Oroszlánszív

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Oroszlánszív
(Lionheart)
1990-es amerikai film

Van Damme Lyon szerepében
Van Damme Lyon szerepében
Rendező Sheldon Lettich
Producer Eric Karson
Ash R. Shah
Anders P. Jensen
Műfaj
Forgatókönyvíró S.N. Warren
Jean-Claude Van Damme
Sheldon Lettich
Főszerepben
Zene John Scott
Vágó Mark Conte
Gyártás
Gyártó Universal Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 105 perc
Költségvetés 6 000 000 dollár
Forgalmazás
Forgalmazó Universal Pictures
Bemutató USA 1991. január 11.
francia 1990.augusztus 1.
Korhatár USA R
Bevétel USA 24 078 196 dollár
További információk

Az Oroszlánszív (angolul Lionheart) 1991-es, amerikai film, amelyben Jean-Claude Van Damme alakítja a főszerepet. A korábban forgatókönyvíróként tevékenykedő Sheldon Lettich rendezte, és Van Damme mellett ő volt a film társírója is.

Történet[szerkesztés]

Lyon Gautier, miután megtudja, hogy Amerikában élő öccse súlyosan összeég és meghal, megszökik a francia idegenlégióból egy hajón. Los Angelesbe tart, de mégis New Yorkban kell leszállnia, mivel a hajó kapitánya átverte. Ezután megpróbálja felhívni öccse feleségét, aki kénytelen egyedül nevelni a lányát, de pénz nélkül nem megy semmire. Ezután megver egy utcai bunyóst, így némi pénzhez és egy idegesítő társhoz Joshuához. Hamarosan találkozik Cynthiaval, aki a helyi meccseket szervezi, de Lyon kedvéért, aki mindenáron LA-be akar jutni, áthelyezi a meccsek helyszínét. Lyon találkozik öccse családjával, de ők hallani sem akarnak róla. Ezután Lyon úgy dönt, folytatja a verekedést, így segítve a megözvegyült nőt.

Eközben az idegenlégió emberei már elindultak, hogy megtalálják és visszahozzák. Nem sokkal később kibékül öccse feleségével és felkészül, hogy megküzdjön az eddig bajnokkal, a hatalmas Attilával. A meccsen végül Lyon kerül ki győztesként, de a légió emberei elfogják.

Lyon elbúcsúzik rokonaitól, de a légió emberei az utolsó pillanatban elengedik, így Lyon visszatér elhunyt öccse feleségéhez, annak lányához és Joshuához.

Szereplők[szerkesztés]

  • Jean-Claude Van Damme .... Lyon Gaultier
  • Harrison Page .... Joshua
  • Deborah Rennard .... Cynthia
  • Lisa Pelikan .... Hélčne Gaultier
  • Ashley Johnson .... Nicole Gaultier
  • Brian Thompson .... Russell
  • Voyo Goric .... Sgt .Hartog
  • Michel Qissi .... Moustafa
  • George McDaniel .... Adjutant

Produkció[szerkesztés]

Forgatás[szerkesztés]

A film forgatásai a nevadai Jean Dry Lake-ben, (Las Vegas déli része), a kaliforniai San Pedro kikötőjében, a nyugat hollywoodi Sunset Stripen és Los Angeles belvárosában folytak. A produkciós designer, Gregory Pickerell feladata volt a helyszínek megjelenésének keverése, hogy illeszkedjen a történethez. A csapatába tartozik a művész rendező Brian Densmore, a díszlet rendező Woody Romine és Kerry Longacre, és az öltöztető, Laurie Scott. A filmben szerepelnek olyan harcművész sztárok, akik később lettek híresek. Ilyen például Jeff Speakman (Tökéletes fegyver), aki egy biztonsági embert alakított a film végén. A másik ilyen színész Billy Blanks (a Tae Bo harcművészet megalapítója), aki egy légióst játszik a film elején.

Az IMDB úgy jegyzi Russell Carpentert, mint a film fényképészét. Carpenter erről azt mondta: „nem forgattam és nincs semmilyen szerepem benne”. Így a film hivatalos fényképésze a másodfényképész, Robert C. New lett.

Szereposztás[szerkesztés]

Sheldon Lettich ezzel a filmmel debütált rendezőként. Ekkor már másodszor dolgozott együtt Van Damme-al, akivel korábban a Véres játék című filmjén dolgoztak együtt. Ez volt a második alkalom, hogy Támadás Van Damme szállított sztorit egy filmhez. Egyébként ezzel a filmmel mutatkozott be forgatókönyvíróként. A film harci jeleneteinek egyik koreográfusa is ő, valamint ez volt a második alkalom, hogy Frank Dux-al együtt dolgozott, első munkájuk szintén a Véres játék volt.

Harrison Page színészi debütálása főszereplőként ezzel a filmmel történt, mint Van Damme új barátja, Joshua. „Az vonzott engem Joshuában, hogy soha nem kopott le” – mondta Page. „Az első pillanatban amikor meglátjuk, kiderül, hogy ő egy showman, egy szórakoztató. Soha nem közeledik senkihez, de Lyonnal látja egy csodálatos kötelék lehetőségét, amilyen még soha nem volt neki azelőtt.”

A film rendezője, Sheldon Lettich nyilatkozta: „Jean-Claude és én nagy hódolói vagyunk a Hard Times című filmnek” - mondta, (ez egy 1975-ös utcai harcos film) „és Charles Bronson keménységének, de vonakodó depresszió korú utcai harcos”.

A filmben feltűnik egy kis szerepben a film egyik producere, Eric Karson is. Ő az az orvos, aki a kórházban közli Lyonnal, hogy a testvére meghalt. Eric Karson rendezte egyébként Jean-Claude 1988-as Fekete sas című filmjét.

Alternatív címek[szerkesztés]

A film Lionheart néven ismert az USA-ban, Wrong Bet néven pedig Ausztráliában és Új-Zélandon. Németországban a filmet Leon címen mutatták be. Ennek köszönhetően, amikor megjelent ott a Jean Reno főszereplésével készült film ugyanazzal a névvel, akkor át kellett nevezniük Leon - Der Profi -ra (Leon - A Profi).

Bakik[szerkesztés]

A film elején Van Damme egy francia-külföldi idegenlégiós szerepét játssza. Az egység amelyből dezertált, a belga FAL lövészezreddel volt feltüntetve. A légió valódi lövészezrede a film korában, a FAMAS nevet viselte.

Amikor a skót harcos rádobja Lyont az autó szélvédőjére, akkor két különböző kameraállásból láthatjuk, hogy nincs senki az autóban. A következő képben már két ember ül benne.

Fogadtatás[szerkesztés]

A film a Rotten Tomatoes oldalon 27 százalékot kapott, az IMDB-n jelenleg[mikor?] 5.3 pontra áll. A filmet 1485 amerikai moziban mutatták be, és 22 545 360 dollár bevételt hozott, és több pénzbe került, mint bármelyik Van Damme film azelőtt. A színész gázsiját ebben a filmben 70 000 dollárra becsülik.

Források[szerkesztés]