Altinum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Altinum
Római településAltinum
Mai településKölked
Épült1. század
Elhagyták5. század eleje
Tengerszint feletti magasság88 m

ÁllapotaA terület mezőgazdasági művelés alatt áll
TípusaCohors
Katonai egységa, 1.-3. század - cohors I. Lusitanorum,
b, 4. században - equites sagittarii,
c, cuneus equitum Fortensium.
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Altinum (Baranya vármegye)
Altinum
Altinum
Pozíció Baranya vármegye térképén
é. sz. 45° 57′ 22″, k. h. 18° 41′ 02″Koordináták: é. sz. 45° 57′ 22″, k. h. 18° 41′ 02″

Altinum római katonai tábor, maradványai a Baranya vármegyei Kölked falu területén találhatók. A Pannóniai limes egyik erődje volt.

Története[szerkesztés]

Az erődöt a rendelkezésre álló ismeretek alapján Hadrianus császár idején építették. Katonaság az 5. század elejéig állomásozott itt.

A római erődtől nem messze található a mohácsi csatamező. A csatamező melletti dombon a csata egy tömegsírjának feltárásakor, 1940-ben római eredetű építményekre is bukkantak. A maradványok, alapfalak napjainkban is láthatók nem messze a Mohácsi Nemzeti Történelmi Emlékhelytől. A feltárt épületmaradványok és római kori sírok alapján feltételezik, hogy ez volt Altium vicusa (polgárvárosa).

Feltárása[szerkesztés]

Az erőd területén található római kori építmények ismertek voltak. Klimó György pécsi püspök már a 18. század második felében végeztetett itt ásatásokat. A feltárt leletanyag a pécsi egyházi múzeumba került, azonban az idők folyamán elkallódott. Rómer Flóris is megkutatta a területet, és romai sírok feltárásáról írt. Az utolsó leletmentő ásatásokra 1978-79 között került sor Katona-Győr Zsuzsa régész vezetésével.

Források[szerkesztés]