Oroszlánszív

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Oroszlánszív
(Lionheart)
1990-es amerikai film
Rendező Sheldon Lettich
Producer Eric Karson
Ash R. Shah
Anders P. Jensen
Műfaj
Forgatókönyvíró S.N. Warren
Jean-Claude Van Damme
Sheldon Lettich
Főszerepben Jean-Claude Van Damme
Harrison Page
Deborah Rennard
Brian Thompson
Lisa Pelikan
Ashley Johnson
Ash Adams
Michel Qissi
Abdul Qissi
Zene John Scott
Gyártás
Gyártó Universal Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Játékidő 105 perc
Költségvetés 6 000 000 dollár
Forgalmazás
Forgalmazó Universal Pictures
Bemutató USA 1991. január 11.
francia 1990.augusztus 1.
Korhatár USA R
Bevétel USA 24 078 196 dollár
További információk

Az Oroszlánszív (angolul Lionheart) egy 1991-es, amerikai film, amiben a méltán híres belga akciósztár, Jean-Claude Van Damme alakítja a főszerepet. A korábban forgatókönyvíróként tevékenykedő Sheldon Lettich rendezte, és Van Damme mellett ő volt a film társírója is.

Történet[szerkesztés]

Lion Gautier, miután megtudja, hogy Amerikában élő öccse súlyosan összeég és meghal, megszökik a francia idegenlégióból egy hajón. Los Angelesbe tart, de mégis New Yorkban kell leszállnia, mivel a hajó kapitánya átverte. Ezután megpróbálja felhívni öccse feleségét, aki kénytelen egyedül nevelni a lányát, de pénz nélkül nem megy semmire. Ezután megver egy utcai bunyóst, így némi pénzhez és egy idegesítő társhoz Joshuához. Hamarosan találkozik Cynthiaval, aki a helyi meccseket szervezi, de Lion kedvéért, aki mindenáron LA-be akar jutni, áthelyezi a meccsek helyszínét. Lion találkozik öccse családjával, de ők hallani sem akarnak róla. Ezután Lion úgy dönt, folytatja a verekedést, így segítve a megözvegyült nőt.

Eközben az idegenlégió emberei már elindultak, hogy megtalálják és visszahozzák. Nem sokkal később kibékül öccse feleségével és felkészül, hogy megküzdjön az eddig bajnokkal, a hatalmas Attilával. A meccsen végül Lion kerül ki győztesként, de a légió emberei elfogják.

Lion elbúcsúzik rokonaitól, de a légió emberei az utolsó pillanatban elengedik, így Lion visszatér elhunyt öccse feleségéhez, annak lányához és Joshuához.

Szereplők[szerkesztés]

  • Jean-Claude Van Damme .... Lyon Gaultier
  • Harrison Page .... Joshua
  • Deborah Rennard .... Cynthia
  • Lisa Pelikan .... Hélčne Gaultier
  • Ashley Johnson .... Nicole Gaultier
  • Brian Thompson .... Russell
  • Voyo Goric .... Sgt .Hartog
  • Michel Qissi .... Moustafa
  • George McDaniel .... Adjutant

Produkció[szerkesztés]

Forgatás[szerkesztés]

A film forgatásai a nevadai Jean Dry Lake-ben, (Las Vegas déli része), a kaliforniai San Pedro kikötőjében, a nyugat hollywoodi Sunset Stripen és Los Angeles belvárosában folytak. A produkciós designer, Gregory Pickerell feladata volt a helyszínek megjelenésének keverése, hogy beleilljen a sztoriba. A csapatába tartozik a művész rendező Brian Densmore, a díszlet rendező Woody Romine és Kerry Longacre, és az öltöztető, Laurie Scott. A filmben szerepelnek olyan harcművész sztárok, amelyek később lettek híresek. Ilyen például Jeff Speakman (Tökéletes Fegyver), aki egy biztonsági embert alakított a film végén. A másik ilyen színész Billy Blanks (a Tae Bo harcművészet megalapítója), aki egy légióst játszik a film elején.

Az IMDB úgy jegyzi Russell Carpentert, mint a film fényképésze. Carpenter erről azt mondta: "nem forgattam és nincs semmilyen szerepem benne". Így a film hivatalos fényképésze a másodfényképész, Robert C. New lett.

Szereposztás[szerkesztés]

Van Damme Lion szerepében

Sheldon Lettich ezzel a filmmel debütált rendezőként. Ekkor már másodszor dolgozott együtt Jean-Claude-dal. Először Jean-Claude Véres játék című filmjén dolgoztak együtt. Ez volt a második alkalom, hogy Jean-Claude szállított sztorit egy filmhez. Egyébként ezzel a filmmel mutatkozott be forgatókönyvíróként. A film harci jeleneteinek egyik koreográfusa is ő, valamint ez volt a második alkalom, hogy Frank Dux-al együtt dolgozott, első munkájuk szintén a Véres játék volt.

Harrison Page színészi debütálása főszereplőként ezzel a filmmel volt, mint Jean-Claude új barátja, Joshua. "Az vonzott engem Joshuában, hogy soha nem kopott le – mondta Page. "Az első pillanatban amikor meglátjuk, kiderül, hogy ő egy showman, egy szórakoztató. Soha nem közeledik senkihez, de Lyonnal látja egy csodálatos kötelék lehetőségét, amilyen még soha nem volt neki azelőtt."

A film rendezője, Sheldon Lettich nyilatkozta: "Jean-Claude és én nagy hódolói vagyunk a Hard Times című filmnek" - mondta, (ez egy 1975-ös utcai harcos film) "és Charles Bronson keménységének, de vonakodó depresszió korú utcai harcos."

A filmben feltűnik egy kis szerepben a film egyik producere, Eric Karson is. Ő az az orvos, aki a kórházban közli Lyonnal, hogy a testvére meghalt. Eric Karson rendezte egyébként Jean-Claude 1988-as Fekete sas című filmjét.

Alternatív címek[szerkesztés]

A film Lionheart néven ismert az USA-ban, Wrong Bet néven pedig Ausztráliában és Új-Zélandon. Németországban a filmet Leon-nak hívták. Ennek köszönhetően, amikor megjelent ott a Jean Reno főszereplésével készült film ugyanazzal a névvel, akkor át kellett nevezniük Leon - Der Profi -ra (Leon - A Profi).

Bakik[szerkesztés]

A film elején Jean-Claude egy francia-külföldi idegenlégiós szerepét játssza. Az egység amelyből dezertált, a belga FAL lövészezreddel volt feltüntetve. A légió valódi lövészezrede a film korában, a FAMAS nevet viselte.

Amikor a skót harcos rádobja Lyont az autó szélvédőjére, akkor két különböző kameraállásból láthatjuk, hogy nincs senki az autóban. A következő képben már két ember ül benne.

Fogadtatás[szerkesztés]

A film a Rotten Tomatoes oldalon 27 százalékot kapott, az IMDB-n jelenleg 5.3 pontra áll. A filmet 1485 amerikai moziban mutatták be, és 22 545 360 dollár bevételt hozott és több pénzbe került, mint bármelyik Van Damme film azelőtt. A színész gázsiját ebben a filmben 70 000 dollárra becsülik.

Források[szerkesztés]