Dupla dinamit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dupla dinamit
(Double Impact)
1991-es amerikai film

Jean-Claude Van Damme kettős szerepben
Jean-Claude Van Damme kettős szerepben
Rendező Sheldon Lettich
Producer Jean-Claude Van Damme
Paul Michael Glaser
Ashok Amritraj
Műfaj
Forgatókönyvíró

Történet:
Sheldon Lettich
Jean-Claude Van Damme
Steve Meerson
Peter Krikes

Forgatókönyv:

Sheldon Lettich
Jean-Claude Van Damme
Főszerepben Jean-Claude Van Damme
Geoffrey Lewis
Frank Avery
Alonna Shaw
Bolo Yeung
Alicia Stevenson
Zene Arthur Kempel
Operatőr Richard H. Kline
Vágó Mark Conte
Gyártás
Gyártó Stone Group Pictures
Vision International
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 109 perc
Költségvetés 16 000 000
Forgalmazás
Forgalmazó USA Columbia Pictures
Magyarország Guild
BemutatóUSA 1991. augusztus 9.
Magyarország 1992. augusztus 21.
KorhatárUSA R
Bevétel USA 30 102 717 dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

A Dupla dinamit (eredeti cím: Double Impact) 1991-ben bemutatott amerikai akciófilm, amelyet Sheldon Lettich rendezett, a főszerepet pedig a híres belga akciósztár, Jean-Claude Van Damme alakítja, aki ebben a filmjében dupla szerepet vállalt. Sok harcművész rajongó kedvence Bolo Yeung, akinek ez a második filmje Van Damme-mal, korábban a Véres játékban alakított negatív karaktert.

Cselekmény[szerkesztés]

A hongkongi üzletember halálát sokan kívánják. Olyannyira, hogy egyik legnagyobb üzleti sikerének éjszakáján megtámadják, majd feleségét és őt is kivégzik. Csodával határos módon ikerfiai megmenekülnek, és egymástól elválasztva a világ két végén nőnek fel.

A történet 25 évvel később veszi fel a fonalat. Chad egy Los Angeles-i tanár, aki karatét tanít, Frankkel együtt. Ikertestvére Alex pedig egy hongkongi csempész és egy nőcsábász keményfiú. Frank elérkezettnek hiszi a bosszút és a jogos jutalék visszaszerzését, ami az ikreket illeti meg, ezért Chaddel Hongkongba utaznak, ahol egy bárban találkozik a két ikerpár. Először nem akarnak együttműködni, majd mindketten belemennek a dologba és felveszik a kesztyűt. Két legyet ütnek egy csapásra, mivel miközben ketten a kínai maffia üzleteit keresztezik, Alex barátnője bizonyítékokat gyűjt a főnökéről, aki szintén felelős a két szülő haláláért.

Hamarosan Franket és Aley barátnőjét elrabolja maffia, így az ikerpár megindul hogy örökre felszámolja a felelősöket és kiszabadítsa a két szövetségest. A film végén Chad és Alex megbosszulják szüleik halálát és győzedelmeskednek.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar szinkron 1. (1992)[1] Magyar szinkron 2. (2001)[2]
Chad Wagner / Alex Wagner Jean-Claude Van Damme Gáti Oszkár (Alex)
Józsa Imre (Chad)
Selmeczi Roland
Frank Avery Geoffrey Lewis Sinkó László Rosta Sándor
Danielle Wilde Alonna Shaw Farkas Zsuzsa Zakariás Éva
Moon Bolo Yeung Várkonyi András Varga Tamás
Nigel Griffith Alan Scarfe Forgács Gábor Csankó Zoltán
Raymond Zhang Philip Chan Kárpáti Tibor Szokolay Ottó
Kara Corrina Everson Tóth Enikő Törtei Tünde
diák Julie Strain n. a. n. a.
kínai nővér Wu Fong Lung n. a. n. a.
Chad csecsemőként Alicia Stevenson Nem szólal meg Nem szólal meg

A film készítése[szerkesztés]

Szereplőválogatás[szerkesztés]

Van Damme kettős szerepe különösen a belga akciósztárnak volt nehéz feladat: folyamatosan cserélgette szerepeit, a vagány csempésztől a bájos karate oktatóig, a sminket és kosztümöket is cserélte 5-ször 6-szor egy nap. Technikailag nagyon komplikált volt megoldani, hogy Alex és Chad ugyanabban az időben legyen a képernyőn. A küzdelmi jelenetben, ahol Van Damme önmagával harcolt, a speciális effektusok csapata, a „kettőzés” eljárást alkalmazta, ahol kétszer kell eljátszani egy jelenetet, és dublőröket kell használni.

Bolo Yeung, aki a negatív szereplő volt a Véres játékban, sok harcművész rajongó kedvence. A Véres játék forgatása közben Jean-Claude megígérte Bolónak, hogy egy napon csinálni fognak egy nagy filmet együtt. Az ígéret beteljesült, hiszen Bolo Moon szerepét játssza ebben a filmben.

