Bảo Đại vietnami császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bảo Đại vietnami császár
Bao Dai 1953.jpg
Katonai pályafutása
Csatái vietnami háború

Született 1913. október 22.[1][2]
Huế
Elhunyt 1997. július 30. (83 évesen)[2]
Párizs
Sírhely Passyi temető

Szülei Khải Định
Házastársa Nam Phuong
Gyermekei
 • Phương Mai
 • Bao Thang
 • Bao Long
 • Bảo Ân
 • Phuong Lien
Foglalkozás államférfi
Iskolái
Halál oka rák

Díjak
 • Francia Köztársaság Becsületrendjének nagykeresztje (1932. szeptember 10.)
 • Grand Cross of the Royal Order of Cambodia
 • Grand cross of the Order of the Million Elephants and the White Parasol
 • Belga Korona-rend nagykeresztje
 • Grand Cross of the Order of Wissam El Alaouite
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Bảo Đại vietnami császár témájú médiaállományokat.
Bảo Đại vietnami császár

Bảo ĐạiKeleti névsorrend (1913. október 22.1997. július 30.) volt Vietnam utolsó, illetve a Nguyễn dinasztia tizenharmadik és egyben utolsó császára. Nguyễn Vĩnh ThụyKeleti névsorrend néven született Vietnam akkori fővárosában, Huếban. Apja Khải ĐịnhKeleti névsorrendcsászár. A párizsi Lycée Condorcet-ban és a Politikatudományi Intézetben tanult. 1925-ben apja halála után került a trónra, és felvette a Bảo ĐạiKeleti névsorrend nevet. Vietnam – Francia-Indokína részeként – ekkor Franciaország gyarmata volt.

1934. március 20-án vette feleségül Nam PhuongotKeleti névsorrend, akitől öt gyermekük született.

1940-ben Indokínát megszállták a japánok. Japán nyomásra Bảo ĐạiKeleti névsorrend kikiáltotta Vietnam függetlenségét. 1945-ben a japánok kivonultak, és Vietnamban az addig a japánok ellen harcoló kommunista partizán szervezet, a Viet Minh próbálta magához ragadni a hatalmat. A kommunisták vezetője Ho Si MinhKeleti névsorrend meggyőzte a császárt, hogy adja át neki a hatalmat, cserébe Bảo ĐạiKeleti névsorrend megtarthatja a császári címet, illetve az új kormányban a „legfőbb tanácsadó” szerepét kapja. 1945. szeptember 2-án kikiáltották Vietnam függetlenségét. Ezt nem nézték jó szemmel az Indokínába visszatérő franciák, akik szerették volna a háború előtti gyarmati birodalmat újraépíteni. Vietnamban zavargások és harcok törtek ki, ezért 1946-ban Bao Dai elhagyta az országot és Hongkongban és Kínában élt. 1949-ben a franciák meggyőzték, hogy térjen vissza Vietnamba, hogy betöltse az államelnöki posztot. Bár a posztot betöltötte, de rövid idő múlva ismét elhagyta szülőhazáját, és Párizsba költözött. Az első indokínai háború tovább folytatódott a franciák és a Viet Minh között, míg végül 1954-ben a Dien Bien Phu-i csata során a franciák megsemmisítő vereséget szenvedtek.

Az 1954-es genfi békemegállapodás értelmében Vietnamot a 17-ik szélességi foknál ketté osztják. Az északi részen Ho Si MinhKeleti névsorrend, a déli részen a franciák által támogatott Bảo ĐạiKeleti névsorrend került hatalomra. Az államelnök Ngô Đình DiệmetKeleti névsorrend jelölte ki a dél-vietnami kormány élére. Diệm végül 1955-ben – választási csalással – magához ragadta a hatalmat, kikiáltotta a Vietnami Köztársaságot és menesztette Bảo ĐạitKeleti névsorrend. Bảo ĐạiKeleti névsorrend újból elhagyta Vietnamot és végleg Párizsban maradt egészen 1997-ben bekövetkezett haláláig. Párizsban helyezték végső nyugalomra.

További információk[szerkesztés]

 1. Encyclopædia Britannica Online. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 2. ^ a b Find a Grave, 2017. október 9., 7148, Bao Dai