Kvíz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kvíz a szellemi játékok egy formája, amelyben a játékosok egyénileg vagy csapatban kérdéseket igyekeznek helyesen megválaszolni.

A név eredete[szerkesztés]

A szó első (angol) említése 1782-ből származik és „egy különös ember”-t jelent. A szó ezen értelme ma is felbukkan a quizzical szóban. Szintén használták a quizzing glass kifejezésben, ami a 19. század eleji angol dandyk viselete volt. Később „gúnyolódni, viccelődni” jelentést kapott. Hogy a szó hogyan kapta a mai „vetélkedő” értelmet, az nem tisztázott. E jelentés nem tűnt fel egészen 1867-ig, amikor is már így használták az Egyesült Államokban.

Az Oxford English Dictionary-ban található egy idézet 1847-ből, ahol a szó feltűnik: „[A nő] visszajött és kérdezett (quiesed) minket”, ami talán rávezethet a szó eredetére. A kvíz mint egy teszt lehet a latin „Qui es”, azaz „ki vagy” elferdülése. Másik lehetséges eredete az angol quiset, „kérdez” szó.

Egy legenda szerint 1791-ben egy James Daly nevű dublini színháztulajdonos arra tett fogadást, hogy elterjeszt egy szót 24 órán belül. Felfogadott néhány utcagyereket, hogy írják tele a város falait a „quiz” szóval, ami akkoriban állítólag még nem bírt jelentéssel. A történet szerint a szó valóban elterjedt egy napon belül, és a „teszt” jelentést is így kapta, mivel ismert jelentés híján, az emberek azt hitték, hogy ez egyfajta teszt. A történet valósságára azonban nincs bizonyíték, ráadásul a kifejezés már használatban volt – legalább említés szintjén – az állítólagos fogadás előtt.

Kvízjátékok[szerkesztés]

A kvízjátékok lehetnek általános műveltségiek és speciális tárgyúak. A játékszabályok nagyon különbözőek lehetnek. A kvízjátékok legnépszerűbb formái a következőek: