Éjszaka a múzeumban 2.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Éjszaka a múzeumban 2.
(Night at the Museum: Battle of the Smithsonian)
2009-es amerikai–kanadai film

Owen Wilson, Amy Adams és Ben Stiller 2009 májusában
Owen Wilson, Amy Adams és Ben Stiller 2009 májusában
RendezőShawn Levy
ProducerMichael Barnathan
Chris Columbus
Shawn Levy
Műfaj
ForgatókönyvíróRobert Ben Garant
Thomas Lennon
FőszerepbenBen Stiller
Amy Adams
Robin Williams
Hank Azaria
Owen Wilson
Jonah Hill
ZeneAlan Silvestri
OperatőrJohn Schwartzman
VágóDean Zimmerman
Gyártás
Gyártó
OrszágUSA
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
Játékidő105 perc
Költségvetés150 millió amerikai dollár
Képarány
  • 2,35:1
  • 2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóInterCom Zrt.
BemutatóUSA 2009. május 22.
Magyarország 2009. május 21.
Eredeti adó
  • Dubai One
  • MBC Max
  • MBC 2
  • MBC 4
  • MBC Action
  • MBC Persia
  • Fox Movies
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel413 millió dollár
Kronológia
ElőzőÉjszaka a múzeumban
KövetkezőÉjszaka a múzeumban – A fáraó titka
Kapcsolódó filmÉjszaka a múzeumban: Kahmunrah visszatér
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Éjszaka a múzeumban 2. témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Éjszaka a múzeumban 2. (eredeti cím: Night at the Museum 2: Battle of the Smithsonian) 2009-ben bemutatott amerikai kalandfilm-vígjáték, melyet Shawn Levy rendezett. A főszereplők Ben Stiller, Amy Adams, Owen Wilson, Robin Williams, Hank Azaria és Steve Coogan. A film a folytatása az Éjszaka a múzeumban című filmnek, ami 2006-ban került bemutásra. A sorozat harmadik része az Éjszaka a múzeumban – A fáraó titka, amit 2014 karácsonyán mutattak be.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Három évvel az első film eseményei után, Larry Daley, a New York-i Természetrajzi Múzeum egykori éjjeli őre most már nagymenő üzletember, alapítója és vezérigazgatója a Daley Devicies nevű mamutcégnek, mely különböző használati cikkek feltalálásával és eladásával foglalkozik. A Természetrajzi Múzeumban ezalatt felújítási munkát végeznek, ami azzal jár, hogy a régi kiállítási tárgyak közül rengeteg leselejtezésre kerül. Ezt Lary MaCfy miatt megtudja. A fölöslegesnek ítélt figurák a szövetségi archívumba kerülnek, a washingtoni Smithsonian Intézetbe. A tervek szerint Akmenrah fáraó aranytáblája a múzeumban marad, ami azt jelenti, hogy az elszállított kiállítási tárgyak többé nem kelhetnek életre. Larry azonban egyik este kap egy váratlan telefonhívást a Jetedaiah-tól, miszerint Dexter, a majom ellopta a táblát, és életre keltette vele a Smithsonian Intézet kiállítási tárgyait, köztük Kamunrah-t, Akmenrah gonosz fivérét, aki véres harcot indított a tábla megszerzéséért. Aggódva a barátai épségéért, Larry Washingtonba utazik, hogy megmentse őket.

A Smithsonian-ben találkozik egy Brondan nevű őrrel akinek a névkártyáján a Brandon felirat áll. Ez egy vitába torkollik majd Lary lefegyverezi az őrt de kibékülnek és ellopja Brondan névkártyáját. Lary ezután egyenruhát ölt, és ott dolgozó éjjeli őrnek álcázza magát, hogy feltűnés nélkül bejuthasson az archívumba. Noha sikerül megszereznie a táblát, azt már nem tudja megakadályozni, hogy a múzeum kiállítási tárgyai ismét életre keljenek. Kamunrah felfedi a tervét Larrynek, miszerint a tábla erejével fel akarja támasztani a holtak seregét, hogy általuk uralma alá hajtsa a világot. Lary odaadja a táblát de azt mondja hogy biztosan kell Kamunrahnak egy Rubik kocka. Ekkor a krakenhez vezeti őket és az megöl néhány katonát. Larry George Armstrong Custer tábornok és Amelia Earhart segítségével megszökik a fáraó elől, utóbbi vállalja, hogy Larry társául szegődik, ha további segítségre lenne szüksége a kalandja során. Kamunrah saját sereget toboroz magának, melynek tagjai Rettegett Iván, Bonaparte Napóleon, Al Capone, illetve az ő szolgálatukban álló katonák. Ők elfogják Larryt és Ameliát, de miután Kamunrah nem tudja megfelelően használni a táblát, ezért egy óra ultimátumot ad Larrynek, hogy fordítsa le neki a hieroglifákat. Ha nem, akkor a seregével megöleti Larry barátait, akiket egy konténerbe zár és őrség alá helyez. Larry és Amelia versenyt futnak az idővel, hogy megoldást találjanak a problémára. Az út során Amelia beleszeret Larrybe, akinek érzései nem maradnak viszonzatlanok, de tudja, hogy ők ketten sosem lehetnek együtt, hiszen Amelia viaszfigura. Arra azonban ráébreszti Larryt, hogy az új életmódja korántsem hozza annyira lázba, mint a korábbi.

