Végzetúr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Végzetúr
Fejlesztő Beholder Kft.
Kiadó Beholder Kft.
Tervező Tihor Miklós
Motor PHP
Platformok platformfüggetlen (böngészőből játszható)
Kiadási dátum 2008. szeptember 22.
Műfaj MMORPG

A Végzetúr a Beholder Kft. MMORPG, fantasy stílusú játéka. Kliens szoftver letöltése nélkül, tetszőleges böngészőből játszható. A játékosoknak egy karaktert, ún. végzeturat kell fejleszteniük. A játék PvP stílusú, azaz a játékosok egymás ellen játszanak.

A játék története[szerkesztés]

Az előzmények[szerkesztés]

A játék a Beholder Kft. sok más szerepjátékához hasonlóan Ghalla világában játszódik. Ghalla világ kezdetben sok értelmes faj lakta: elfek, emberek, törpék, gnómok és trollok lakták, valamint a Beholder Kft. által létrehozott, máshol nem szereplő három faj: az árnymanók, az alakváltók és a kobuderák. Ebben a környezetben játszódik a Túlélők Földje játék. Később, ugyanilyen levelezős szerepjáték formában jelent meg a Túlélők Földje folytatása, az Ősök Városa. Ebben a világban Ghallára leszállt az „Ellenség”, egy más bolygóról érkezett, mindent felzabáló faj. Ghalla világának lakói a hegyekbe menekültek. A hegyekben az alakváltók leszármazottai, a galetkik voltak a domináns faj, a többi, mint az elfek, és sok állat sokkal kevesebb létszámban volt fellelhető. Itt játszódik Böszörményi Gyula Rúvel hegyi legenda könyve, valamint az Álomfogó-sorozat egy része.

A végzeturak[szerkesztés]

A galetkik a mélyben lassan megerősödtek, és egy háborúban elkergették az Ellenséget, de a győzelem nem volt teljes: az Ellenség megfertőzte gyűlölettel az elméjüket. A galetkik még régebben megtanulták, hogy az élőlények lélekenergiáját kinyerjék és saját hasznukra fordítsák. Végzeturaknak nevezték el magukat, és egymásnak estek. Amikor egy végzetúr meghalt, a felszabaduló lélekenergia általában a támadót is megölte, és vortexviharok keletkeztek. Ezek elhárítására a végzeturak megállapodtak, hogy nem ölik meg egymást, csak elorozzák társuk lélekenergiájának egy részét.[1] A játékban a varázslatok tekercsekben vásárolható tárgyak, amelyek ugyanúgy viselkednek, mint a játékos többi tárgya.

A játék[szerkesztés]

A játék elején létrehozol egy karaktert, amely hét tulajdonsággal rendelkezik. A tulajdonságok fejlesztésére és tárgyak vásárlására lélekenergia (LE) használható fel. Lélekenergiát lehet vadászattal és portyával szerezni szerezni. A vadászat meghatározott ideig tart (kezdetben öt percig, ami csökkenthető), és a jutalmat egy kvízkérdés helyes megválaszolásával lehet növelni. A kvízkérdéseket a játékosok írják. A portyában két karakter csap össze, itt a győzelem nem biztos. A portyában az a karakter a győztes, aki többet sebez a másiknál az adott körök alatt. A portya egy varázslatkörből és három közelharci körből áll. A vadászat cselekvéspontért (CSP), míg a portya portyapontért (PP) megy végbe. A játék, bár PvP stílusú, biztosít szövetségeket, amelyek a játékosoknak bónuszt adnak, és ahol a közös célért összefoghatnak.

Az erőforrások[szerkesztés]

A játék kezdetben négy erőforrást tartalmaz: lélekenergia, életpont, varázspont és őskő.

A lélekenergia[szerkesztés]

A lélekenergia, vagy LE (játékosszlengben néha ) az alapvető erőforrás, amely minden élő szervezetben megtalálható, a végzeturak pedig ki tudják őket nyerni az élőlényekből. A lélekenergia szolgál a tulajdonságok, szakértelmek fejlesztésére, és a tárgyak vásárlására is.

Az életpont és a varázspont[szerkesztés]

Az életpont (ÉP) és a varázspont (VP) folyamatosan regenerálódó képességek. Az életpont a portyázáshoz kell; ha a játékos 1 ÉP-re kerül, elájul, ha pedig a maximum életpontjának 15%-a alatt van, nem kezdeményezhet portyát. A varázspontok a varázslatok elmondásához szükségesek.

