Véres játék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Véres játék
(Bloodsport)
Rendező Newt Arnold
Producer Mark DiSalle
Yoram Globus
Menahem Golan
Műfaj Akciófilm
Harcművészeti film
Forgatókönyvíró Christopher Cosby
Mel Friedman
Sheldon Lettich (történet)
Főszerepben Jean-Claude Van Damme
Donald Gibb
Bolo Yeung
Norman Burton
Forest Whitaker
Leah Ayres
Zene Paul Hertzog
Michael J. Bishop
Vágó Jean-Claude Van Damme
Carl Kress
Gyártás
Gyártó Cannon Group
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Időtartam 92 perc
Költségvetés 1 500 000 dollár
Forgalmazás
Forgalmazó Cannon
Bemutató USA 1988. február 26.
Korhatár USA R
Bevétel USA 11 806 119 dollár
További információk
IMDb-adatlap

A Véres játék (más nevén Véres sport, angolul Bloodsport) egy 1988-as, amerikai harcművészeti film, amely Frank Dux igaz története alapján készült, a főszerepet az akkor még ismeretlen Jean-Claude Van Damme alakítja. Bár a film alacsony bevételt hozott, a harcművész rajongók körében hatalmas sikert aratott és az évek során kultklasszikussá vált. A filmben ötvözik a Kung Fu, Jeet Kune Do és a Muay Thai stílust.

Ez volt az első Jean-Claude Van Damme főszereplésével készült film, ezzel a mozival lehetősége nyílt, hogy megmutassa lenyűgöző harcművészeti tudását, csodálatosan kidolgozott fizikumát, és hihetetlen hajlékonyságát, s ez meghozta számára a várva várt sikert, és neve az egész világon ismertté vált.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film egy igaz történetet mondd el, ami 1975 és 1980-81 között játszódik és egy Frank W Dux (Jean-Claude Van Damme) nevű amerikai férfiról szól, akit gyerekkorában a Ninjutsu stílus mestere Senzo Tanaka edzett. Tanaka iránti tiszteletéből Dux elindul Hongkongba, hogy részt vegyen egy öt évenként megrendezett Kumite bajnokságon, ahová a legjobb harcosokat hívják meg.

A film elején a bajnokságra készülődnek, miközben Dux megszökik az amerikai hadsereg egyik támaszpontjáról és elmegy Tanakához. Ott kiderül, hogy mentora haldoklik és már nincs sok ideje hátra. Dux elmondja a szándékát, mire Tanaka megígéri, hogy a bajnokság során mindvégig vele lesz. Közben a hadsereg emberei az ottani erők segítségével Dux után kutatnak, vissza akarják vinni Amerikába.

Miután Dux eljut Hongkongba, összebarátkozik egy másik, résztvevő versenyzővel, Ray Jackson-nal (Donald Gibb) és Victor Linn-el (Ken Siu), aki a menedzsere és képviselője lesz a két harcosnak. Siu elmondja, hogy a harcok megnyeréséhez három lehetőség van:

 • Ha az ellenfél öntudatlan lesz a harc során.
 • Ha az ellenfél mattot kiállt és megadja magát.
 • Ha az ellenfélt sikerül kitaszítani a küzdőtéren kívülre.

Dux megismerkedik és szerelmi kapcsolatot létesít Janice Kent (Leah Ayres), amerikai újságírónővel, aki cikket akar írni és megtudatni a nyugati emberekkel a Kumite rejtelmeit. Dux úgy gondolja, a Kumite a harcosokért van, nem azokért, akik újságot olvasnak, így nem hajlandó segíteni a nőnek. A viadalokon Dux kiüti az összes ellenfelét, Sadiq Hossein-t (Bernard Mariano), Paco-t (Paulo Tocha), és Pumola-t (David Ho). Végül, a bajnokság harmadik napján Dux szembeszáll, a címvédő bajnokkal, Chong Li-vel (Bolo Yeung), aki korábban Dux barátját Ray-t kórházba küldte. A végső meccsen Chong meszet szór Dux szemébe, így átmenetileg megvakítva őt, de végül mégis Dux győzedelmeskedik, így ő lesz az első nyugati bajnok.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

a Kumite bajnokság eredménytáblázata
Szereplő Színész Magyar hang,
1. szinkron[1]
Magyar hang,
2. szinkron[2]
Frank Dux Jean-Claude Van Damme Rátóti Zoltán Szabó Sipos Barnabás
Ray Jackson Donald Gibb Gáti Oszkár Hankó Attila
Victor Ken Siu Felföldi László Fekete Zoltán
Chong Li Bolo Yeung Hankó Attila Galambos Péter
Janice Kent Leah Ayres Fehér Anna Kökényessy Ági
Senzo Tanaka Roy Chiao Gruber Hugó Rosta Sándor
Mrs. Tanaka Lily Leung
Helmer Norman Burton Dobránszky Zoltán Szersén Gyula
Rawlins Forest Whitaker Sörös Sándor Kerekes József
Chen kapitány Philip Chan Jakab Csaba Haás Vander Péter
Sen Ling Nathan Chkueke
Suan Paredes Michael Qissi
Budimam Prang Samson Li
Sadiq Hossein Bernard Mariano Mikula Sándor

