A Frolix–8 küldötte

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(A Frolix-8 küldötte szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Frolix–8 küldötte
Frolix8.jpg
Szerző Philip K. Dick
Eredeti cím Our Friends from Frolix 8
Ország  USA
Nyelv angol
Téma sci-fi
Műfaj regény
Kiadás
Kiadó Ace Books
Kiadás dátuma 1970
Magyar kiadó Agave Könyvek
Magyar kiadás dátuma 2012
Fordító Pék Zoltán
Borítógrafika Kuszkó Rajmund
Média típusa könyv
Oldalak száma 189 oldal USA
224 oldal Magyarország
ISBN9786155049606

A Frolix–8 küldötte (Our Friends from Frolix 8) egy 1970-ben megjelent sci-fi regény Philip K. Dick tollából. A regényben Dick egy olyan disztópikus világot mutat be, melynek társadalmában teljesen legális a drogfogyasztás – éttermekben rendelhető bármilyen –, és az embereket evolúciós alapokon sorolják be különböző kasztokba. A könyv tartalmazza valamennyi dick-i sablont, de a szerelmi szál nagyobb szerephez jut.

Magyarul Pék Zoltán fordításában jelent meg az Agave Könyvek kiadásában 2012-ben.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A huszonkettedik században a Földet az újak uralják, akik mentális képességei messze meghaladják az átlagemberekét. Képesek segítségül hívni parapszichológiai képességeket, mint például a telekinézis, telepátia és a prekogníció. Zsarnoki hatalmukat meggyengítendő, Thors Provoni a mélyűrbe utazott, hogy egy idegen fajtól kérjen segítséget. Egy értelmes, protoplazmikus idegennel tér haza, akinek fajára csak „barátaink a Frolix–8-ról”-ként hivatkozik. Célja, hogy ismét a régiek (parapszichológiailag negatív) kezébe adja a Föld irányítását.

A cselekmény két másik főszereplője, Nick Appleton (régi, foglalkozását tekintve gumihornyoló) és Willis Gram (új, azon belül is rendkívüli besorolású), egymással szemben álló felek. Appleton fia, Bobby megbukik a Közbesoroló Iroda tesztjén, melyről utólag derül ki, hogy manipulálták, szándékosan a régiek kiszorítása miatt. Eközben a terraiak már szervezik a Provoni-párti felkelést a kormány ellen, várva hősük és az erősítés visszatértét.

Appleton akaratlanul is a provonisták mozgalmába kerül, és beleszeret egy Charlotte „Charley” Boyer nevű tizenhat éves lányba, akiért magára hagyja a feleségét. A lány eredetileg együtt él egy Denny nevű alkoholista fiúval, aki gyakran bántalmazza. Miután kiderül, hogy Appleton a lázadók közé került, Willis Gram tudomást szerez a néhai gumihornyolóról, és rajta keresztül megismeri Charley-t is, és beleszeret. A régi férfi szakmáját feketelistára teszi féltékenységből.

Provoni visszatér a Földre, és Gram emberei azonnal tűz alá veszik az űrhajóját, de minden támadásuk hasztalan; nem tudnak kárt tenni az idegen járműben. Végül sikerül lebénítani az újak képességeit, és megszüntetni a Rendkívüli Rendbiztonsági Bizottságot. Gram katonái végeznek Danyvel, majd az események láncolatában Charley is karambol áldozata lesz, melyben Appleton megsérül. A hatalmától megfosztott Gram képtelen kezelni a helyzetet, és az újak hatalma megszűnik. Többen közülük agyilag visszafejlődnek a gyermekek szintjére.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • A Frolix–8 küldötte; ford. Pék Zoltán; Agave Könyvek, Bp., 2012

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]