menj keletre 3 mérföldet, aztán keress kincset), majd ezt - a modernebb változatban - a játékot működtető személyek betáplálták egy számítógépbe, az pedig létre hozza az eredményt, amit kinyomtatva visszaküldenek a játékosnak. Ez az ún. „forduló”. A levélhez grafikus térkép, karakterlap és tárgylista is volt mellékelve a kalandok és csaták szöveges leírása mellett. A játék különlegességét az adja, hogy egyrészt a kalandozások során véletlenszerűen generált szörny ellenfelekkel a harc végkimenetele számos paramétertől függően (erő, fegyverzet, páncélzat stb.) rendkívül változatos volt. Másrészt a virtuális világban - az egymástól a való világban távol élő - tagok találkozhatnak és bizonyos keretek között közösségi életet élhettek. Ezen felül az egész játéknak van egy keret története is, ami befolyásolja az eseményeket.

Túlélők Földje[szerkesztés]

Tihor Miklós egy nyaralás alatt felvázolta magában a „Túlélők Földje” fantasztikus világát, ahol egy világégés után a túlélők egy csodálatos mód épen maradt szörnyektől hemzsegő félszigetre menekülnek és próbálnak boldogulni. Nekilát a programozásnak is Borland C-ben és 1991 végén már javában készülnek a játék elemek (szörnyek, térképek és tárgyak). Habár kollégái úgy tartották, hogy értelmetlen és kudarcra ítélt a projekt, de Tihor folytatja a fejlesztést és hamarosan világossá válik, hogy a fejlesztés teljes embert kíván.

1992-ben Tihor Miklós kilép a Novotradetől és Mazán Zsolttal megalapítják a Beholder Bt.-t. Első gépük egy 386-os PC volt és a levelezős játék fordulóit egy HP IIIP lézernyomtatóval nyomtatták ki. Elindult a játék éles tesztelése, ami során szűk baráti kör és családtagok kipróbálták a játékot, és a tapasztalatok alapján elvégezték a végső fejlesztéseket is. Végül a tesztelés lezárása után írtak néhány levelező partnernek és a korábbi 150 jelentkezőnek, akik még az 576 KByte újságban megjelent hirdetésre válaszoltak. A reakció rendkívül pozitív volt. Szinte mindenki válaszolt, jelentkezett a játékba és befizetett pénzt az első fordulóra, ami a pénzügyi alapját adta az egész vállalkozásnak. Lényegében ezzel létrejött az első magyar levelezős szerepjáték a „Túlélők Földje” (TF).[2] Június 18-án elkezdődik az első fordulók betáplálása. Hamar világossá vált, hogy a 150 játékossal megsokasodtak a feladatok és ráadásul, hogy híre ment a játéknak özönleni kezdtek az új játékosok. Ekkor a Beholder Bt. még Tihor néhány négyzetméteres szobájában működött, ahol folyt a fordulók kezelése és a fejlesztések, programozások is. A technika is szűk keresztmetszet volt, hiszen a nyomtató maximális kapacitása 4 lap volt percenként, de némi fejlesztés után nyilvánvaló volt, hogy alkalmazottakra is szükség van. A játékot ismerő emberre volt szükségük így a cég első alkalmazottja a játékban kezdetek óta részt vevő Erdős Árpád lett (1993 májusában). Hamarosan egy külön lakást kellett bérelni, mert a vállalkozás kinőtte magát.

A játék sikere hozta az igényt, hogy a Beholder évente kétszer (júniusban illetve novemberben) élő találkozót is szervez. Az első egy párthelyiségben volt (Budapest, Lehel tér), de a várt 100 fő helyett legalább 200 rajongó jelent meg, ezért később már nagyobb helyiség után kellett nézni (Láng Művelődési Központ) és a találkozók népszerűsége csak tovább nőtt. Kiváló alkalom volt ez a játékosokkal való kapcsolattartásra. Ilyenkor került megrendezésre az ún. „Alanori Olimpia”, ahol a TF karakterei mérkőzhettek meg egymással.

A játék 2013-ban még mindig működik, bár a játékosok manapság közönséges levél helyett már e-mailben olvashatják el aktuális kalandjaikat. Olyan játékosok is vannak, akik több mint 10 éve játszanak folyamatosan a Túlélők Földjén. A Beholder Kft. elmondása szerint jelenleg azon dolgozik, hogy a teljes játékot újraírja, online, böngészőből játszható verzióként.

Bíborhold[szerkesztés]

1992-ben Tihor Miklós ismerősi köréből pár lelkes ember elindította az első fantasy és szerepjáték magazint a „Bíborholdat”, (később „Holdtöltét”).[3] Tihor Miklós üzletileg ellenezte az újság ötletét, de lelkesedésből belevágtak. Külön vállalkozást alapítottak ODIN fantasy Bt. néven, amely a kiadásokat kezelte. Végül Tihor jóslata igaznak bizonyult és 1995-re a befektetett pénzt felélte a kiadó, így megszűnt, de ugyanakkor a Beholder Bt. számára kiváló marketing csatorna volt, ami a vállalkozást tovább fejlesztette. Nem is beszélve arról, hogy a szerepjáték közösség fontos szaklapja volt ez idő alatt, ami szerepet aztán más újságok vettek át.

Hatalom Kártyái Kártyajáték[szerkesztés]

1995-ben a Beholder Kft. új profil felé nyit és a „Magic: The Gathering” (MTG) kártyajáték mintájára piacra dobta saját magyar nyelvű gyűjtögetős kártyajátékát, a Túlélők Földje (TF) világán alapuló Hatalom Kártyáit (HKK).[4] A játék hihetetlen siker lett - a céget is meglepte - , mert a piacon nagy igény volt már a MTG-hez hasonló magyar nyelvű játékra. Üzletileg is kiváló lépés volt, hiszen a kártya háttértörténete marketing szempontból a TF levelezős játékát is támogatta és ez visszafelé is igaz volt, hiszen az első játékosok a TF játékosai közül kerültek ki. A Behoder Kft. számára a HKK üzleti sikere nagyban hozzájárult, hogy az amúgy hullámzó szerepjáték iparban talpon maradtak. A nagy sikert látva több konkurens is próbálkozott saját gyűjtögetős kártya rendszer kibocsátásával, de senkinek sem tudta a Beholder Kft. sikereit megismételni. Később ahogy a szerepjáték jelentősége visszaesett a kártyajáték is veszítette lendületéből, de mai napig létezik. 2010-re a Hatalom Kártyái alapcsomagjának 9 kiadása, 25 nagyobb, és rengeteg kisebb kiegészítője jelent meg. Jelenleg körülbelül 6000 különböző kártyalap létezik. A Hatalom Kártyái alapcsomagot és az első három kiegészítőt cseh nyelven is megjelentették Wastelands néven.[5] Egyes új kártya csomag kiadásokat a rajongók negatívan értékelték, mert érzésük szerint borult a játék megszokott egyensúlya. 2012-ben elindult a játék online verziója is amely gazdasági okok miatt véget is ért 2013-ban.

Egyéb tevékenységek[szerkesztés]

A TF és a HKK mellett a Beholder Bt. - az ágazat nyugati tapasztalataira alapozva - több profilba is belevágott, több-kevesebb sikerrel.

Befektetés és marketing szempontból elkészül az első TF világán játszódó regény, ami a „Túlélők” címet kapja és 1995-ben jelenik meg. A rajongók kedvelték, de a könyves piacon a fogadtatás visszafogott volt, ami betudható annak, hogy a játékot nem játszók számára érdektelen és nem kellően jó minőségű volt a regény.[6] Később több könyv is készült.

1996-ban, a Beholder Kft. egy havonta megjelenő magazint indított Alanori Krónika[7] címmel. A Bíborholddal ellentétben ez a újság inkább volt tekinthető a Beholder Bt. saját termékeinek kiegészítőjeként. Korábban „Ghalla news” néven létezett egy belső újság, de ez szerényebb tartalommal rendelkezett. A folyóirat utolsó, 149. száma 2008 decemberében jelent meg.

Továbbá elkezdik értékesíteni az Amerikában 1989-ben publikált cyberpunk fantasy szerepjátékot, a Shadowrunt és a hozzá kapcsolódó regényeket. Ezek többsége angol nyelvű könyvek fordítása (pl. Raymond E. Feist, Robert Jordan és más fantasyszerzők művei, de ők adták ki a FASA Corporation Shadowrun és Battletech sorozatát is).