Néhány hongkongi híres harcos is szerepel a filmben; ilyen például John Cheung és Bolo Yeung. A film producere, Mark DiSalle feltűnik egy kis szerepben a film elején. Ő az a szakállas bokszoló, aki a film elején odamegy Ray Jackson-hoz.[3] A film hongkongi produkciós konzultánsa, Charles Wang szintén látható a filmben; egy kínai doktort alakít, aki Ray-t kezeli a kórházban.[4]

További érdekesség, hogy maga Frank Dux koordinálta a harci jeleneteket.[5]

Produkció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Van Damme-nak sikerült egy találkozót megbeszélnie a Cannon Pictures producerével, Menahem Golannal, ahová magával vitte barátját, Michel Qissi-t. A producer irodájában Jean-Claude spárgázott két szék között, de Golan nem volt lenyűgözve. Kis idő után a producer elmondta nekik, hogy eleget látott és úgy gondolja, nem lennének alkalmasak a szerepre. Qissi megemlítette, hogy Jean-Claude dolgozott egy nagy filmen Arnold Schwarzenegger-el. (Kevesen tudják, hogy eredetileg Jean-Claude-ra volt ráosztva a Ragadozó szerepe, a Predator – A Ragadozó című filmben. Van Damme híres akart lenni, ez a szerep viszont nem tette lehetővé számára, hogy arca ismert legyen, mert végig jelmezben kellett volna szerepelnie. A szerepet így nem vállalta.) A bejelentés megfogta Golan figyelmét, és felhívta a 20th Century Fox-ot, hogy igazolják a sztorit. A 20th Century Fox szóvivője elmondta, hogy volt ott egy Jean-Claude Van Damme nevezetű férfi, aki a gonosz szerepét játszotta, de nem említette, hogy a színész jelmezben volt, és hogy az takarta az arcát. Golan ezután adott nekik egy lehetőséget.[6]

A Véres játék Frank W. Dux élete alapján készült. Frank Dux 1975-1980-ig 329 meccsen vett részt, és ezután vonult vissza, mint Nehézsúlyú Full Contact Kumite Világbajnok. Mr. Dux karrierje során 4 világrekordot állított fel:

 • Leggyorsabb kiütés ... 3.2 másodperc
 • Leggyorsabb ütés kiütéssel ... 12 másodperc
 • Leggyorsabb rúgás kiütéssel ... 72 mph
 • A legtöbb egymást követő kiütés egy tornán ... 56

Mr. Dux ezek után megalapította ez első Amerikai Ninjitsu Rendszert: Dux-Ryu néven.

A film sokáig egy vágószoba fiókjában hevert, ezért Van Damme megpróbálta piacra dobni a filmet barátja, Michel Qissi segítségével. A Milani Film Fesztiválon találkoztak néhány filmproducerrel, akiket érdekelt a film malajziai kiadása. A film nagyon sikeres lett, és amikor Golan értesült erről, kiadta a filmet az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján, ahol szintén óriási sikert ért el.[6]

Filmzene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film zenéjét Paul Hertzog készítette, aki Van Damme másik filmjének, a Kickboxer-nek a zenei anyagáért is felelős.

 • 1. Fight to Survive (02:23) - Paul Delph, Shaylin Walsh
 • 2. Kumite (Main Title) (02:39)
 • 3. Father and Son / Training (04:24)
 • 4. The Tree and the Sword / In Hong Kong / The Walled City / Ceremony (07:43)
 • 5. Chong Li Kills (02:50)
 • 6. On My Own - Alone (03:34) -Paul Delph
 • 7. The Second Day (04:23)
 • 8. The Morning After (02:45)
 • 9. Preparation (02:32)
 • 10. Dim Mak (01:59)
 • 11. Powder (03:42)
 • 12. Triumph (02:33)

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmet Hongkongban és Kaliforniában forgatták, költségvetése 1,5 millió dollár volt, az amerikai mozikban 11.806.119 dollárt, míg világszerte 80 millió dollár bevételt hozott. Van Damme állítólag 70.000 dollárt kapott a szerepének eljátszásáért.

Az IMDb-n jelenleg 6,1 pontra áll, a Rotten Tomatoes-on pedig 35%-ot kapott a kiemelt kritikusoktól, viszont az összesített listán 70%-ra áll.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Véres játék - ISzDb, 1. magyar változat (magyar nyelven). ISzDb. (Hozzáférés: 2009. december 11.)
 2. Véres játék - ISzDb, 2. magyar változat (magyar nyelven). ISzDb. (Hozzáférés: 2009. december 11.)
 3. Mark DiSalle (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. december 11.)
 4. Charles Wang (I) (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. december 11.)
 5. Frank Dux (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. december 11.)
 6. ^ a b Smith, Ben: Martial Arts Magazine - Michel Qissi (angol nyelven). Martial Arts Magazine. (Hozzáférés: 2009. december 11.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]