Éjszaka a múzeumban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Éjszaka a múzeumban
Night at the Museum
(Night at the Museum)
2006-os amerikai film
Rendező Shawn Levy
Producer Michael Barnathan
Chris Columbus
Bob Ducsay
Shawn Levy
Alapmű The Night at the Museum
Műfaj
 • fantasyfilm
 • filmadaptáció
Forgatókönyvíró Ben Garant
Thomas Lennon
Főszerepben Ben Stiller
Carla Gugino
Dick Van Dyke
Mickey Rooney
Bill Cobbs
Robin Williams
Zene Alan Silvestri
Operatőr Guillermo Navarro
Vágó Don Zimmerman
Gyártás
Gyártó 20th Century Fox
1492 Pictures
21 Laps Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
+ magyar (szinkron)
Játékidő 108 perc
Forgalmazás
Forgalmazó amerikai 20th Century Fox
magyar InterCom
Bemutató amerikai 2006. december 22.
magyar 2007. január 18.
Korhatár amerikai PG
magyar 12
Bevétel amerikai $ 248 674 017
Earth flag PD.jpg $ 563 209 431
Kronológia
Következő Éjszaka a múzeumban 2.
Éjszaka a múzeumban 3.
További információk

Az Éjszaka a múzeumban (Night at the Museum) egy 2006-os amerikai fantasy-vígjáték Milan Trenc 1993-as, The Night at the Museum című gyermekkönyve alapján.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2006. december 22-én bemutatott film forgatókönyvét Ben Garant és Thomas Lennon írta, a rendező Shawn Levy. A főszerepben Ben Stiller látható, akinek a Vejedre ütök után ez a második legjövedelmezőbb produkciója. A további szereplők között találjuk Robin Williamst, Carla Guginót és három neves komikust, Dick Van Dyke-ot, Mickey Rooneyt és Bill Cobbst. A filmhez új regény készült Leslie Goldman tollából a forgatókönyv alapján, amit a mozibemutatóval egy időben adtak ki.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Larry Daley Ben Stiller Kálloy Molnár Péter
Rebecca Carla Gugino Solecki Janka
Cecil Fredericks Dick Van Dyke Kristóf Tibor
Gus Mickey Rooney Verebély Iván
Reginald Bill Cobbs Gruber Hugó
Theodore Roosevelt Robin Williams Mikó István
Nick Daley Jake Cherry Penke Bence
Dr. McPhee Ricky Gervais Csankó Zoltán
Attila, a hun Patrick Gallagher Törköly Levente
Ahkmenrah Rami Malek Seszták Szabolcs
Erica Daley Kim Raver Spilák Klára
Kolumbusz Kristóf Pierfrancesco Favino Tarján Péter
Octavius Steve Coogan Tahi-Tóth László
Don Paul Rudd Bolla Róbert
Jedediah Owen Wilson Miller Zoltán

Történet[szerkesztés]

Larry Daley elvált apa, aki képtelen huzamosabb ideig megtartani egy állást. Elkeseredetten próbálja elnyerni fia, Nick támogatását, akiről úgy érzi, egyre inkább mostohaapjára, Donra kezd felnézni. Hogy ki ne lakoltassák, Larry a Természetrajzi Múzeumban vállal munkát éjjeliőrként.

A három idős, hamarosan nyugdíjba vonuló éjjeliőr, Cecil, Gus és Reginald körbevezetik, tanácsokkal látják el, hogy hagyjon égve némi fényt, s figyelmeztetik, hogy ne engedjen senkit be vagy ki. Larry képtelen követni az utasításokat és kitör a káosz. A teendőket tartalmazó papírokat széttépi Dexter, az Afrika terem majma. Szerencsére Larry segítségére siet a csatatérré vált múzeumban Theodore Roosevelt viaszszobra, aki elmagyarázza neki, hogy egy egyiptomi táblának köszönhetően éjjelente minden életre kel. Azonban ha bármi elhagyja az épületet és nem tér vissza napkeltéig, porrá válik.

