Végzetúr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Végzetúr
Fejlesztő Beholder Kft.
Kiadó Beholder Kft.
Tervező Tihor Miklós
Motor PHP
Platformok platformfüggetlen (böngészőből játszható)
Kiadási dátum 2008. szeptember 22.
Műfaj MMORPG

A Végzetúr a Beholder Kft. MMORPG, fantasy stílusú játéka. Kliens szoftver letöltése nélkül, tetszőleges böngészőből játszható. A játékosoknak egy karaktert, ún. végzeturat kell fejleszteniük. A játék PvP stílusú, azaz a játékosok egymás ellen játszanak.

A játék története[szerkesztés]

Az előzmények[szerkesztés]

A játék a Beholder Kft. sok más szerepjátékához hasonlóan Ghalla világában játszódik. Ghalla világ kezdetben sok értelmes faj lakta: elfek, emberek, törpék, gnómok és trollok lakták, valamint a Beholder Kft. által létrehozott, máshol nem szereplő három faj: az árnymanók, az alakváltók és a kobulderák. Ebben a környezetben játszódik a Túlélők Földje játék. Később, ugyanilyen levelezős szerepjáték formában jelent meg a Túlélők Földje folytatása, az Ősök Városa. Ebben a világban Ghallára leszállt az „Ellenség”, egy más bolygóról érkezett, mindent felzabáló faj. Ghalla világának lakói a hegyekbe menekültek. A hegyekben az alakváltók leszármazottai, a galetkik voltak a domináns faj, a többi, mint az elfek, és sok állat sokkal kevesebb létszámban volt fellelhető. Itt játszódik Böszörményi Gyula Rúvel hegyi legenda könyve, valamint az Álomfogó-sorozat egy része.

A végzeturak[szerkesztés]

A galetkik a mélyben lassan megerősödtek, és egy háborúban elkergették az Ellenséget, de a győzelem nem volt teljes: az Ellenség megfertőzte gyűlölettel az elméjüket. A galetkik még régebben megtanulták, hogy az élőlények lélekenergiáját kinyerjék és saját hasznukra fordítsák. Végzeturaknak nevezték el magukat, és egymásnak estek. Amikor egy végzetúr meghalt, a felszabaduló lélekenergia általában a támadót is megölte, és vortexviharok keletkeztek. Ezek elhárítására a végzeturak megállapodtak, hogy nem ölik meg egymást, csak elorozzák társuk lélekenergiájának egy részét.[1] A játékban a varázslatok tekercsekben vásárolható tárgyak, amelyek ugyanúgy viselkednek, mint a játékos többi tárgya.

A játék[szerkesztés]

A játék elején létrehozol egy karaktert, amely hét tulajdonsággal rendelkezik. A tulajdonságok fejlesztésére és tárgyak vásárlására lélekenergia (LE) használható fel. Lélekenergiát lehet vadászattal és portyával szerezni szerezni. A vadászat meghatározott ideig tart (kezdetben öt percig, ami csökkenthető), és a jutalmat egy kvízkérdés helyes megválaszolásával lehet növelni. A kvízkérdéseket a játékosok írják. A portyában két karakter csap össze, itt a győzelem nem biztos. A portyában az a karakter a győztes, aki többet sebez a másiknál az adott körök alatt. A portya egy varázslatkörből és három közelharci körből áll. A vadászat cselekvéspontért (CSP), míg a portya portyapontért (PP) megy végbe. A játék, bár PvP stílusú, biztosít szövetségeket, amelyek a játékosoknak bónuszt adnak, és ahol a közös célért összefoghatnak.

Az erőforrások[szerkesztés]

A játék kezdetben négy erőforrást tartalmaz: lélekenergia, életpont, varázspont és őskő.

A lélekenergia[szerkesztés]

A lélekenergia, vagy LE (játékosszlengben néha ) az alapvető erőforrás, amely minden élő szervezetben megtalálható, a végzeturak pedig ki tudják őket nyerni az élőlényekből. A lélekenergia szolgál a tulajdonságok, szakértelmek fejlesztésére, és a tárgyak vásárlására is.

Az életpont és a varázspont[szerkesztés]

Az életpont (ÉP) és a varázspont (VP) folyamatosan regenerálódó képességek. Az életpont a portyázáshoz kell; ha a játékos 1 ÉP-re kerül, elájul, ha pedig a maximum életpontjának 15%-a alatt van, nem kezdeményezhet portyát. A varázspontok a varázslatok elmondásához szükségesek.

