Szövetségi elnök (Ausztria)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ausztria elnöke szócikkből átirányítva)
Ausztria szövetségi elnöke
Ausztria szövetségi elnöke címere
Ausztria szövetségi elnöke címere
Van der Bellen 2021-ben
Van der Bellen 2021-ben
OrszágAusztria
A tisztséget jelenleg betöltiAlexander Van der Bellen
KineveziDirekt elnökválasztáson kapott többség után a Nemzeti Tanács
Létrehozva1920. november 10.
Éves fizetése349 398 euró
Ausztria szövetségi elnöke weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ausztria szövetségi elnöke témájú médiaállományokat.

A szövetségi elnök (Bundespräsident) az Osztrák Köztársaság 6 évre megválasztott államfője. Bár elméletileg az alkotmány nagy hatalommal ruházza fel, szerepe szinte reprezentatív funkciókra korlátozódik. 1951 óta közvetlenül az állampolgárok (Bundesvolk) által történik, megbízása hat évre szól. Irodája a bécsi Hofburg Lipót-szárnyában található. Terminusa egyszer meghosszabbítható, és legfeljebb tizenkét évig lehet hivatalban.

Általános tudnivalók[szerkesztés]

Jogállása és feladatköre elviekben nagyobb, mint a német vagy svájci szövetségi elnöknek. Jogállását és hatáskörét Ausztriában ún. parlamentáris elnöki köztársaságként definiálják.

Kialakulásának története[szerkesztés]

Az elnöki tisztség az 1920-as alkotmányban erős volt, így tervbe vették annak reprezentatív funkciókra való korlátozását. A szövetségi elnököt a Szövetségi Gyűlés (Bundesversammlung) választotta.

Jogköre[szerkesztés]

A szövetségi kormány (Bundesregierung) kinevezése[szerkesztés]

A szövetségi elnök számára a szövetségi kancellár (Bundeskanzler) kinevezését illetően nincs jogi előírás, de jure szabadon dönthet a kinevezendő személyről. A Nemzeti Tanács (Nationalrat) azonban bármikor megvonhatja a bizalmat a kancellártól és a kormányzattól, az államfőnek alkalmaznia kell a politikai gyakorlatot, és figyelembe kell vennie az alsóház többségi viszonyait. Az egyes szövetségi miniszterek (Bundesminister) és államtitkárok kinevezését a kormányfő javasolja. 2000 óta létezik egy íratlan törvény, miszerint az elnöknek a választásokon legtöbb mandátumot szerzett párt jelöltjét kell a kormányalakítással megbíznia.

A Nemzeti Tanács feloszlatása[szerkesztés]

A szövetségi elnök a szövetségi kormány kérésére feloszlathatja az alsóházat, mindazonáltal csak egy alkalommal egy kormányzati perióduson belül.

Tartományi gyűlés feloszlatása[szerkesztés]

A szövetségi elnök a szövetségi kormány kérvényezésére, a Szövetségi Tanács (Bundesrat) kétharmados többsége mellett feloszlathatja minden szövetségi tartomány törvényhozását, de ugyancsak egyetlenegy alkalommal élhet ezen jogával egy periódus alatt. Erről egyeztetnie kell a képviselőkkel a gyűlés feloszlatásáról, ilyenkor nem vehetnek részt az üléseken.

Az Osztrák Szövetségi Hadsereg (Bundesheer) főparancsnoki tisztjének betöltése[szerkesztés]

Ezen megbízatása a kormányban inkább formális, nem gyakorol közvetlen parancsnoki tevékenységet.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a President of Austria című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bundespräsident (Österreich) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]