A végső állomás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A végső állomás
(Final Destination 4)
jelenet a filmből.IMDB  5,1/10 (61 960 szavazat)
jelenet a filmből.
IMDB 3hvof5.svg 5,1/10 (61 960 szavazat)
Rendező David R. Ellis
Producer Craig Perry
Warren Zide
Műfaj Horrorfilm
Forgatókönyvíró Eric Bress
Jeffrey Reddick
Főszerepben Bobby Campo
Haley Webb
Shantel VanSanten
Nick Zano
Krista Allen
Mykelti Williamson
Zene Brian Tyler
Operatőr Glen MacPherson
Vágó Mark Stevens
Gyártás
Gyártó New Line Cinema
Ország USA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Időtartam 82 perc
Költségvetés 43 millió dollár (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország InterCom
USA Warner Bros.
Bemutató USA 2009. aug. 28.
Magyarország 2009. szept. 10.
Korhatár Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel 186 167 139 dollár[2]
Kronológia
Előző Végső állomás 3.
Következő Végső állomás 5.
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A végső állomás (Final Destination 4) egy 2009-es amerikai horrorfilm, melyet Eric Bress írt és David R. Ellis rendezett, akik mindketten a Végső állomás 2. részén is együtt dolgoztak. A film az Amerikai Egyesült Államokban, 2009. augusztus 28-án mutatták be, Magyarországon 2009. szeptember 10-én. A Végső állomás sorozatnak ez a negyedik része és az első, amit 3D-s változatban mutattak be. A következő része a Végső állomás 5. (2011). Jelenleg ez a legnagyobb bevételt hozó Végső állomás film, amely több mint 186 millió dollárt tudott összegyűjteni világszerte, viszont a szériából, a legrosszabb kritikai értékeléseket kapta. A Metacritic oldalán a film értékelése 30% a 100-ból, ami 14 véleményen alapul.[3] A Rotten Tomatoeson a Végső állomás 29%-os minősítést kapott, 95 értékelés alapján.[4]

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy főiskolai hallgató, Nick O'Bannon, a McKinley Speedway pályán néz egy autóversenyt a tanulmányi szünet alatt. Nick miközben nézi a versenyt, hirtelen látomása lesz arról, hogy az autóbaleset hatására, összeomlik a pálya, amelyben sok ember meghal. Nick pánikba esése meggyőzi barátnőjét - Lori Milligant, az ő barátnőjét - Janet Cunninghamot, a barátjukat - Hunt Wynorskit, a biztonsági őrt - George Lantert, az autószerelőt - Andy Kewzert, egy anyukát - Samantha Lanet, a rasszista vontatót - Carter Danielst és Andy barátnőjét - Nadia Monroyt, hogy hagyják el a pályát, majd a menekülés után pár másodperccel, bekövetkezik Nick látomása. Amikor, sikerül mindannyiuknak kijutni a Speedway nézőteréről, dulakodás alakul ki, ahol Nadia haragosan kiabál rájuk. Hirtelen a stadionból kirepül egy kósza gumiabroncs, amely leviszi a fejét és a bal karját, ezzel megölve őt. Ezután a film főcíme jelenik meg, és bemutatja az előző három rész eseményeit véletlenszerű sorrendben.

Néhány nappal a katasztrófa után, Carter megpróbál egy keresztet felégetni George gyepén, amiért nem engedte, hogy megmentse a feleségét a stadionból. Miután kiszállt a teherautóból, egy patkó leesik a visszapillantó tükörről, és visszakapcsolja a rádiót. A rádió zajától a csomagban lévő maradék sör leesik egyenesen a sebességváltóra, és beindítja a járművet. Carter utána fut, hogy leállítsa, de magával húzza a vontatólánc és a kiborult benzin az aszfalton, a lánccal súrlódva szikrázni kezd, majd Carter felgyullad és a kocsi felrobban. George, kijön a házból a zűrzavarra, és az esemény tanúja lesz. A következő nap, megrázó baleset történik, a szépségszalonból kijövő Samanthaval, ugyanis egy fűnyíró által ellőtt kő kiviszi a szemét. Lori és Nick rákeresett a neten megérzésekre, látomásokra, jelekre, de a korábbi filmekből felismerve, a halál követi őket. Hunt és Janet nem hiszik el, majd meggyőzik George-ot, hogy segítsen nekik megmenteni Andyt. Azonban túl későn érkeznek, amikor a garázsból egy CO2-es palack, Andyt nekirepíti a láncszemkerítésnek, amitől azonnal meghal.

Nicknek új képek jönnek elő vízről és egy érméről, ezzel azt jelezve, hogy Janet és Hunt veszélyben vannak. Hunt épp a medence mellett egy golfklubban szexel egy lánnyal. Nick megpróbálja felhívni, hogy figyelmeztesse őt, hogy semmiképpen ne menjen víz közelébe, de egy gyerek lespricceli vízipisztollyal Hunt telefonját, amitől elromlik. Hunt lenyomja a gyereket a vízbe, és a fegyverét elveszi, majd ráteszi a medence csatornájára, de a fegyver leesik onnan és beindítja a szivattyút. Ugyanebben az időben Janet az autómosóba megy, de nem veszi észre a táblán lévő figyelmeztetéseket, és úgy hagyja a rádióantennát. Benn a mosóban, az egyik tisztítókefe eltöri az antennát, ami egyenesen nekipattan a biztosítékdoboznak. Ezt követően, Janet kap egy telefonhívást Loritól, és azt mondja neki, hogy ne menjen víz közelébe, de nem érti tisztán amit mondd neki, mivel a telefon elveszti a jelét. Eközben Hunt szerencseérméjét kiüti a kezéből egy golflabda és belegurul a medencébe, egyenesen a lefolyóba, és amikor utána ugrik, őt is beszívja. Lori és George sikeresen megmenti Janetet, de Nick nem találja Huntot, aki még mindig a víz feneként küzd, majd teljesen beszippantja őt, és felrobban a szivattyútartály, ezzel megölve Huntot. George megpróbál öngyilkosságot elkövetni, de többszörös kísérlet során nem sikerült neki, majd a csoport úgy véli, hogy amiért megmentették Janetet, a halál már nem követi őket. Hogy megünnepeljék, Janet és Lori elmennek a plázába, hogy megnézzenek egy filmet, míg Nicknek egy újabb látomása lesz az autópályán történtekről. Ő és George sietnek, hogy időben a kórházba érjenek, mert Jonathan Groves még él, de amikor odaérnek, a mennyezeten keresztül ráesik egy vízzel teli kád. A kórház elhagyása után, Georget elüti egy mentőautó. A filmnél, Lori elkezdi látni gyanús jeleket, amelyek arra utalnak, hogy nincsenek biztonságban, eközben Nick siet hogy megmentse őket. A mozivászon fala mögötti láncreakció begyújtsa a tűzet, majd Nicknek sikerül meggyőzni Lorit, hogy hagyja el a színházat. Janet nem hisz neki, majd a robbanás során egy vasdarab és szögek belecsapódnak, amelytől meghal. Nick és Lori menekül, de Lorit behúzza a mozgólépcső kerekei, ami megöli őt. Nick felébred, és rájön, hogy az egész csak látomás volt. Miután nem sikerült megmentenie George-ot, Nick siet a színházba, és poroltóval elállítja a tüzet, ami a keletkező robbanást okozná.

Két héttel később, Nick mielőtt találkozna Lorival és Janettel a kávézóban, észreveszi, hogy meg van lazulva az egyik távvezeték alja, és figyelmezteti a rajta dolgozó munkást róla. Nick észrevesz pár jelet, ami megtörtént az elmúlt idők során; Egy versenyautót a TV-ben, egy lapon strand hirdetést és a mozikban játszódott Végső csábítást, majd azt mondja nekik, hogy mivan a terv mindig is az volt hogy a kávézóban legyenek. Ebben a pillanatban a távvezeték eldől, és egy teherautó kicsúszik az útról, ami egyenesen a kávézóba csapódik. Az utolsó jelenetben, a teherautó Janet testén keresztül átmegy a kerék, Lorinak kitörik a nyaka, és Nick nekicsapódik a falnak, majd betörik a koponyája és az állkapcsa széttörik, utána a stáblista következik.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Színész Szerep Magyar hang[5]
Bobby Campo Nick O'Bannon Csík Csaba Krisztián
Shantel VanSanten Lori Milligan Bogdányi Titanilla
Mykelti Williamson George Lanter Zöld Csaba
Nick Zano Hunt Wynorski Zámbori Soma
Haley Webb Janet Cunningham Nádasi Veronika
Krista Allen Samantha Lane Csondor Kata
Andrew Fiscella Andy Kewzer Czvetkó Sándor
Justin Welborn Carter Danielsr Epres Attila
Jackson Walker Jonathan Groves Damu Roland
Stephanie Honore Nadia Monroy ?
Lara Grice Cynthia Daniels ?

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. A Végső Állomás. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. november 6.)
  2. A VÉGSŐ állomás. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. november 6.)
  3. A VÉGSŐ ÁLLOMÁS (2009). Metacritic. (Hozzáférés: 2014. november 6.)
  4. The final destination. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2014. november 6.)
  5. ISzDb - THE FINAL DESTINATION (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2013. december 30.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]