Batthyány-kastély (Ikervár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Batthyány-kastély
Ikervár - Palace.jpg
Ország Magyarország
Épült 1847
Építész Ybl Miklós
Pollack Ágoston
Stílus barokk
neoreneszánsz
Család Batthyány család

Jelenlegi funkció üres
Tulajdoni helyzet magántulajdon
tulajdonos: Magyar Állam
Elhelyezkedése
Batthyány-kastély (Magyarország)
Batthyány-kastély
Batthyány-kastély
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 12′ 31″, k. h. 16° 53′ 55″Koordináták: é. sz. 47° 12′ 31″, k. h. 16° 53′ 55″
A Wikimédia Commons tartalmaz Batthyány-kastély témájú médiaállományokat.

A Batthyány-kastély Ikerváron, Vas megyében található.

Ikervár 1789-től a Batthyány család tulajdona volt, a kastélyt Batthyány József építette. Ebben a kastélyban töltötte gyermekkorát gróf Batthyány Lajos, aki jelentősen hozzájárult a község fellendüléséhez. 1834. december 4-én Batthyány feleségül vette Zichy Antóniát, akinek a kastély lett az új otthona. Batthyány a péterfai uradalmában cukorgyárat, tehenészetet és juhászatot létesített, selyemhernyó-tenyésztés céljából eperfákat telepített. Az 1848-49-es szabadságharc leverése, majd Batthyány kivégzése után a birtokot és a kastélyt is elkobozták. 1860-ban a Batthyány Lajos apósa visszavásárolta a kastélyt és birtokaikat a kincstártól és unokájára, Batthyány Elemér nevére íratta, így a kastély visszakerülhetett az építtető család tulajdonába. Majd később a család mezőgazdasági és ipari létesítményeket építtettek, Batthyány Lajos fiumei kormányzó, az egykori miniszterelnök unokája kosárfonó üzemet létesített, kezdeményezésére létrejött a Vas Megyei Elektromos Művek Rt., mely 1895-ben megépítette az ország első vízerőművét. A család 1913-ra eladósodott, s a birtokuk bajor hercegi tulajdonba került,[1] más források szerint 1916-ban a család eladta a Magyar Államnak. Az épületben először hadigondozottak otthonát, majd 1919-től hadiárva nevelőintézetet létesítettek,[2] majd 2001-ig gyermekotthonként működött, jelenleg üresen áll. Jelenleg a korábban Fodor Gábor mellett tanácsadóként[3] is tevékenykedő internetmilliárdos Törő Csabának, az Euroweb volt ügyvezetőjének tulajdonában áll.[4]

Az eredetileg 18. századi barokk stílusú kastélyt, 1847-ben építtette át Ybl Miklós és Pollack Ágoston tervei alapján neoreneszánsz más források szerint romantikus stílusban a Batthyány család. A 19. század végén eklektikus stílusban alakították át, a belső romantikus falfestményei is ekkor készültek. Az épületen érezhető az olasz Palladio hatása. A kastély falán elhelyezett emléktábla az 1848. június 13-án felállított Vas Megyei Nemzetőrségnek állít emléket, melynek zászlaját Zichy Antónia avatta fel.

A kastélypark[szerkesztés]

Batthyány-szobor

A kastély parkja, védett terület, itt állnak a Kossuth- és Batthyány-emlékfák és az egész alakos Batthyány Lajos grófról 1913-ban készült szobor, melyet Bory Jenő készített és közadakozásból állíttatott Ikervár lakossága.

Források[szerkesztés]

  1. http://www.holvan.hu/hu/terkep/telepules/Ikerv%C3%A1r
  2. Archivált másolat. [2009. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 16.)
  3. http://magyarnarancs.hu/belpol/nem_zsaroljuk_a_kormanyt_-_toro_csaba_az_szdsz_elnoki_tanacsadoja-70364
  4. Archivált másolat. [2009. szeptember 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 16.)