Az őskő[szerkesztés]

Az őskövek varázserejű kristályok, amelyek értéke lélekenergiában nem mérhető. A játékos őskövet (a játékosszlengben kavics) kap, ha pénzt fizet be a Beholder Kft.-nek. Az őskövekért plusz szolgáltatásokat és tárgyakat lehet venni.

Egyéb erőforrások[szerkesztés]

A játék során a magasabb tapasztalati szinteken több erőforrás is szerezhető, legtöbbször a fentebbi erőforrások segítségével.

Szintek[szerkesztés]

A játékosok „virtuális korának” megállapítására szolgál a tapasztalati szintjük. A szintlépéshez tapasztalati pontokat (TP) kell gyűjteni, ezeket a karakter portyázáskor és vadászatkor kapja, minél nagyobb a szintje, annál többet.

A szintlépéssel járó bónuszok[szerkesztés]

Minden szintlépéssel bónuszt kap a játékos.

 • A maximális életpont és varázspont növekedik
 • A vadászatért kapott lélekenergia és tapasztalati pont növekedik
 • Új tárgyak válnak elérhetővé.

A tárgyak[szerkesztés]

A harcban a játékos a magára vett tárgyakkal harcol. Négyféle tárgyat vehet fel: fegyvert, páncélt, pajzsot, varázslatot. Ezeket magára kell vennie, csak ilyenkor használhatja. A tárgyak bónuszokat adnak a tulajdonságokra. A játékosok a szintűnél magasabb szintű tárgyakat nem vásárolhatnak.

Legenda[szerkesztés]

Minden szintlépéskor megjelenik egy új Legenda pont, ebben van a játék története leírva.

A tulajdonságok[szerkesztés]

A játékos kezdetben hét tulajdonságot kap. A játékos tulajdonságai a többi játékos számára ismeretlenek, csak ezek összegét tudja (TÖ). A tulajdonságok a portyában való nyereség esélyét növelik.

 • Erő: a fizikai sebzést növeli.
 • Védekezés: az ellenfél találati esélyét csökkenti.
 • Támadás: a játékos találati esélyét növeli.
 • Egészség: a játékos életpontjainak számát növeli.
 • Taumaturgia: a varázslat hatását növeli.
 • IQ: a játékos varázslatának találati esélyét növeli, és az ellenfélét csökkenti.
 • Mágia: a varázspontok számát növeli.
 • Szerencse: a szerencse nem alaptulajdonság, a szövetségi épületek építésével növelhető. A véletlen eseményeket folyásolja be.
 • Bónusz tulajdonságok: csak tárgyakból szerezhetőek meg.
 • Szakértelmek: harmadik tapasztalati szinttől elérhetőek. Olyan tulajdonságok, amelyek nem közvetlenül a harcban, hanem a játék valamely más területén segítenek.

A harcrendszer[szerkesztés]

A játék harcrendszere a játékosok tulajdonságait méri össze, amihez véletlenszerű eredményt ad, így jön létre a tapasztalható eredmény. Az eredmény leírás formájában látható.

A hordák[szerkesztés]

A játékosok a játék elején négy horda közül választhatnak, amelyek közül mindegyik kap valamilyen bónuszt. A játékosok nem támadhatják meg a saját hordájuk tagjait.

 • Gyémánt Horda: ennek a hordának a tagjai több lélekenergiát kapnak a portyáért.
 • Smaragd Horda: több varázspontjuk van, és nagyobb mágikus sebzést okoznak.
 • Rubin Horda: nagyobb fizikai sebzést okoznak.
 • Zafír Horda: gyorsabban regenerálódnak.
 • Kristály Horda: a Kristály Horda (KH) tagjai NJK-k, azaz nem játékos karakterek gyűjteménye, akik csupán ellenfélként léteznek.

Az események[szerkesztés]

Az események vagy eventek ideiglenesen létező, általában egy közös célt a játékosok elé tűző „programok”. Ezek a következőképpen zajlanak: megjelenik egy kihívás, amit a játékosoknak közösen le kell győzniük, vagy több, szövetségtől és hordától független csapatban versengeniük egymással. Ha ez sikerült, az eseményen résztvevők jutalmakat kapnak. A legtöbb eventből egy évben kettő van.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]