2012 (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2012
(2012)
2009-es amerikai–kanadai film

RendezőRoland Emmerich
ProducerRoland Emmerich
Larry J. Franco
Harald Kloser
Vezető producerRoland Emmerich
Műfaj
  • sci-fi film
  • katasztrófafilm
ForgatókönyvíróRoland Emmerich
Harard Kloser
FőszerepbenJohn Cusack
Amanda Peet
Chiwetel Ejiofor
Thandiwe Newton
Oliver Platt
Woody Harrelson
ZeneHarald Kloser
Thomas Wanker
OperatőrDean Semler
VágóDavid Brenner
Peter S. Elliot
JelmeztervezőShay Cunliffe
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Kanada
Nyelv
Forgatási helyszínVancouver
Játékidő158 perc
Költségvetés280 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSAColumbia Pictures
Magyarország Intercom
BemutatóUSA 2009. november 13..
Magyarország 2009. november 12.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
BevételUSA $ 769 653 595
További információk
SablonWikidataSegítség

A 2012 2009-ben bemutatott amerikaikanadai katasztrófafilm, melyet Roland Emmerich rendezett. A főb szerepekben John Cusack és Amanda Peet látható.

Cselekmény[szerkesztés]

2009-ben dr. Adrian Helmsley amerikai geológus meglátogatja dr. Satnam Tsurutanit Indiában. Dr. Satnam felfedezte, hogy egy hatalmas napkitörésből származó neutrínók miatt a Föld magjának hőmérséklete gyorsan növekszik. Adrian tájékoztatja a Fehér Ház kabinetfőnökét, Carl Anheusert és az Amerikai Egyesült Államok elnökét, Thomas Wilsont, hogy ez a jelenség természeti katasztrófák sorozatát idézi elő.

2010-ben Wilson a G8 találkozón megosztja információit a világ más vezetőivel és közösen elindítanak egy titkos projektet, amelynek célja az emberiség fennmaradásának biztosítása. A Himalája hegységben, a tibeti Cho Mingben bárkák építésébe kezdenek. A projektet a magánszektor is támogatja: jegyeket árulnak a bárkákra.

2011-ben dr. Laura Wilson, az amerikai elnök lányának vezetésével a világ műkincseinek egy részét elkezdik összegyűjteni és egy titkos svájci bunkerbe szállítani. Az elnök lánya abban a tudatban vezeti a projektet, hogy azzal terrortámadásoktól menti meg a kincseket – később kiderül, hogy a valódi cél a relikviák bárkákra szállítása.

2012-ben Jackson Curtis Los Angeles-i tudományos-fantasztikus író részmunkaidőben limuzinsofőrként dolgozik az orosz milliárdos Jurij Karpovnál. Jackson volt felesége, Kate és gyermekeik, Noah és Lily Kate új párjával, Gordon Silbermannel élnek. Jackson Noah-t és Lilyt kirándulni viszi a Yellowstone Nemzeti Parkba, ahol megismerkednek Charlie Frost rádiós műsorvezetővel. Charlie utal Charles Hapgood professzor elméletére, miszerint a földkéreg elmozdulhat, pólusváltás történhet, valamint arra is, hogy a maja naptár szerint 2012. december 21-én bekövetkezik az apokalipszis. Charlie bizalmas információkat is kapott kormányközeli tudósoktól, köztük egy térképet arról, hol épülnek a hajók, melyről azt hiszi, űrhajók. Azokat, akik a világot figyelmeztetni próbálták a katasztrófára, kiiktatták, köztük a NASA-tudóst is, akit Curtis személyesen ismert.

A család a fokozódó földrengések miatt idő előtt visszatér a nyaralásból. Jackson gyanakodni kezd a világvége közeledésére, ezért bérel egy repülőgépet, hogy megmentse családját. Összegyűjti családját és Gordont és a Cessna 340-en elmenekülnek Los Angelesből, amikor a város a Csendes-óceánba süllyed.

Jacksonék Yellowstone-ba repülnek, megszerezni Charlie térképét. Charlie meghal, amikor a kaldera kitör. A térkép szerint Kínába kell eljutniuk, de a kitörés miatt Las Vegasban landolnak. Találkoznak Karpovval, annak ikerfiaival, barátnőjével, Tamarával – akinek a plasztikai műtétjét Gordon végezte – és Sashával, a pilótájával. A csoport egy Antonov 500 repülőgépen menekül Kínába. A kaldera kitörése miatt megkezdik a Fehér Ház kiürítését. Wilson elnök úgy dönt, Washington D. C.-ben marad. Anheuser lesz az Amerikai Egyesült Államok átmeneti vezetője, mivel sem az alelnök, se a házelnök nem száll fel az Air Force One-ra.

Jacksonék – a földkéreg elcsúszásának köszönhetően – megérkeznek Kínába, a landolás során Sasha életét veszíti. Karpovot és fiait, akik beszállókártyával rendelkeznek, elszállítják a rájuk találó kínaiak. A Curtis családot, Gordont és Tamarát Nima, egy buddhista szerzetes veszi fel autójára, akinek testvére, Tenzin a bárkaépítésen dolgozik és titkokban fel akarja csempészni a családját a hajóra. Miközben a hidraulikus kamrán keresztül próbálnak feljutni a bárkára, egy rengés miatt a csoport kettészakad, Gordon életét veszíti, Tenzin pedig megsérül. A hidraulikus kamrában a fogaskerekek közé szorult tárgy miatt a bárka ajtaja nem zárható, emiatt a motor sem indítható be. Mivel az elkészült bárkákból egy nem tudott elindulni, sok utas rekedt kint. Az embertelenség ellen felszólaló Adrian javaslatára a bárkák ajtajait kinyitják, így mindenki felszállhat. Eközben óriási árhullám közeledik a bárkák felé, a nyitott ajtón a víz betör a bárkába. Elárasztja azokat a kamrákat, ahol Curtisék tartózkodnak, Tamara életét veszíti. A bárka elsodródik és félő, hogy a Mount Everestnek ütközik. Curtis vállalja, hogy kiszedi a beszorult tárgyat, így a motor beindítható.

Az 1. év 1. hónap 27. napjára a szökőárból származó globális árvizek visszahúzódnak, a három bárka a dél-afrikai Jóreménység foka felé indul. Kiderül, hogy már a Drakensberg-hegységben található a világ legmagasabb pontja. Jackson újra együtt van Kate-tel és családjával, Adrian pedig randevúra hívja Laurát.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
John Cusack Jackson Curtis Forgács Péter
Amanda Peet Kate Curtis Pikali Gerda
Chiwetel Ejiofor Dr. Adrian Helmsley Kálid Artúr
Thandiwe Newton Laura Wilson Németh Borbála
Oliver Platt Carl Anheuser Csankó Zoltán
Thomas McCarthy Gordon Silberman Czvetkó Sándor
Woody Harrelson Charlie Frost Stohl András
Danny Glover Thomas Wilson elnök Blaskó Péter
Liam James Noah Curtis Glósz András
Morgan Lily Lilly Curtis Győriványi Laura

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]