A légiós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A légiós
(Legionnaire)
1998-as amerikai film
Rendező Peter MacDonald
Producer Jean-Claude Van Damme
Sheldon Lettich
Kamel Krifa
Peter MacDonald
Roberto Malerba
Richard G. Murphy
Vezető producer Samuel Hadida
Christian Halsey Solomon
Werner Koenig
Sheldon Lettich
Műfaj
Forgatókönyvíró Sheldon Lettich
Rebecca Morrison
Főszerepben Jean-Claude Van Damme
Adewale Akinnuoye-Agbaje
Zene John Altman
Operatőr Shelly Johnson
Vágó Mike Murphy
Christopher Tellefsen
Díszlettervező Alessandra Querzola
Gyártás
Gyártó Edward R. Pressman Film Enterprises
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín Marseille
Játékidő 98 perc
Költségvetés 35 000 000 $
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Amerikai Egyesült Államok 20th Century Fox
Magyarország InterCom (VHS)
BemutatóAusztrália 1998. december 3.
Amerikai Egyesült Államok 1999. február 9. (VHS)
Magyarország 1999. június 17. (VHS)
Eredeti magyar adó RTL Klub
Viasat 3
Film+
Film+2
Cool
KorhatárMagyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk

A légiós (eredeti cím: Legionnaire) egy 1998-as film, melynek főszereplő Jean-Claude Van Damme. További szereplők Adewale Akinnuoye-Agbaje, Steven Berkoff, Nicholas Farrell és Jim Carter. A filmet Marokkóban forgatták, és a film végén az 1936-os dalt, Ute lemper énekeli.

Cselekmény[szerkesztés]

Alain lefevre (Jean-Claude Van Damme) egy francia bokszoló 1920-ban. Marseille, Franciaország.Alain kénytelen elfogadni egy bokszmeccs ajánlatot a helyi bandafőnöktől, Lucien Galganitól.Galgani barátnője, Katrina (Ana Sofrenovic), Alain exmenyasszonya, akit ott hagyott az oltárnál.De Katrina megbocsátott Alainnek és együtt készülnek elszökni Amerikába.Alainnek el kell hogy veszítse a meccset, amit kénytelen volt elfogadnia, de nem volt hajlandó lenn maradni, mert meg gondolta magát.Így el kellett menekülnie barátjával, akit meg is ölnek, ahogy Galgani öccsét is.Az állomáson váró Katrinát el fogja Galgani emberei.Kétségbeesetten Alainnek szüksége volt egy új menekülési tervre, csak úgy tudod megmenekülni, ha belép a Francia Idegenlégióba. Észak-Afrikába viszik, hogy segítsen megvédeni Marokkó ellen a berber lázadást, amit Rif harcosok és főnökük Abd el-Krim vezet. Útközben Alain szerez néhány új barátot, köztük Luther, akinek el kellett menekülnie igazságtalanul Amerikából.Mackintosh, az egykori brit hadsereg őrnagya és Guido, a naiv olasz fiú, aki szeretné menyasszonyát lenyűgözni hősies hazatérésével.De a dolgok nem lesznek egyszerűek.Az egyetlen igazi módja annak, hogy elkerüljék a légiót túl kell hogy éljék, de a lázadók túlerőben vannak.Galgani elküldte az egyik emberét a légióba, hogy megölje Alaint és bosszút álljon öccse haláláért.A végén csak Alain marad életben a csata után, és Abd el-Krim látva Alain bátorságát és elkötelezettségét, ezért lehetővé teszi számára, hogy életben maradjon és megüzenje feletteseinek, hogy mi vár rájuk, ha továbbra is gyarmatosítani akarnak.Végül a film végén Alain emlékében Katrina és egykori barátai maradtak.

Szereplők[szerkesztés]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A film vegyes kritikákat kapott.

Történelmi hitelesség[szerkesztés]

Spanyol katonák megölt marokkói felkelők levágott fejeivel büszkélkednek (1922).

A marokkói felkelők gerilla-hadviselést alkalmazva harcoltak nemcsak a francia, de a spanyol gyarmatosítók ellen is az első világháborút követően kirobbant ún. riff háború-ban. Ritkán vezettek nyílt támadásokat, a riff felkelővezér, Abd el-Krim, aki nagyon jó stratéga volt, óvakodott attól, hogy felesleges veszélynek tegye ki embereit, jóllehet a vad és elszánt marokkói harcosok tényleg készek lettek volna meghalni. Gyakran esik szó a filmben a marokkóiak kegyetlenkedéséről, barbárságáról. Komoly visszaéléseket és kegyetlen megtorlásokat foganatosítottak a gyarmatosító haderők is a felkelők és a lakosság ellen. A spanyol hadsereg például vegyi fegyvereket vetett be a riff felkelők ellen.

További információk[szerkesztés]