Steve Jackson (játéktervező, 1951)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Steve Jackson
Született 1951. május 20. (72 éves)[1]
Manchester
Állampolgársága brit
Foglalkozása game book author
Iskolái
  • University of Keele
  • Altrincham Grammar School for Boys
SablonWikidataSegítség

Steve Jackson (Manchester, 1951. május 20. –) angol játéktervező és író. Nevéhez fűződik – Ian Livingstone-nal közösen – a lapozgatós játékkönyvek műfajának megalkotása, a Kaland Játék Kockázat könyvsorozat, és a Games Workshop cég megalapítása.

1975-ben alapította meg akkori lakótársaival, John Peake-kel és Ian Livingstone-nal a Games Workshopot, amely a Dungeons and Dragons egyik első európai forgalmazója volt. 1979-ben Livingstone és Jackson Bryan Ansellel közösen megalapították a szerepjáték-maketteket forgalmazó Citadel Miniaturest.

1981-ben Livingstone-nal a regény és a szerepjáték elemeit ötvözve megírták az első „lapozgatós könyvet”, A Tűzhegy varázslóját, majd a Kaland-Játék-Kockázat számos további kötetét.

Jelenleg a Lionhead Studios-nál dolgozik, amelyet Peter Molyneux-szal közösen alapítottak. Emellett órákat ad játéktervezésből a londoni Brunel University-n.

Gyakran összekeverik Steve Jackson amerikai játéktervezővel, a GURPS és egyéb szerepjátékok szerzőjével. A kavarodást elősegíti az is, hogy az amerikai Steve Jackson is írt néhány könyvet a Kaland Játék Kockázat részeihez.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Internet Speculative Fiction Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)