Óriásbambusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Óriásbambusz
Óriásbambuszok a berlini botanikus kertben
Óriásbambuszok a berlini botanikus kertben
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Csoport: Commelinidae
Rend: Perjevirágúak (Poales)
Család: Perjefélék (Poaceae)
Alcsalád: Bambuszformák (Bambusoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Bambusz (Bambuseae)
Nemzetség: Dendrocalamus
Nees
Faj: D. giganteus
Tudományos név
Dendrocalamus giganteus
Munro
Szinonimák
Szinonimák
  • Homotypic
    • Sinocalamus giganteus (Munro) Keng f. in Y.L.Keng, Clav. Gen. Sp. Gram. Prim. Sin.: 157 (1957)
    • Sinocalamus giganteus (Wall. ex Munro) A. Camus
  • Heterotypic
    • Bambusa gigantea Wall., Numer. List: n.º 79 (1829), nom. nud.
    • Bambusa gigantea Wall. ex Munro
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Óriásbambusz témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Óriásbambusz témájú médiaállományokat és Óriásbambusz témájú kategóriát.

Az óriásbambusz (Dendrocalamus giganteus) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának perjevirágúak (Poales) rendjébe, ezen belül a perjefélék (Poaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Az óriásbambuszt gyakran ültetik parkokba; eredetileg Délkelet-Ázsiából származik. Indiától Kínáig vadon is megtalálható. Nagy vadon élő állományai vannak Kínában, Mianmarban és Thaiföldön. A következő országokban termesztik is: Banglades, Bhután, India, Nepál, Srí Lanka, Laosz, Mianmar, Thaiföld, Vietnám, Indonézia és Malajzia. A Kínai Köztársaságba és Madagaszkárra betelepítették és termesztik.

Megjelenése[szerkesztés]

Óriási, fás szárai többnyire tompa zöldek, rendszerint többesével, sűrűn egymás mellett állnak. A fiatal hajtások hegyes-kúposak, legalább a szélükön kékesfekete, háromszögletű levelekkel. A növény legfeljebb 35 méter magas és 30 centiméter átmérőjű, magasan fent vékony, finoman elágazó, oldalra álló ágakkal. A szár néhány alsó csomóján gyakran gyökerek fejlődnek. Levele szálas, 40-60 centiméter hosszú és 10 centiméter széles, finom, párhuzamosan futó erekkel. A levelek csaknem párhuzamos szélűek, mindig magasan fent nőnek a csomókon. Virágai 12-20 milliméter hosszú füzérekben fejlődnek, amelyek nagy bugákba csoportosulnak, sárga portokjaik vagy ibolyaszínű bibéik kilógnak a toklászok közül; csak rendkívül ritkán láthatók. A perjefélékre jellemző, 4-8 milliméter hosszú szemtermések ugyancsak rendkívül ritkán láthatók.

Egyéb[szerkesztés]

Az óriásbambusz rekordsebességgel növekedik; kedvező körülmények között naponta akár 45 centimétert is. A szárak nagyon szilárdak, kemény, sima felületűek, és csak lassan korhadnak el. Emiatt keresett alapanyag hidak, házak és vázszerkezetek építéséhez. Mivel a szárak a csomók között üregesek, tutajok, csövek, különféle hangszerek és edények készítésére is alkalmasak. Mint valamennyi bambuszfaj, ez is csak több évtizedenként virágzik, és a termés beérése után a föld feletti rész elpusztul. Sok más bambuszfaj, így a közeli rokon Dendrocalamus asper fiatal hajtásait zöldségként fogyasztják.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]