Bảo Đại vietnami császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bảo Đại vietnami császár
Bao Dai 1953.jpg
Katonai pályafutása
Csatái vietnami háború

Született 1913. október 22.
Huế
Elhunyt 1997. július 30. (83 évesen)
Párizs
Sírhely Passyi temető

Szülei Khải Định
Házastársa Nam Phuong
Gyermekei
  • Phương Mai
  • Bao Thang
  • Bao Long
  • Bảo Ân
  • Phuong Lien
Foglalkozás államférfi
Iskolái
Halál oka rák

Díjak
  • Francia Köztársaság Becsületrendjének nagykeresztje (1932. szeptember 10.)
  • Grand Cross of the Royal Order of Cambodia
  • Grand cross of the Order of the Million Elephants and the White Parasol
  • Grand Cross of the Order of the Crown
  • Grand Cross of the Order of Wissam El Alaouite
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bảo Đại vietnami császár témájú médiaállományokat.
Bảo Đại vietnami császár

Bảo ĐạiKeleti névsorrend (1913. október 22.1997. július 30.) volt Vietnam utolsó, illetve a Nguyễn dinasztia tizenharmadik és egyben utolsó császára. Nguyễn Vĩnh ThụyKeleti névsorrend néven született Vietnam akkori fővárosában, Huếban. Apja Khải ĐịnhKeleti névsorrendcsászár. A párizsi Lycée Condorcet-ban és a Politikatudományi Intézetben tanult. 1925-ben apja halála után került a trónra, és felvette a Bảo ĐạiKeleti névsorrend nevet. Vietnam – Francia-Indokína részeként – ekkor Franciaország gyarmata volt.

1934. március 20-án vette feleségül Nam PhuongotKeleti névsorrend, akitől öt gyermekük született.

1940-ben Indokínát megszállták a japánok. Japán nyomásra Bảo ĐạiKeleti névsorrend kikiáltotta Vietnam függetlenségét. 1945-ben a japánok kivonultak, és Vietnamban az addig a japánok ellen harcoló kommunista partizán szervezet, a Viet Minh próbálta magához ragadni a hatalmat. A kommunisták vezetője Ho Si MinhKeleti névsorrend meggyőzte a császárt, hogy adja át neki a hatalmat, cserébe Bảo ĐạiKeleti névsorrend megtarthatja a császári címet, illetve az új kormányban a „legfőbb tanácsadó” szerepét kapja. 1945. szeptember 2-án kikiáltották Vietnam függetlenségét. Ezt nem nézték jó szemmel az Indokínába visszatérő franciák, akik szerették volna a háború előtti gyarmati birodalmat újraépíteni. Vietnamban zavargások és harcok törtek ki, ezért 1946-ban Bao Dai elhagyta az országot és Hongkongban és Kínában élt. 1949-ben a franciák meggyőzték, hogy térjen vissza Vietnamba, hogy betöltse az államelnöki posztot. Bár a posztot betöltötte, de rövid idő múlva ismét elhagyta szülőhazáját, és Párizsba költözött. Az első indokínai háború tovább folytatódott a franciák és a Viet Minh között, míg végül 1954-ben a Dien Bien Phu-i csata során a franciák megsemmisítő vereséget szenvedtek.

Az 1954-es genfi békemegállapodás értelmében Vietnamot a 17-ik szélességi foknál ketté osztják. Az északi részen Ho Si MinhKeleti névsorrend, a déli részen a franciák által támogatott Bảo ĐạiKeleti névsorrend került hatalomra. Az államelnök Ngô Đình DiệmetKeleti névsorrend jelölte ki a dél-vietnami kormány élére. Diệm végül 1955-ben – választási csalással – magához ragadta a hatalmat, kikiáltotta a Vietnami Köztársaságot és menesztette Bảo ĐạitKeleti névsorrend. Bảo ĐạiKeleti névsorrend újból elhagyta Vietnamot és végleg Párizsban maradt egészen 1997-ben bekövetkezett haláláig. Párizsban helyezték végső nyugalomra.

További információk[szerkesztés]