Az őskő[szerkesztés]

Az őskövek varázserejű kristályok, amelyek értéke lélekenergiában nem mérhető. A játékos őskövet (a játékosszlengben kavics) kap, ha pénzt fizet be a Beholder Kft.-nek. Az őskövekért plusz szolgáltatásokat és tárgyakat lehet venni.

Egyéb erőforrások[szerkesztés]

A játék során a magasabb tapasztalati szinteken több erőforrás is szerezhető, legtöbbször a fentebbi erőforrások segítségével.

Szintek[szerkesztés]

A játékosok „virtuális korának” megállapítására szolgál a tapasztalati szintjük. A szintlépéshez tapasztalati pontokat (TP) kell gyűjteni, ezeket a karakter portyázáskor és vadászatkor kapja, minél nagyobb a szintje, annál többet.

A szintlépéssel járó bónuszok[szerkesztés]

Minden szintlépéssel bónuszt kap a játékos.

 • A maximális életpont és varázspont növekedik
 • A vadászatért kapott lélekenergia és tapasztalati pont növekedik
 • Új tárgyak válnak elérhetővé.

A tárgyak[szerkesztés]

A harcban a játékos a magára vett tárgyakkal harcol. Négyféle tárgyat vehet fel: fegyvert, páncélt, pajzsot, varázslatot. Ezeket magára kell vennie, csak ilyenkor használhatja. A tárgyak bónuszokat adnak a tulajdonságokra. A játékosok a szintűnél magasabb szintű tárgyakat nem vásárolhatnak.

Legenda[szerkesztés]

Minden szintlépéskor megjelenik egy új Legenda pont, ebben van a játék története leírva.

A tulajdonságok[szerkesztés]

A játékos kezdetben hét tulajdonságot kap. A játékos tulajdonságai a többi játékos számára ismeretlenek, csak ezek összegét tudja (TÖ). A tulajdonságok a portyában való nyereség esélyét növelik.

 • Erő: a fizikai sebzést növeli.
 • Védekezés: az ellenfél találati esélyét csökkenti.
 • Támadás: a játékos találati esélyét növeli.
 • Egészség: a játékos életpontjainak számát növeli.
 • Taumaturgia: a varázslat hatását növeli.
 • IQ: a játékos varázslatának találati esélyét növeli, és az ellenfélét csökkenti.
 • Mágia: a varázspontok számát növeli.
 • Szerencse: a szerencse nem alaptulajdonság, a szövetségi épületek építésével növelhető. A véletlen eseményeket folyásolja be.
 • Bónusz tulajdonságok: csak tárgyakból szerezhetőek meg.
 • Szakértelmek: harmadik tapasztalati szinttől elérhetőek. Olyan tulajdonságok, amelyek nem közvetlenül a harcban, hanem a játék valamely más területén segítenek.

A harcrendszer[szerkesztés]

A játék harcrendszere a játékosok tulajdonságait méri össze, amihez véletlenszerű eredményt ad, így jön létre a tapasztalható eredmény. Az eredmény leírás formájában látható.

A hordák[szerkesztés]

A játékosok a játék elején négy horda közül választhatnak, amelyek közül mindegyik kap valamilyen bónuszt. A játékosok nem támadhatják meg a saját hordájuk tagjait.

 • Gyémánt Horda: ennek a hordának a tagjai több lélekenergiát kapnak a portyáért.
 • Smaragd Horda: több varázspontjuk van, és nagyobb mágikus sebzést okoznak.
 • Rubin Horda: nagyobb fizikai sebzést okoznak.
 • Zafír Horda: gyorsabban regenerálódnak.
 • Kristály Horda: a Kristály Horda (KH) tagjai NJK-k, azaz nem játékos karakterek gyűjteménye, akik csupán ellenfélként léteznek.

Az események[szerkesztés]

Az események vagy eventek ideiglenesen létező, általában egy közös célt a játékosok elé tűző „programok”. Ezek a következőképpen zajlanak: megjelenik egy kihívás, amit a játékosoknak közösen le kell győzniük, vagy több, szövetségtől és hordától független csapatban versengeniük egymással. Ha ez sikerült, az eseményen résztvevők jutalmakat kapnak. A legtöbb eventből egy évben kettő van.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]