Ugrás a tartalomhoz

A nagy bunyós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A nagy bunyós
(Hard Times)
1975-ös amerikai film
RendezőWalter Hill
ProducerLawrence Gordon
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Walter Hill
  • Bryan Gindoff
  • Bruce Henstell
Főszerepben
ZeneBarry De Vorzon
OperatőrPhilip H. Lathrop
VágóRoger Spottiswoode
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew Orleans
Játékidő93 perc
Forgalmazás
ForgalmazóColumbia Pictures
BemutatóUSA 1975. október 8.
További információk
SablonWikidataSegítség

A nagy bunyós (eredeti cím: Hard Times) 1975-ben bemutatott amerikai sportdráma, Walter Hill elsőfilmes rendezése. A forgatókönyvet is Hill írta, Bryan Gindoff és Bruce Henstell közreműködésével. A főbb szerepekben Charles Bronson, James Coburn, Jill Ireland és Strother Martin látható.[1]

A film egy amerikai csavargóról szól, aki az 1930-as évek nagy gazdasági világválságának idején pusztakezes bokszolóként illegális mérkőzéseken próbál pénzt keresni.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1975. október 8-án bemutatott film pozitív kritikákat kapott.[2][3]

Cselekmény

[szerkesztés]

Chaney idősödő, szűkszavú férfi, aki az 1930-as években csavargóként tehervonatokon utazva járja a gazdasági világválság által sújtott Amerikai Egyesült Államokat. Szemtanúja lesz egy illegális pusztakezes utcai bokszmérkőzésnek és érdekelni kezdi ez a pénzkereseti lehetőség. Spencer „Speed” Weed, egy bőbeszédű, szerencsejáték-függő utcai menedzser a szárnyai alá veszi őt. Chaney felteszi megmaradt hat dollárját önmagára és első mérkőzésén egyetlen ütéssel legyőzi a nála jóval fiatalabb ellenfelét.

Chaney és Speed New Orleansba utazik, majd felfogadják maguk mellé a sznob és ópiumfüggő ringorvost, Poe-t. A bunyós egy ideig egy férjezett, de egyedül élő és anyagi gondokkal küszködő asszonnyal, Lucy Simpsonnal is találkozgat, de a nő egy jobb élet reményében hamarosan kikosarazza őt.

Chaney második ellenfelét is könnyedén kiüti, de annak menedzsere fegyvert ránt és nem hajlandó fizetni, azzal a kifogással, hogy Chaney profi harcos. Chaney még aznap megrongálja a férfi bárját és behajtja a pénzt. A következő meccsre már 3000 dollár a beugró, ezért Speed kölcsönt vesz fel egy Doty nevű gengszter által vezetett uzsorás bandától. Chaney a harmadik ellenfelét, Jim Henryt is megveri.

Speed és Chaney közt nézeteltérés támad, mert Chaney nem akar Chick Gandil alvilági üzletembernek dolgozni (aki Jim Henryt támogatta). Gandil kifizeti Speed adósságait és túszul ejti a férfit. Chaneynek minden eddigi nyereményét be kell fizetnie, hogy megküzdhessen egy Street nevű chicagói bunyóssal – különben Gandil kivégezteti Speedet. Chaney nehéz küzdelemben jobbnak bizonyul ellenfelénél, megmentve társát. Speed és Poe egy nagylelkű összeget kap Chaneytől, aki ezután egyedül távozik.

Szereplők

[szerkesztés]
Színész Szerep Magyar hang[4]
Charles Bronson Chaney Koncz Gábor
James Coburn Spencer "Speed" Weed Szokolay Ottó
Jill Ireland Lucy Simpson Urbán Andrea
Strother Martin Poe Pálfai Péter
Robert Tessier Jim Henry
Michael McGuire Chick Gandil Tarján Péter
Nick Dimitri Street
Margaret Blye Gayleen Schoonover (Speed szerelme) Kiss Virág Magdolna
Bruce Glover Doty Kapácsy Miklós
Frank McRae Doty kalapácsos verőembere

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hard Times (1975 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Hard Times (angol nyelven). Amerikai Filmintézet. (Hozzáférés: 2021. szeptember 5.)
  2. Hard Times (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2021. szeptember 5.)
  3. Ebert, Roger: Hard Times movie review & film summary (1975) | Roger Ebert (angol nyelven). RogerEbert.com, 1975. október 14. (Hozzáférés: 2021. szeptember 5.)
  4. A nagy bunyós - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. szeptember 5.)

További információk

[szerkesztés]