Oroszlánszív (film, 1990)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Oroszlánszív
(Lionheart)
1990-es amerikai film

Van Damme Lyon szerepében
Van Damme Lyon szerepében
Rendező Sheldon Lettich
Producer
  • Eric Karson
  • Ash R. Shah
  • Anders P. Jensen
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene John Scott
Operatőr Robert C. New
Vágó Mark Conte
Gyártás
Gyártó
  • Wrong Bet Productions
  • Imperial Entertainment
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Játékidő 105 perc
Költségvetés 6 millió amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó Universal Pictures
Bemutató
Korhatár16 III. kategória (F/4621/J)
Bevétel 24,3 millió amerikai dollár
További információk

Az Oroszlánszív (eredeti címén Lionheart) 1990-ben bemutatott amerikai film.

A rendező (a forgatókönyvíróként a Véres játék és a Dupla dinamit című Van Damme-filmeket is elkészítő) Sheldon Lettich, aki íróként is részt vett az Oroszlánszív megalkotásában. A film főszereplője Jean-Claude Van Damme, mellékszerepben tűnik fel Brian Thompson, Harrison Page, Deborah Rennard, Lisa Pelikan és Ashley Johnson. A Kickboxer című film után ismét negatív szerepben látható Michel Qissi, Van Damme barátja.

A 6 millió dolláros költségvetésből legyártott film jól teljesített a jegypénztáraknál (24,3 millió dollár bevételt termelve), de a kritikusok negatívan fogadták.

Cselekmény[szerkesztés]

Lyon Gaultier ejtőernyősként szolgál a Francia Idegenlégió észak-afrikai állomásán, Dzsibutiban. Los Angelesben élő testvérét egy balul elsült drogügylet során elevenen megégetik és válságos állapotban kórházba kerül (ahol hamarosan belehal sérüléseibe). Lyon értesül az incidensről (bár felettesei visszatartották tőle testvére feleségének leveleit és nem engedik az Államokba utazni sem) és dezertál a seregből. A szökevény után két légióst küldenek, miközben Lyon egy gőzhajó fedélzetén dolgozva pénz nélkül New Yorkba érkezik. Az utcán barangolva belefut egy illegális utcai harcos viadalba, melyet egy Joshua nevű férfi irányít. Lyon pénzért belemegy egy verekedésbe, harcművész tudásával felkeltve Joshua érdeklődését, aki nemsokára megismerteti egy Cynthia nevű nővel – Cynthia földalatti mérkőzéseket szervez gazdag nézőközönség számára és szárnyai alá veszi Lyont. A befolyt pénzből Lyon Los Angelesbe utazik, ahová Joshua is követi.

Joshua segítségével felkutatja halott fivére özvegyét. A nő hallani sem akar arról, hogy Lyon pénzét elfogadja, mivel még mindig dühös rá, amiért évekkel korábban a légió miatt Lyon „magára hagyta” testvérét. Lyon nem mond le a nehéz anyagi helyzetbe került özvegy és annak kislányának támogatásáról, ezért Los Angelesben folytatja az utcai harcot, Oroszlánszív fedőnéven. A győzelmeiért kapott pénzt Joshua segítségével életbiztosításnak álcázva juttatja el testvére özvegyéhez. A két légiós eközben Lyon nyomára bukkan és egy verekedésben megsebesítik a férfit, eltörve annak bordáját. Cynthia a sérülésről tudomást szerezve pártfogoltja ellen fordul és megszervez egy meccset egy Attila névre hallgató, hatalmas termetű és brutális, eddig veretlen harcossal. A nő terve az, hogy Attilára fogadva hatalmas összeget nyer, ezt követően pedig átadja a legyőzött Lyont üldözőinek.

A küzdelemben Attila bizonyul erősebbnek, de (a Lyon családja érdekében minden pénzét Attilára feltevő) Joshua könyörgése ellenére Lyon nem adja fel a reménytelennek tűnő harcot. Minden erejét összeszedve legyőzi Attilát, ám végezni nem hajlandó vele. A légiósok elfogják Lyont és adnak neki egy kis időt elbúcsúzni a családjától, mielőtt visszavinnék Afrikába, hogy hadbíróság elé állítsák. A légiósok – látva a család és különösen Lyon unokahúgának szomorúságát (aki kisgyermekként nem érti, Lyonnak miért kell elmennie) – úgy döntenek, szabadon engedik a férfit és sok sikert kívánnak neki, mivel már bizonyította a légió értékeit: a becsületet, az elszántságot és mások szolgálatát. A film végén Lyon boldogan visszatér családjához és Joshuához.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Jean-Claude Van Damme Lyon Gaultier Gáti Oszkár
Harrison Page Joshua Balázs Péter
Deborah Rennard Cynthia Kovács Nóra
Lisa Pelikan Hélène Gaultier Csere Ágnes
Ashley Johnson Nicole Gaultier n. a.
Brian Thompson Russell Szabó Sipos Barnabás
Voyo Goric Hartog őrmester Papp János
Michel Qissi Moustafa Barbinek Péter
George McDaniel parancsnok a légióban Várkonyi András

