Bambergi lovas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Bambergi lovas

A Bambergi lovas a németországi bambergi székesegyházban található nevezetes lovasszobor. Meg nem erősített feltételezések szerint Szent István magyar királyt ábrázolja, aki a székesegyházat alapító II. Henrik sógora volt.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bamberg fontos uralkodói (császári és püspöki) székhely volt. A frankok fejlesztették központjukká a Nürnbergtől északra, Würzburgtól keletre fekvő várost. Püspökségét azokban az években alapították (1007), amikor Szent István a magyarországiakat. Ma is álló székesegyháza, a késő románkori építészet szép alkotása, egy későbbi átépítésben nyerte el alakját, amely a 13. század elején, Ekbert püspök idején történt.

Az újjáépítés után került a dóm nyugati kórusának pillérére egy lovas királyszobor, az ú.n. Bambergi Lovas. Egy korábbi értelmezés szerint Szent Istvánt mintázza, mert első szent királyunk a dómot alapító II. Henrik sógora volt. Más vélemények szerint a dómot újjáépíttető Ekbert bambergi püspök állíttatta a szobrot hálából. Ekbert a korabeli belharcok idején Magyarországra menekült, és ott sógora, a magyar király, II. András, védelmet nyújtott számára.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Entz Géza (1940): Szent István, a bambergi lovas. Napkelet, 18. 1940. 8. 394-399.
  • Entz Géza (1942): Der Reiter von Bamberg. Ungarn, Dezember 1942. 739-746

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]