Amerikai gulipán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Amerikai gulipán
Recurvirostra americana 2.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lilealakúak (Charadriiformes)
Család: Gulipánfélék (Recurvirostridae)
Nem: Recurvirostra
Faj: R. americana
Tudományos név
Recurvirostra americana
(Gmelin, 1789)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Amerikai gulipán témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai gulipán témájú médiaállományokat és Amerikai gulipán témájú kategóriát.

Az amerikai gulipán (Recurvirostra americana) a madarak osztályának lilealakúak (Charadriiiformes) rendjébe, ezen belül a gulipánfélék (Recurvirostridae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Anguilla, Antigua és Barbuda, a Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Kanada, a Kajmán-szigetek, Costa Rica, Kuba, Curaçao, a Dominikai Közösség, Ecuador, El Salvador, Guadeloupe, Guatemala, Honduras, Martinique, Mexikó, Montserrat, Puerto Rico, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Sint Maarten, Trinidad és Tobago, a Turks- és Caicos-szigetek, az Amerikai Egyesült Államok és Venezuela mocsarai, sekély tavai és tengerpartjain fordul elő.

Megjelenése[szerkesztés]

Átlagos testhossza 68-76 centiméter, testsúlya 275-420 gramm. Lábai hosszúak, vékonyak, szürkék. Tollazata fekete-fehér, a feje és nyaka nyáron fahéj színű még télen szürke. Csőre hosszú és felfelé ívelő.

Téli tollazat

Életmódja[szerkesztés]

Tápláléka rákokból és rovarokból áll melyeket sekély vízben, mocsarakban keres meg. Költési idő után több százas csoportokba gyűlnek a vonulási időre.

Szaporodása[szerkesztés]

Költési időben több tucat párból álló csoportokba tömörülnek. Csésze alakú fészkét általában vízhez közeli kis szigetre vagy mocsaras partra építi, nehezen elérhető helyre a ragadozók miatt. Fészekalja általában négy tojásból áll, melyen mindkét szülő felváltva költ, a fiókák kikelésük után önállóan táplálkoznak, a szülők nem etetik őket.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]