Cecil tanácsára Larry tanulmányozni kezdi a kiállítottakhoz kapcsolódó történeteket, hogy a következő éjjelre felkészültebb legyen. Zárás előtt az egyik teremben találja Rebeccát, a múzeum egyik alkalmazottját, aki elmondja neki, már évek óta dolgozik disszertációján, aminek tárgya Sacagawea, az indiánlány. Mikor Larry felajánlja neki, hogy összehozza vele, Rebecca csalódottan távozik a múzeumból, úgy vélve, Larry szórakozik vele.

Larry terve a rend megteremtésére visszafelé sül el, mikor Dexternek ismét sikerül megfújnia a kulcscsomóját, amivel a szemtelen majom kinyit egy ablakot. Az egyik neandervölgyi ember kiszökik rajta, s mikor a nap felkel, Larry szeme láttára válik semmivé. A férfi majdnem elveszti állását az ősemberek kifutójának katasztrofális állapota miatt.

Hogy lenyűgözze fiát, Larry felajánlja Nicknek, elviszi őt éjszakára munkahelyére, azonban semmi nem éled fel, ami miatt Nick újra csalódik apjában. Larry rájön, Cecil, Gus és Reginald ellopták az egyiptomi táblát, mivel az visszaadja fiatalkori életerejüket. Nicknek sikerül megszereznie a bűvös tárgyat, elfordítja a középső billentyűjét, s ekkor minden kiállított tárgy megelevenedik. Cecil újfent megkaparintja a táblát, s bezárja Larryt és fiát az Egyiptom terembe.

Miután sikerül épségben átfutniuk a két hatalmas Anubisz szobor alatt, Larry kinyitja Ahkmenrah fáraó múmiájának szarkofágját, aki elrendeli a szobroknak, hogy törjék át a terem kapuját. Ahkmenrah segítségével Larry békét köt az állandóan őt üldöző Attilával, a hunnal, majd megbékélteti az összes csatározó kiállítási tárgyat. Meggyőzi őket, hogy együttes erőre van szükség ahhoz, hogy visszaszerezzék a három öregembertől a táblát, különben soha többé nem kelhetnek életre ismét. A polgárháborús katonák elfogják Gust, Kolumbusz Kristóf pedig sarokba szorítja Reginaldot, ám Cecil kereket old lovasszekéren, mivel furgonjának gumiját leeresztették a miniatűr cowboyok és római légiósok. Larry betöri Sacageawea kifutójának üvegét, hogy segítséget kérjen a nyomkövető indiántól. A kiállítási tárgyak hathatós közreműködésével Larry végül megállítja az áruló egykori múzeumőrt, s a hunok visszaviszik Cecilt az épületbe két társához. Ahkmenrah, birtokában a táblával, mindent a helyére varázsol.

Rebecca látja egy taxiból, amint a számos afrikai állat és viaszbábú átkel az úton a múzeum bejárata felé, s ráébred, hogy Larry igazat mondott neki. Belép az épületbe, ahol találkozik Sacagaweával, s az indiánlány készségesen segít neki kérdéseiben.

Másnap Mr. McFee, a múzeum igazgatója a hóban hagyott dinoszauruszlábnyomokról, a metróaluljáróban keletkezett barlangrajzokról szóló híradásokat látva elbocsátani készül Larryt, ám mikor meglátja, a múzeum forgalma a többszörösére nőtt a különleges reklámnak köszönhetően, meggondolja magát. Azon az éjszakán Larry, Nick és a kiállítottak csatározás helyett mulatnak. Larry nem szól a három volt őr tettéről, azzal a feltétellel, ha takarítók lesznek.