A 90-es évek közepén TF sikere töretlen. A játékrendszert nem ekkora terhelésre tervezték, de a fejlesztésekkel igyekeznek formában tartani a játékot. Felmerül az ötlet, hogy az eddigi tapasztalatok alapján létre kellene hozni egy új és jobban tervezett levelezős szerepjátékot, természetesen egy más világra építve. Nem a TF helyett akarták hanem amellett. Körvonalazódott és elindult a Káosz Galaktika (KG) sci-fi környezetben játszódó új játék tervezése Petrás Gábor vezetésével. Hosszas - majd másfél éves - programozás és tesztelés után végre 1997-ben elindul a játék, aminek bázisát a TF játékosok adják, de a siker elmarad, a játékosoknak nem tetszett a KG így idővel meg is szűnt.

Másodszorra a tervezők már nem rugaszkodtak el annyira a TF világától és az Ősök Városa 1999-ben, már a Túlélők Földjének sötét jövőjét festette le. Az Ősök Városa jelenleg is üzemel. Két további kártyajátékot is kiadtak Káosz Galaktika és Álomfogó címmel. Utóbbi Böszörményi Gyula magyar író Álomfogó világán alapul.[8] A 2000-évek után a szerepjáték hullám lecsengett és az internet elterjedése jócskán átformálta az ipar ágat így a cégnek is lépést kellett tartania. 2002-ben indította el első internetes böngésző-alapú játékát, a Kalandok Földjét, amelyet Mazán Zsolt[9] programozott. Következő böngésző alapú játékuk a Sárkányölő, egy teljesen ingyenes fantasy játék volt, amely leginkább arra szolgált, hogy új játékosokat toborozzon a cég többi játékához.

A Beholder 2008 szeptemberében rukkolt elő következő böngészős játékával, a Végzetúrral. A játékban fantasy karaktereket fejleszthetünk, amelyek más játékosokkal is versenghetnek és harcolhatnak. A Beholder többi játékához hasonlóan itt is folyamatosan fejlesztik játékkörnyezetet, új lehetőségekkel bővítve a játékot. Egyedi kihívást jelent a játékba épített kvíz, amelynek adatbázisában kb. 200 000 kérdés szerepel. 2010 márciusában a játék magyar verziójában körülbelül 50 000 regisztrált karakter játszott. 2009 júliusában elindult a Végzetúr angol nyelvű változata is, Doomlord címmel.

2011 márciusában elkészült a Beholder újabb böngészős játéka, a flash alapú Mágia Mesterei. A játékosok különböző kasztokat választhatnak és több helyszínen kell kalandokat teljesíteniük, illetve szintlépésekkel fejlődniük. Bizonyos tulajdonságok elérése esetén kasztot válthatnak, melyek segítségével speciális, csak az adott kaszt által elérhető küldetéseket is teljesíthetnek. A játék talán a hagyományos asztali szerepjátékokkal hozható párhuzamba, bár mindenki egyénileg kalandozik. Természetesen itt is folyamatos a fejlesztés, az új küldetésadó helyszínek létrehozása.

Játékok[szerkesztés]

 • Túlélők Földje, levelezős játék (1992)
 • Hatalom Kártyái, gyűjtögetős kártyajáték (1995)
 • Káosz Galaktika, levelezős játék (1997)
 • Ősök Városa, levelezős játék (1999)
 • Káosz Galaktika, gyűjtögetős kártyajáték (1999)
 • Kalandok Földje, böngésző alapú játék (2002)
 • Sárkányölő, böngésző alapú játék (2004)
 • Álomfogó, trading card game (2007)
 • Végzetúr, böngésző alapú játék (2008)
 • Doomlord, a Végzetúr angol változata (2009)
 • Mágia Mesterei, flash alapú böngészős játék (2011)

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Beholder Kft. cégjegyzékszám: 01-09-664217, létesítő okirat kelte: 1997. október 1.
 2. Játékosok által készített Túlélők Földje wiki[halott link]
 3. Bíborhold 01/1 1992 december. [2015. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 13.)
 4. Hatalom Kártyái ismertető. [2019. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. július 23.)
 5. Cikk a Wastelands-ről Archiválva 2009. szeptember 14-i dátummal a Wayback Machine-ben (cseh)
 6. Túlélők – A hatalom kártyái[halott link]
 7. Az Alanori Krónika. [2010. október 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 28.)
 8. Böszörményi Gyula Álomfogó oldala
 9. 'Kalandok Földje interjú Mazán Zsolttal', rpg.hu (2002). [2007. november 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 28.)