Ngô Đình Diệm

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ngô Đình Diệm
1957-ben
1957-ben
Dél-Vietnam elnöke
Hivatali idő
1955. október 261963. november 2.
Előd
Utód Dương Văn Minh
Dél-Vietnam miniszterelnöke
Hivatali idő
1954. június 26.1955. október 26.
Előd Bửu Lộc
Utód
Katonai pályafutása
Csatái vietnami háború

Született 1901. január 3.
Quảng Bình, Francia Indokína
Elhunyt 1963. november 2. (62 évesen)
Saigon, Dél-Vietnam
Sírhely Ho Si Minh-város
Párt Cần Lao

Foglalkozás politikus
Halál oka gyilkosság
Vallás római katolikus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ngô Đình Diệm témájú médiaállományokat.

Ngô Đình DiệmKeleti névsorrend[1] (1901. január 3.1963. november 2.) vietnami politikus, 1955 és 1963 között ő volt Dél-Vietnam első elnöke. Vietnam történelmi fővárosában, Huếban született római katolikus családban. A II. világháború előtt magas rangú tisztviselő volt a Nguyễn dinasztia alatt. 1945-ben a japán megszállás alól a Ho Si MinhKeleti névsorrend vezette kommunisták szabadították fel az országot, akik politikai nézeteltéréseik miatt bebörtönözték és Kínába száműzték. Szabadulása után Diem az Egyesült Államokba emigrált. 1954-ben tért vissza, miután Vietnamban lezárult az első indokínai háború a visszatérő franciák és a Ho Si Minh vezette kommunista erők között. A békeszerződés által megosztott országban a déli országrészt vezető Bảo ĐạiKeleti névsorrendállamelnök (az utolsó vietnami császár) kinevezi Diemet miniszterelnöknek. A békemegállapodás alapján 1955 nyarán országos népszavazást kellett volna tartani Vietnam egyesítésével kapcsolatban, de Diem – számolva a szinte biztos kommunista győzelemmel – kijelentette, hogy Dél-Vietnamban nem fognak semmilyen népszavazást tartani. Ebben a döntésében az Egyesült Államok is támogatta.

1955 októberében viszont megtartottak egy másik szavazást, amelynek célja Dél-Vietnam államformájának megváltoztatása volt, és ezzel együtt Bảo Đại államelnök kizárása az ország irányításából. Diem választási csalás segítségével sikeresen magához ragadta a hatalmat. Az eredmény kihirdetése után menesztette Bảo Đại államelnököt, aki Párizsba emigrált, majd kikiáltotta a Vietnami Köztársaságot.

Diem vaskézzel vezette országát és keményen leszámolt az uralma ellen tüntető kommunistákkal, nacionalistákkal és buddhistákkal. Több tüntetés leverése is halálos áldozatokkal járt, miután a rendfenntartó erők a rendszerint békésen tiltakozó tömegbe lőttek. Ebben segítségére volt az amerikai támogatásból felszerelt dél-vietnami hadsereg is. Testvéreit fontos politikai posztokra nevezte ki.

Diem mindig is hevesen ellenezte, hogy harcoló amerikai egységek érkezzenek az országba, hogy az országba betörő észak-vietnami katonák és a délen tevékenykedő gerillák ellen harcoljanak, bár az amerikai anyagi támogatást szívesen fogadta.

A hadsereg soraiban is voltak ellenfelei, így számos katonai puccskísérlet is történt, amik rendre kudarccal zárultak. Végül 1963-ra már olyan mértékben elfogadhatatlan volt a személye mind Dél-Vietnamban, mind az Egyesült Államokban, hogy végül november 1-jén – az amerikaiak hallgatólagos támogatásával – sikeres katonai puccsal eltávolították a hatalomból. Másnap kivégezték.

Lásd még[szerkesztés]

Lábjegyzet[szerkesztés]

  1. A vietnami nevek esetében – a magyarhoz hasonlóan – elöl van a vezetéknév (Ngo) és a végén a keresztnév (Diem). A vietnamiaknak általában egy középső neve is van (jelen esetben: Dinh), vagy eleve kettős a vezetéknevük. Az elfogadott forma vagy a teljes néven, vagy a keresztnéven való megszólítás.