Dalok a filmben[szerkesztés]

 • Friday Night – a McFly előadásában, nem szerepel a film amerikai változatában, de néhány nemzetközi vágásban hallható
 • September – az Earth, Wind and Fire előadásában, a végefőcím előtt, mikor mindenki bulizik a múzeumban
 • Weapon of Choice – a Fatboy Slim előadásában, abban a jelenetben, mikor Larry második éjszakájának vág neki a múzeumban, s készül a káoszra
 • Tonight – Keke Palmer előadásában, a végefőcím alatt
 • Eye of the TigerBen Stiller előadásában, abban a jelenetben, mikor Larry az időt próbálja elütni a mikrofonnal a portásfülkében.
 • Mandy – Barry Manilow előadásában, akkor hallható, mikor Larryt Attila, a hun üldözi

Fogadtatás[szerkesztés]

Az Éjszaka a múzeumban hozta a legnagyobb bevételt nyitóhétvégéjén, 30,4 millió dollárt 3685 moziból Észak-Amerikában. A négynapos karácsonyi hétvége során 42,2 millió dollárt gyűjtött.

A második hétvége alkalmával a film 36,8 millióra növelte bevételét, ami annak köszönhető, hogy ezúttal nem esett a három nap egyikére szenteste napja, amikor a mozik korábban zárnak..[1] Harmadik nekifutásra is elsőséget élvezett a 20th Century Fox által forgalmazott film, 23,7 millió dollárral, ekkor már 163,8 millión állt bevételi mutatója. 2007 áprilisának közepén bezárólag 248 milliót tudhat magáénak a film, s további 314 milliót a nemzetközi forrásokból, ahol öt héten át volt a legnézettebb mozi. Összbevétele így 563 millióra rúg, amivel 5. a 2006-os éves listán.[2]

A filmet a kritikusok túlnyomórészt rossznak találták, a Rotten Tomatoes oldalán 43%-on áll a pontok átlaga.[3] James Berardinelli a Reelviewstől úgy nyilatkozott Stiller játékáról, hogy „Talán fair Ben Stillernek ötöst adni erőfeszítésére, de hogy »színészetnek« nevezzük, amit ebben a filmben csinál, elhibázott dolog volna. Sokat rohangál fel-alá, alkalmanként elesik vagy belebotlik dolgokba.” William Arnold, a Seattle Post-Intelligencer munkatársa pozitív írásában azt állította, a film azért készült, hogy „megnyerje és magával ragadja közönségét, a családokat az ember és a természet történelmének pompájával, s ez meglepően érdemes ambíció egy hollywoodi vígjátéktól.”[4]

Érdekességek[szerkesztés]

 • Az Amerikai Természetrajzi Múzeum (New York) dolgozói a filmnek tulajdonítják a látogatók számának közel 20%-os növekedését a téliszünet idején. A múzeum médiakapcsolatokért felelős képviselőjének elmondása szerint december 22. és január 2. között ötvenezerrel több látogatót fogadtak, mint az azt megelőző év hasonló időszakában.[5]
 • A filmben szereplő épület, amit a kanadai Vancouverben építettek föl stúdióban, a fent említett New York-i múzeumon alapszik. Külső felvételekhez ezt is használták.[6]
 • Az állatidomárok heteket töltöttek Crystal, a majom betanításával, hogyan üsse és harapja meg Stillert a filmben.[7]
 • A film 2007. március 27-én jelent meg 1, illetve 2 lemezes DVD-n az Egyesült Államokban.

Referenciák[szerkesztés]

 1. BoxOfficeMojo.com. NIGHT AT THE MUSEUM. (Hozzáférés: 2006. december 24.)
 2. Box Office Mojo - Movie Index, A-Z
 3. RottenTomatoes.com. Night at the Museum (2006). (Hozzáférés: 2007. január 7.)
 4. SeattlePI.com”, Shallow 'Museum' exhibits some appealing qualities, 2006. december 21. (Hozzáférés ideje: 2007. január 7.) 
 5. abcnews.go.com
 6. movielocationsguide.com
 7. playfuls.com

További információk[szerkesztés]

 • film Filmportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap