Ad Statuas (Várdomb)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Várdomb (római erőd)
Római település Ad Statuas
Mai település Várdomb
Épült Traianus idején 98 – 117 között.
Elhagyták 4. század

Állapota A terület teljesen beépített
Típusa Cohors
Katonai egység a) Cohors I Augusta Ituraeorum sagittariorum ?
b) Cohors II Asturum et Callaecorum ?
c) Equites Dalmatae
d) Auxilia Ursarensia
Építőanyaga
Várdomb (római erőd) (Tolna vármegye)
Várdomb (római erőd)
Várdomb (római erőd)
Pozíció Tolna vármegye térképén
é. sz. 46° 14′ 55″, k. h. 18° 41′ 13″Koordináták: é. sz. 46° 14′ 55″, k. h. 18° 41′ 13″

Az Ad Statuas római erődítmény a Tolna vármegyei Várdomb község helyén állott. Az erődítmény Alisca (Őcsény) erődjét védte déli irányból a Mursát (Eszék) Aquincummal (Óbuda, Budapest) összekötő hadiúton. A katonai tábor „Ad Statuas” néven ismert. A fogalom jelentése: „a szobrokhoz”, azonban szobrokról nincs sem írásos, sem tárgyi jel.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A katonai tábor a Szekszárdi-dombság és a Duna között egy mélyedés nyugati peremén helyezkedett el. Az északról délre haladó Limesz-út elkerülte a Duna árterét és közvetlenül vezetett az erődhőz.

Feltárása[szerkesztés]

A helység nevéből következtethetünk, hogy a Várdombon egy régi erődítmény nyoma még a 18. században is jól felismerhető volt. Wosinsky Mór a Várdomb északi oldalán végzett ásatásai során épületmaradványokat és cseréptöredékeket tárt fel. Ezek valószínűsítették, hogy ezen a helyen őrtorony és más katonai célra épített létesítmény állt.[1] Wosinsky az Ad Statuas római katonai táborként azonosította a helyszínt. A tábort Traianus idején 98 – 117 között építették. 1980-ban a Főutcától keletre a helyi italbolttal szemben egy 0,8 x 0,9 méretű faldarab került elő ez nagy valószínűséggel, a garnizon falának a része.[1] Az Ad Statuas antik neve a Római birodalom legfontosabb birodalmi utainak leírásában az Itinerarium provinciarum Antonini Augusti -ban jelenik meg a 3, században.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Visy Zsolt: A római limes Magyarországon - Corvina K. Bp. 1989. - ISBN 963-13-2282-3, Old. 120.

Források[szerkesztés]