Kvíz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kvíz a szellemi játékok egy formája, amelyben a játékosok egyénileg vagy csapatban kérdéseket igyekeznek helyesen megválaszolni.

Etimológia[szerkesztés]

A szó első (angol) említése 1782-ből származik és „egy különös ember”-t jelent. A szó ezen értelme ma is felbukkan a quizzical szóban. Szintén használták a quizzing glass kifejezésben, ami a 19. század eleji angol dandyk viselete volt. Később „gúnyolódni, viccelődni” jelentést kapott. Hogy a szó hogyan kapta a mai „vetélkedő” értelmet, az nem tisztázott. E jelentés nem tűnt fel egészen 1867-ig, amikor is már így használták az Egyesült Államokban.

Az Oxford English Dictionary-ban található egy idézet 1847-ből, ahol a szó feltűnik: „(A nő) visszajött és kérdezett (quiesed) minket”, ami talán rávezethet a szó eredetére. A kvíz mint egy teszt lehet a latin „Qui es”, azaz „ki vagy” elferdülése. Másik lehetséges eredete az angol quiset, „kérdez” szó.

Létezik egy ismert, de nem valós történet, miszerint 1791-ben egy James Daly nevű dublini színház tulajdonos arra tett fogadást, hogy elterjeszt egy szót 24 órán belül. Felfogadott néhány utcagyereket, hogy írják a falakra Dublinban a „quiz” szót, aminek semmi jelentése nem volt. A szó egy napon belül valóban elterjedt, és jelentést is kapott (mivel senki nem tudta, mit jelent, mindenki azt hitte, hogy ez egyfajta teszt). Mr. Daly pénztárcája pedig egy szép kis összeggel gazdagodott.

Szórakoztató történet, de egyáltalán nincs bizonyíték a valósságára. A kifejezés már használatban volt az állítólagos 1791-es fogadás előtt.

Kvízjátékok[szerkesztés]

A kvízjátékok lehetnek általános műveltségiek és speciális tárgyúak. A játékszabályok nagyon különbözőek lehetnek. A kvízjátékok legnépszerűbb formái a következőek: