Ugrás a tartalomhoz

A kalandor (film, 1996)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kalandor
(The Quest)
1996-os amerikai film
RendezőJean-Claude Van Damme
ProducerMoshe Diamant
Műfaj
Forgatókönyvíró
 • Steven Klein
 • Paul Mones
Főszerepben
ZeneRandy Edelman
OperatőrDavid Gribble
Vágó
 • John F. Link
 • William J. Meshover
Gyártás
GyártóUniversal Pictures
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszínThaiföld
Játékidő95 perc
Költségvetés12 millió amerikai dollár[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUniversal Pictures
Bemutató1996. április 26.
Korhatármagyar 16 év
Bevétel57,4 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A kalandor (eredeti címén The Quest) 1996-ban bemutatott amerikai harcművészeti film.

A filmet Jean-Claude Van Damme rendezte (ez volt rendezői debütálása), valamint forgatókönyvíróként is részt vett annak elkészítésében. A főbb szerepekben Van Damme, Roger Moore, Janet Gunn és James Remar látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1996. április 26-án bemutatott film jegyeladások tekintetében jól teljesített, de a kritikusok nem voltak pozitív véleménnyel róla.

Frank Dux állítása szerint részt vett a film forgatókönyvének megírásában, melyért cserébe Van Damme-tól nem kapott honoráriumot, a bíróság azonban elutasította Dux vádjait.[3]

Rövid történet[szerkesztés]

Az 1920-as években játszódó történet egy Tibetben megrendezett nemzetközi harcművészeti bajnokságról szól, melynek résztvevői a dicsőség mellett egy színarany sárkányszoborért is küzdenek.

Cselekmény[szerkesztés]

Napjainkban egy idős férfi lép be egy bárba, majd közelharcban könnyedén ártalmatlanná teszi az oda nemsokára betérő rablóbandát. A megdöbbent csapos kérdésére az idős férfi mesélni kezd fiatalkoráról.

Christopher Dubois (Jean-Claude Van Damme) huszonéves zsebtolvaj az 1920-as évek New Yorkjának utcáin él. Az árvaként felnőtt, harcművészetekben jártas Dubois lopásból szerzett pénzével segít egy elárvult utcagyerekekből álló csapatot. Miután egy gengsztertől is nagyobb összeget lovasít meg, Dubois-nak menekülnie kell és potyautasként egy hajóra kerül. A fegyvercsempészekből és kalózokból álló legénység azonban rátalál és fizikai munkára kényszeríti – mikor már nincs rá szükségük, végezni akarnak vele, de egy szélhámos brit zsoldos, Lord Edgar Dobbs (Roger Moore) megtámadja és megszállja a hajót. Dubois és Dobbs a harc során megmenti egymás életét: a brit felajánlja Dubois-nak a hazajutás lehetőségét, de becsapja és eladja őt rabszolgának egy Sziámhoz közeli szigetre, ahol a helyiek Dubois-nak Muay Thai-t tanítanak.

Fél évvel később Dobbs és bűntársa, Harri Smythe (Jack McGee) egy Muay Thai mérkőzésen látja ismét az immár képzett harcos Dubois-t. Dobbs megváltja a férfi szabadságát, azzal a hátsó szándékkal, hogy az Amerikai Egyesült Államok képviseletében versenyeztesse a Tibetben megrendezett nemzetközi harcművészeti viadalon. A versenyre a világ minden tájáról érkeznek harcosok, akik egy színarany sárkányszoborért küzdenek. Az utazás során csatlakozik hozzájuk az amerikai riporternő Carrie Newton (Janet Gunn) és a szintén amerikai nehézsúlyú bokszbajnok Maxie Devine (James Remar) is.

A viadal alatt Dobbs és Smythe megpróbálja ellopni a szobrot, de fogságba esnek és kínhalálra ítélik őket. Dubois végül megnyeri a versenyt, a döntőben legyőzve rettegett mongol ellenfelét és megváltva társai szabadságát – cserébe az aranyszobor továbbra is a szervezők tulajdonában marad.

A jelenkorban Dubois elmeséli, hogy New Yorkba visszatérve segíteni tudott az árváknak. Devine számos tehetséges bajnokot kinevelt, míg Dobbs és Smythe kereskedőállomást nyitott az Amazonas mentén. A záró jelenetben a Carrie Newton által íródott könyv becsukódik, felfedve ezáltal a címét – A kalandor.

Szereplők[szerkesztés]

Jean-Claude Van Damme (balra), a film rendezője és főszereplője, valamint Roger Moore, a film mellékszereplője
Színész Szerep Magyar hang[4]
Jean-Claude Van Damme Christopher Dubois / narrátor (idős Dubois) Mihályi Győző / Gruber Hugó
Roger Moore Lord Edgar Dobbs Láng József
Janet Gunn Carrie Newton Földesi Judit
James Remar Maxie Devine Vass Gábor
Jack McGee Harri Smythe Kránitz Lajos
Aki Aleong Khao Harsányi Gábor
Abdel Qissi Khan (mongol harcos) eredeti nyelven
Louis Mandylor Riggi Németh Gábor
Chang Ching Peng Chaplin Tchi mester Verebély Iván
Ryan Cutrona O'Keefe őrmester Csurka László
Chai Chapanond felkonferáló láma Várkonyi András
Manon Marcoux nevelőnő Kassai Ilona
Matt Lyon Billy Szalay Csongor
Rudy Gontha tibeti fogadós Pataky Imre
Gordon Masten csapos Kardos Gábor

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A kalandor 1996. április 26-án került az amerikai mozikba: a bemutató hetében első helyen nyitott, 7 millió dolláros bevétellel.[5] Május elejére a harmadik helyre esett vissza,[6] végül az amerikai jegyeladásokból 21, 6 millió, míg a többi országban 35,8 millió dolláros bevételt hozott. A 12 millió dollárból készült film összbevétele így 57,4 millió dollár lett.[1][2]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Quest (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b Thomas, Kevin: A Knockout for Director Van Damme (angol nyelven). Los Angeles Times, 1996. április 26. [2016. október 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 29.)
 2. a b The Quest (1996) - Box Office Mojo (angol nyelven). Box Office Mojo. [2018. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 28.)
 3. Van Damme wins court battle fiasco (angol nyelven). Empire, 1998. november 11. (Hozzáférés: 2018. december 28.)
 4. A kalandor - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. december 28.)
 5. Welkos, Robert W.: 'The Quest' Finds Its Audience (angol nyelven). Los Angeles Times, 1996. április 30. [2012. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 29.)
 6. Brennan, Judy: 'The Craft' Has the Knack for Scaring Up an Audience (angol nyelven). Los Angeles Times, 1996. május 6. [2008. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. december 29.)

További információk[szerkesztés]