A filmbéli Raymond Zhang szerepét eljátszó Philip Channel szintén másodszor dolgozott együtt Jean-Claude. Először vele is a Véres Játék című filmben dolgozott együtt, ahol Philip Chan a rendőrkapitány szerepét játszotta. Szintén második alkalommal szerepelt együtt a belga akciósztár Kamel Krifa-val. Először a Börtöncsapda című filmben dolgoztak együtt, ahol Kamel Krifa egy fegyencet alakított, aki áldozatai nevét a fejére tetováltatta. Ebben a filmben Alex bárjának pultosát alakítja. A filmbeli ikrek apjának, "Paul Wagner" karakterének alakítója Andy Armstrong, aki a világhírű akciókoordinátor, Vic Armstrong testvére, aki szintén dolgozott a filmen.

Forgatókönyv[szerkesztés]

Ez volt a harmadik alkalom, hogy Jean-Claude Sheldon Lettichcsel dolgozott együtt. Először Jean-Claude Véres játék, majd Oroszlánszív című filmjén dolgoztak együtt, amellyel egyébként rendezőként debütált Sheldon Lettich. Sheldon Lettichnek a Dupla Dinamit volt a második rendezése. Itt már együtt szállították a filmhez a sztorit, és együtt is írták a film forgatókönyvét. Van Damme ezzel a filmmel másodszor mutatkozott be forgatókönyvíróként, itt mutatkozott be producerként, és a film harci jeleneteinek koreográfusa is ő volt.

Forgatás[szerkesztés]

A film forgatása Los Angelesben és Hongkongban volt. A film nagyobb részét Hongkongban forgatták. Hongkong hosszú hagyománya, hogy a küzdelmi jelenetekben valódiak az érintkezések. Az ottani forgatás azt az előnyt nyújtotta nekik, hogy képesek voltak megmutatni az ütéseket és rúgásokat lassított felvételben. Ugyanezt a módszert használták a Véres játékban is. A nagy költségvetés szintén előny volt, hiszen képesek voltak két új Mercedes Benz túraautót a hongkongi kikötőbe dobni.

A darun játszódó küzdelem, Alex és Raymond Zhang között, a stáb számára ijesztő volt ott forgatni, mivel ez az egyik legnagyobb daru a világon. Senki nem akart felmászni rá, még Jean-Claude kaszkadőr-dublőre, Mark Stefanich sem akarta megcsinálni, szokatlan problémája volt a megmászási magassággal. Amikor megkérték, hogy másszon fel, ő ezt válaszolta: „kirúghatsz engem ma, de én mondom neked, hogy nem csinálom meg, én nem megyek fel oda, ez túl magas.” Végül Jean-Claude volt, aki megtette az első lépést, megmutatva, hogy „nem kell mást tenned, csak becsukni a szemeidet és mászni”.

A végső küzdelem egy nagy konténertelepen játszódik, nagy emelővillás targoncákkal. Veszélyes volt forgatni azt a jelenetet, ahol Griffith megpróbálja összepréselni Chad-et, mert a konténer, amit használtak, nem egy kellék volt, hanem valójában egy igazi konténer.

Filmzene[szerkesztés]

Az összes szám szerzője Arthur Kempel.

Számlista
# Cím Hossz
1. Overture (written by Paul Dable) 01:16
2. Dead Ringers 01:24
3. The Brother's Revenge 03:38
4. I Miss You 00:55
5. Battle at Sea 05:47
6. Causeway Bay 07:19
7. The Other Side of the World 01:15
8. Hong Kong Pursuit 04:14
9. Zang's Offer 06:45
10. The Brother's Reunion 02:23
11. End Title 02:50
12. Feel the Impact 03:02
40:32

Fogadtatás[szerkesztés]

A filmet vegyesen fogadták a kritikusok, a legtöbben esztelen akciófilmnek tartották és reklámfogásnak, hogy egyszerre két Van Damme-ot szerepeltetnek. Más pozitív kritikákban méltatják Van Damme-ot az ikerpár kiemelkedő alakításáért.

A film 17 millió dolláros költségvetésével, ez lett Van Damme első nagy költségvetésű filmje, és az addigi legnagyobb sikere is, állítólag 70 000 dollárt kapott a szerepéért. A filmet 1747 amerikai moziban mutatták be, ahol 29 090 445 dollár bevételt hozott. Valamint világszerte összesen 80 millió dollár bevételt hozott. A Columbia Pictures több, mint 1700 moziban bemutatta a filmet Amerikában, és az 1992-es év egyik legsikeresebb produkciója lett.

Amikor a BBFC elfogadta 1992-ben, akkor 105 perc 9 másodperc volt a film hossza, vágás nélkül. Az amerikai verzió 107 perces, 2 perccel hosszabb, mint az angol verzió, amely csak 105 perces. Szintén 1992-ben Jean-Claude-ot jelölték az MTV Movie Award gálán a legkívánatosabb férfi kategóriában a filmben nyújtott alakításáért

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. IszDb - Magyar hangok 1. (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. február 1.)
  2. IszDb - Magyar hangok 2. (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. február 1.)

További információk[szerkesztés]