Produkció[szerkesztés]

Forgatás[szerkesztés]

A film forgatásai a nevadai Jean Dry Lake-ben, (Las Vegas déli része), a kaliforniai San Pedro kikötőjében, a nyugat hollywoodi Sunset Stripen és Los Angeles belvárosában folytak. A produkciós designer, Gregory Pickerell feladata volt a helyszínek megjelenésének keverése, hogy illeszkedjen a történethez. A csapatába tartozik a művész rendező Brian Densmore, a díszlet rendező Woody Romine és Kerry Longacre, és az öltöztető, Laurie Scott. A filmben szerepelnek olyan harcművész sztárok, akik később lettek híresek. Ilyen például Jeff Speakman (Tökéletes fegyver), aki egy biztonsági embert alakított a film végén. A másik ilyen színész Billy Blanks (a Tae Bo harcművészet megalapítója), aki egy légióst játszik a film elején.

Az IMDB úgy jegyzi Russell Carpentert, mint a film fényképészét. Carpenter erről azt mondta: „nem forgattam és nincs semmilyen szerepem benne”. Így a film hivatalos fényképésze a másodfényképész, Robert C. New lett.

Szereposztás[szerkesztés]

Sheldon Lettich ezzel a filmmel debütált rendezőként. Ekkor már másodszor dolgozott együtt Van Damme-al, akivel korábban a Véres játék című filmjén dolgoztak együtt. Ez volt a második alkalom, hogy Támadás Van Damme szállított sztorit egy filmhez. Egyébként ezzel a filmmel mutatkozott be forgatókönyvíróként. A film harci jeleneteinek egyik koreográfusa is ő, valamint ez volt a második alkalom, hogy Frank Dux-al együtt dolgozott, első munkájuk szintén a Véres játék volt.

Harrison Page színészi debütálása főszereplőként ezzel a filmmel történt, mint Van Damme új barátja, Joshua. „Az vonzott engem Joshuában, hogy soha nem kopott le” – mondta Page. „Az első pillanatban amikor meglátjuk, kiderül, hogy ő egy showman, egy szórakoztató. Soha nem közeledik senkihez, de Lyonnal látja egy csodálatos kötelék lehetőségét, amilyen még soha nem volt neki azelőtt.”

A film rendezője, Sheldon Lettich nyilatkozta: „Jean-Claude és én nagy hódolói vagyunk a Hard Times című filmnek” – mondta, (ez egy 1975-ös utcai harcos film) „és Charles Bronson keménységének, de vonakodó depresszió korú utcai harcos”.

A filmben feltűnik egy kis szerepben a film egyik producere, Eric Karson is. Ő az az orvos, aki a kórházban közli Lyonnal, hogy a testvére meghalt. Eric Karson rendezte egyébként Jean-Claude 1988-as Fekete sas című filmjét.

Alternatív címek[szerkesztés]

A film Lionheart néven ismert az USA-ban, Wrong Bet néven pedig Ausztráliában és Új-Zélandon. Németországban a filmet Leon címen mutatták be. Ennek köszönhetően, amikor megjelent ott a Jean Reno főszereplésével készült film ugyanazzal a névvel, akkor át kellett nevezniük Leon – Der Profi-ra (Léon, a profi).

Bakik[szerkesztés]

A film elején Van Damme egy francia-külföldi idegenlégiós szerepét játssza. Az egység amelyből dezertált, a belga FAL lövészezreddel volt feltüntetve. A légió valódi lövészezrede a film korában, a FAMAS nevet viselte.

Amikor a skót harcos rádobja Lyont az autó szélvédőjére, akkor két különböző kameraállásból láthatjuk, hogy nincs senki az autóban. A következő képben már két ember ül benne.

Fogadtatás[szerkesztés]

A film a Rotten Tomatoes oldalon 27 százalékot kapott, az IMDB-n jelenleg[mikor?] 5.3 pontra áll. A filmet 1485 amerikai moziban mutatták be, és 22 545 360 dollár bevételt hozott, és több pénzbe került, mint bármelyik Van Damme film azelőtt. A színész gázsiját ebben a filmben 70 000 dollárra becsülik.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lionheart (1990 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Oroszlánszív - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2018. december 29.)

További információk[szerkesztés]