Larry és Amelia A repülés történetét és a világűr felfedezését bemutató múzeumi részlegbe mennek, ahol találkoznak egy csapat Albert Einstein-figurával, akik megfejtik nekik a táblán lévő írást. A hieroglifák valójában egy rejtett számot tartalmaznak, ami nem más, mint a pi. Amikor felbukkan Kamunrah serege, hogy megszerezzék tőlük a fordítást, a páros elmenekül egy Wright Flyer-típusú repülőgépmodellen. Amelia vállalja, hogy segítséget szerez Larry barátainak megmentéséhez, míg Larry leköti Kamunrah figyelmét, de a fáraó végül kiszedi belőle a fordítást. A tábla titkos kombinációjával megnyitja a holtak világának kapuját, és több ezer Hórusz-harcost kelt életre. Azonban a Lincoln-emlékmű hat méter magas Abraham Lincoln-szobra (akivel Larryék összebarátkoztak útjuk során) betör a múzeumba, és termeténél fogva visszaijeszti a harcosokat a túlvilágra.

Amelia és Custer tábornok vezetésével nagyszabású sereg érkezik, hogy felvegye a harcot Kamunrah erői ellen. Észvesztő csata bontakozik ki a Smithsonian kiállítási tárgyai között, melyhez később a New York-i Természetrajzi Múzeum figurái is csatlakoznak. Egy Lincolntól kapott tanács alapján Larry összeugrasztja Rettegett Ivánt, Napóleont, és Al Caponét, akik így elpártolnak Kamunrahtól. Larry titokban megbeszéli Ameliával, hogy a táblával nyissa meg újra a holtak kapuját, míg ő maga kardpárbajt vív Kamunrah-val. A párbaj azzal ér véget, hogy Larry egy nagy lendülettel visszalöki az elvetemült fáraót a túlvilágra.

Ameila hazarepíti Larryt és barátait New Yorkba. Búcsúzáskor elárulja Larrynek, hogy nagyon is tisztában van vele, hogy csupán viaszfigura és hogy a mai éjszaka után soha többé nem kel majd életre, mégis nem érdekli, ameddig élete legnagyobb kalandját élhette át. Egy utolsó csókot vált Larry-vel, mielőtt visszarepül Washingtonba.

Larry úgy dönt, eladja a cégét és visszatér éjjeli őrnek a Természetrajzi Múzeumba. A vagyonát felajánlja a múzeum modernizálásra, azzal a kikötéssel, hogy a régi kiállítási tárgyak is megmaradnak. A múzeumban ettől kezdve éjszaki tárlatvezetést is tartanak, így a kiállítási tárgyak a nyilvánosság előtt élhetik éjszaki életüket, azzal a látszattal, hogy mechanikus szerkezetek vagy beöltözött színészek. Larry az egyik ilyen tárlat során megismerkedik egy Tess nevű nővel, aki nagyon hasonlít Ameliára.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Élőszereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
Larry Daley Ben Stiller Kálloy Molnár Péter
Amelia Earhart Amy Adams Bogdányi Titanilla
Theodore Roosevelt Robin Williams Mikó István
Kamunrah Hank Azaria Forgács Gábor
Jedediah Smith Owen Wilson Bolba Tamás
Octavius Steve Coogan Tahi Tóth László
Dr. McPhee Ricky Gervais Csankó Zoltán
Nick Daley Jake Cherry Czető Ádám
George Armstrong Custer Bill Hader Kautzky Armand
Rettegett Iván Christopher Guest Szombathy Gyula
Bonaparte Napóleon Alain Chabat Józsa Imre
Al Capone Jon Bernthal Rajkai Zoltán
Ahkmenrah Rami Malek Seszták Szabolcs
George Foreman George Foreman Papp János
Brundon, biztonsági őr Jonah Hill Kerekes József
Larry asszisztense Ed Helms Fesztbaum Béla
New York-i riporternő Regina Taufen Hirling Judit

Szinkronhangok[szerkesztés]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Abraham Lincoln szobra Hank Azaria Reviczky Gábor
A Gondolkodó szobor Hajdu Steve
Albert Einstein-figurák Eugene Levy Pálfai Péter
Cupido angyalok Jonas Brothers Eredeti hangon
Húsvét-szigeteki szobor Brad Garrett Tarján Péter
Theodore Roosevelt szobra Robin Williams Mikó István

Díjak[szerkesztés]

Év Díj Kategória Jelölt Eredmény
2009 Teen Choice Awards Választott vígjáték Éjszaka a múzeumban 2. Elnyerte
2010 MTV Movie Awards Legjobb vígjáték alakítás Ben Stiller Jelölve

Médiakiadás[szerkesztés]

Az Éjszaka a múzeumban 2. 2009. december 1-jén jelent meg DVD-n és Blu-rayen, 1, illetve 2 lemezes extra változatban is.

További információk[szerkesztés]