Óriásbambusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Óriásbambusz
Óriásbambuszok a berlini botanikus kertben
Óriásbambuszok a berlini botanikus kertben
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Csoport: Commelinidae
Rend: Perjevirágúak (Poales)
Család: Perjefélék (Poaceae)
Alcsalád: Bambuszformák (Bambusoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Bambusz (Bambuseae)
Nemzetség: Dendrocalamus
Nees
Faj: D. giganteus
Tudományos név
Dendrocalamus giganteus
Munro
Szinonimák
Szinonimák
  • Homotypic
    • Sinocalamus giganteus (Munro) Keng f. in Y.L.Keng, Clav. Gen. Sp. Gram. Prim. Sin.: 157 (1957)
    • Sinocalamus giganteus (Wall. ex Munro) A. Camus
  • Heterotypic
    • Bambusa gigantea Wall., Numer. List: n.º 79 (1829), nom. nud.
    • Bambusa gigantea Wall. ex Munro
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Óriásbambusz témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Óriásbambusz témájú médiaállományokat és Óriásbambusz témájú kategóriát.

Az óriásbambusz (Dendrocalamus giganteus) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának perjevirágúak (Poales) rendjébe, ezen belül a perjefélék (Poaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Az óriásbambuszt gyakran ültetik parkokba; eredetileg Délkelet-Ázsiából származik. Indiától Kínáig vadon is megtalálható. Nagy vadon élő állományai vannak Kínában, Mianmarban és Thaiföldön. A következő országokban termesztik is: Banglades, Bhután, India, Nepál, Srí Lanka, Laosz, Mianmar, Thaiföld, Vietnám, Indonézia és Malajzia. A Kínai Köztársaságba és Madagaszkárra betelepítették és termesztik.

Megjelenése[szerkesztés]

Óriási, fás szárai többnyire tompa zöldek, rendszerint többesével, sűrűn egymás mellett állnak. A fiatal hajtások hegyes-kúposak, legalább a szélükön kékesfekete, háromszögletű levelekkel. A növény legfeljebb 35 méter magas és 30 centiméter átmérőjű, magasan fent vékony, finoman elágazó, oldalra álló ágakkal. A szár néhány alsó csomóján gyakran gyökerek fejlődnek. Levele szálas, 40-60 centiméter hosszú és 10 centiméter széles, finom, párhuzamosan futó erekkel. A levelek csaknem párhuzamos szélűek, mindig magasan fent nőnek a csomókon. Virágai 12-20 milliméter hosszú füzérekben fejlődnek, amelyek nagy bugákba csoportosulnak, sárga portokjaik vagy ibolyaszínű bibéik kilógnak a toklászok közül; csak rendkívül ritkán láthatók. A perjefélékre jellemző, 4-8 milliméter hosszú szemtermések ugyancsak rendkívül ritkán láthatók.

Egyéb[szerkesztés]

Az óriásbambusz rekordsebességgel növekedik; kedvező körülmények között naponta akár 45 centimétert is. A szárak nagyon szilárdak, kemény, sima felületűek, és csak lassan korhadnak el. Emiatt keresett alapanyag hidak, házak és vázszerkezetek építéséhez. Mivel a szárak a csomók között üregesek, tutajok, csövek, különféle hangszerek és edények készítésére is alkalmasak. Mint valamennyi bambuszfaj, ez is csak több évtizedenként virágzik, és a termés beérése után a föld feletti rész elpusztul. Sok más bambuszfaj, így a közeli rokon Dendrocalamus asper fiatal hajtásait zöldségként fogyasztják.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]