Dick Grayson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Éjszárny szócikkből átirányítva)
Éjszárny
Megjelenési információk
Kiadó DC Comics
Eredeti neve Nightwing
Első megjelenés Detective Comics #38
1940. április
Megalkotta Bob Kane
Bill Finger
Jerry Robinson
Éjszárny adatai
Valódi neve Richard John „Dick” Grayson
Állapota aktív
Születési helye Gotham City
Faja ember
Csoporthoz tartozása Tini titánok
Kívülállók

Éjszárny, valódi nevén Dick Grayson egy kitalált szereplő, szuperhős a DC Comics képregényeiben. A kitalált szereplőt Bob Kane, Bill Finger írók és Jerry Robinson rajzoló alkotta meg. Első megjelenése a Detective Comics 38. számában volt, 1940 áprilisában. Dick Grayson volt az első szereplő aki Robin néven Batman ifjú társa lett.

Dick a Repülő Graysonok nevű akrobatacsalád legfiatalabb tagjaként szemtanúja volt, ahogy szüleit meggyilkolják. A tragédia után a fiút Bruce Wayne, vagyis Batman vette gyámságba.

Robinként számos kalandban vesz részt Batman oldalán, de emellett egyre több időt tölt a Tini titánok nevű csapattal is. Végül otthagyja Batmant és felveszi az Éjszárny nevet, hogy ezzel is hangsúlyozza függetlenségét. Grayson Éjszárnyként először 1984 júliusában szerepel a Tales of the New Teen Titans 44. számában.

Éjszárnyként tovább vezeti a Tini titánok csapatát, majd később a Kívülállókét. 1996-ban induló saját sorozatában Blüdhavennek, Gotham City egyik szomszédvárosának az őrangyalává válik. Blüdhaven pusztulása után New Yorkban folytatja tovább bűnüldözői tevékenységét.

A legtöbb, a képregényen alapuló televíziósorozatban és filmben Dick Greyson jelenik meg Robinként Batman oldalán. Greysont az 1960-as években futó Batman sorozatban Burt Ward alakította. Az 1995-ös Mindörökké Batman, valamint az 1997-es Batman és Robin című filmekben Chris O’Donnell személyesítette meg.

További információk[szerkesztés]