Algyő vasútállomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Algyő vasútállomás
Ország Magyarország
Hely Algyő
Állomáskategória
  • II. személyszállítási kategória
  • III. teherszállítási kategória
Állomáskód AG
UIC állomáskód 5518549
IBNR állomáskód 5500172
Felhasználási terület vasútállomás
Üzemeltető MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
Egyéb jellemzők
Része ennek Magyarország vasúti közlekedése
Szomszédos állomások
Időzóna közép-európai idő
Vasútvonalak
Szolgáltatások
Vonatok vasútvillamos
Elhelyezkedése
Algyő vasútállomás (Csongrád-Csanád vármegye)
Algyő vasútállomás
Algyő vasútállomás
Pozíció Csongrád-Csanád vármegye térképén
é. sz. 46° 20′ 08″, k. h. 20° 11′ 45″Koordináták: é. sz. 46° 20′ 08″, k. h. 20° 11′ 45″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Algyő vasútállomás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Algyő vasútállomás egy Csongrád-Csanád vármegyei vasútállomás, Algyő településen, a helyi önkormányzat üzemeltetésében.[1] A vonal állomásainak viszonylatában Szeged-Rókus vasútállomás és Hódmezővásárhelyi Népkert vasútállomás között található, fizikailag pedig a község belterületének nyugati szélén; közúti elérését a 47-es főút algyői körforgalmából délnyugatnak kiágazó 45 326-os számú mellékút teszi lehetővé.

Története[szerkesztés]

Az 1960-as évekig helyi jelentőségű kisállomás a Tisza-híd hídfőjétől nem messze. Az állomásnak négy vágánya volt, ebből a községhez legközelebb eső vágány volt a rakodóvágány, a harmadik volt az átmenő fővágány. Az állomásépület a településtől távolabb helyezkedett el és az állomási rakodón keresztül volt megközelíthető. Az állomáson egy faszerkezetű raktárépület és egy rövid oldalrakodó is működött.

Az 1960-as évek végétől az algyői olajmezőn zajló beruházásokhoz és az olaj fokozódó termeléséhez köthetően került sor az állomás teljes körű átépítésére. A korábbi állomásépületet teljesen lebontották. Az új, korszerű állomásépület a szintén lebontott raktárak helyén, az állomási bekötőúthoz közel épült fel. Az 1975-ös átépítéskor az állomás vágányhálózatát is teljesen átalakították. Négy vágány épült, ezek közül a harmadik volt az átmenő fővágány. Az első vágányba kötötték be az algyői olajmezőt és ipartelepeket feltáró vontatóvágányt, illetve a teherkocsik rendezését segítő kihúzó- és tárolóvágányokat. A harmadik és második vágány közé SK+30 magasperont építettek. Az átépítés után Algyő egy korszerű kisállomásnak számított, amely szerény utasforgalom mellett nagyon jelentős teherforgalmat is kezelt. Algyő azon szerencsés állomások közé tartozott, ahol a rendszerváltás gazdasági megrázkódtatását követően sem esett vissza a forgalom. Az 1990-es évektől is igen nagy mennyiségű teherforgalmat kezelt, amely döntő része kőolajszármazék, kisebb hányada rönkfa és fémhulladék volt. Idővel az állomás személyforgalma érezhetően visszaesett, ebben a létesítmény kedvezőtlen elhelyezkedése és a Szeged központjába történő bejutás körülményes mivolta játszott szerepet.

2018 tavaszától kezdődött az állomás harmadik, egyben legnagyobb léptékű átépítése. Ennek során a hódmezővásárhelyi oldalon lévő kitérőket majd' egy kilométernyivel, az algyői hídig húzták ki, így az állomás egy hosszú, vonatkeresztezésre alkalmas kitérővé lényegült át. A korábbi utasforgalmi peront teljesen felszámolták, illetve teljesen új biztosítóberendezést is telepítettek. A településhez a lehető legközelebb eső helyen a második (átmenő fővágány) és harmadik vágány között SK+55, részben fedett, szintben megközelíthető peron épült. Az útátjáróhoz 100 kerékpárt fogadni képes ún. B+R tároló, az állomásépület közelében pedig a személyautók fordulását könnyítő úthurok épült. A három évig tartó átépítés során az algyői állomást egyetlen személyvonat sem érintette. Jól jelzi ugyanakkor az állomás teherforgalmi szerepét, hogy az algyői iparvágányok vasúti elérhetőségét a MÁV a vágányzár idején is folyamatosan biztosította, időnként Hódmezővásárhely, időnként Szeged felől. A teljesen átépült állomás személyforgalma 2021. február 22-én indult újra. 2021. november 29-étől a személyvonatok helyett csak a tram-train szerelvények állnak meg itt.

Vasútvonalak[szerkesztés]

Az állomást az alábbi vasútvonalak érintik:

Kapcsolódó állomások[szerkesztés]

A vasútállomáshoz az alábbi állomások vannak a legközelebb:

Forgalom[szerkesztés]

Járat Útvonal Gyakoriság
tram-train Szeged vasútállomás – Szeged, Galamb utca (→) – Szeged, Bem utca (←) – Szeged, Bécsi körút – Szeged, Aradi vértanúk tere – Szeged, Somogyi utca – Szeged, Széchenyi térSzeged, Anna-kútSzeged, Rókusi templom – Szeged, Tavasz utca – Szeged, Damjanich utca – Szeged, Vásárhelyi Pál utca – Szeged, Pulz utca – Szeged-Rókus vasútállomásAlgyő vasútállomásHódmezővásárhelyi Népkert vasútállomás – Hódmezővásárhely, Strandfürdő – Hódmezővásárhely, Hősök tere – Hódmezővásárhely, Kossuth tér – Hódmezővásárhely, Kálvin János tér – Hódmezővásárhely vasútállomás Félóránként

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2017. január 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 20.)