Karácsony kastély

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Karácsony kastély
Ország Magyarország
Épült 1902 – 1903
Stílus neobarokk, neoklasszicista
Család Pfeiffer család
Karátsony család
Elhelyezkedése
Karácsony kastély (Magyarország)
Karácsony kastély
Karácsony kastély
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 18′ 54″, k. h. 17° 09′ 25″Koordináták: é. sz. 47° 18′ 54″, k. h. 17° 09′ 25″

A Karácsony kastély Vönöckön, Vas megyében található.

Története[szerkesztés]

A vönöcki Karácsony kastélyt 1902 és 1903 közt építette Miskolczi Imre neobarokk, neoklasszicista (eklektikus) stílusban. Később a Pfeiffer család, majd a Karátsony család tulajdonába került. A kastélyban 59 évig általános iskolai képzés folyt. Ma szállónak van kialakítva, parkja rendezett.

Épület leírása[szerkesztés]

Tört alaprajzú középrizalitja háromtengelyes, a tengely közepében lévő ajtó a nyitott teraszra vezet, mely alá kocsialáhajtót építettek, tartópilléreit kosárívek kötik össze. A nyitott erkélyt virágmintás (napraforgó) kovácsoltvas korlát keretezi, melyek oszlopokhoz kapcsolódnak, a két sarkán lévő oszlopkő virágvázákkal ékesített. A kocsialáhajtó középső nyílása előtt lépcsőzet vezet fel az aláhajtóra, melyet szintén íves kovácsoltvas korlát kísér, mögötte a kastély főbejárati ajtója vezet a földszinti fogadóba. Úgy tűnik, hogy a kocsialáhajtó csak esztétikai okokból készült, hiszen a park talajszintje jóval alacsonyabb az aláhajtó szintjénél és még az előtte márványból kiépített lépcső is ezen feltevésünket látszik igazolni. Tulajdonképpen egy nagyon szépen kiépített fedett terasz látszatát kelti.

A kocsialáhajtó két szélső sarokpillérét a külső oldalon keretbe foglalt angyalfejek díszítik, a keret oldalát és végződését bojtok zárják. A kastély homlokzatai vízszintesen hornyoltak, ebbe vannak beépítve az ablakok konzolos könyöklővel és fejezetükben zárókővel. Az épület sarkai rusztikusan kváderezettek.

A nyitott emeleti teraszajtó felett konzolokra támaszkodó díszes mintázattal kísért nemesi címerrészlet látható, a címerpajzson nyitott szárnyú galamb csőrében gallyat tartva, felette pántos sisak, melyet ötgyöngyös nemesi korona zár le. Az épület lábazati öv és zárópárkányai hangsúlyosak. A zárópárkány ritka fogazatú díszítésű.

A kastély valamennyi homlokzatát középrizalitok díszítik. A nyugati homlokzat hangsúlyos, ebben nyert kialakítást a díszes kovácsoltvas korláttal kísért egypihenős lépcsőzet. Külön érdekessége a nyugati (hátsó) rizalit főbejárata mögé épített „vendégváró” (vendégfogadó) fülke a kisméretű íves fejezetű ablakával. Az északi középrizalitjában helyezkedik el a személyzeti bejáró, mely mögött a középfolyosóról a konyhai részt lehetett megközelíteni.

Az épület földszintje középfolyosós rendszerű, az emelet nagyméretű fogadóval kialakított. A lépcsők áthidalói lesarkítottak, melyek vállpárkány nélkül bojtos díszítéssel záródnak. A bojtos díszítés a kastély külső és belső falfelületein domináló díszítő elem. A mennyezetek stukkó díszítésűek. Az épületek kontyolt – összetett – nyeregtető fedi, míves barokk padlás szellőzőkkel, melyek süvegfejezetűek és felettük csúcsdíszítmény látható. A tetőzetet még külön önlemezekből készült csúcsíves díszítmények ékesítik.

Források[szerkesztés]