Dick Grayson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Éjszárny szócikkből átirányítva)
Éjszárny
Megjelenési információk
Kiadó DC Comics
Eredeti neve Nightwing
Első megjelenés Detective Comics #38
1940. április
Megalkotta Bob Kane
Bill Finger
Jerry Robinson
Éjszárny adatai
Valódi neve Richard John „Dick” Grayson
Állapota aktív
Születési helye Gotham City
Faja ember
Csoporthoz tartozása Tini titánok
Kívülállók

Richard John "DickGrayson kitalált szereplő, szuperhős a DC Comics képregényeiben. A karaktert Bob Kane, Bill Finger írók és Jerry Robinson rajzoló alkotta meg. Első megjelenése a Detective Comics 38. számában volt, 1940 áprilisában. Ő volt az első szereplő, aki Robin néven Batman segédje lett.

Dick és szülei egy cirkuszban dolgoztak akrobataként, mikor egy maffia főnök pénzt akart kizsarolni a fiú szüleiből, melybe nem mentek bele, azért megölték őket, a gyilkosságot balesetnek beállítva. A tragédia után a fiút Bruce Wayne, vagyis Batman vette gyámságba. Bruce ezek után társának fogadja, így Dick Robin néven kezd hősködni. A DC világában sokan gondolják úgy, hogy Batman Robinnal törődik a legtöbbet.

Mi idősebb lett, egyre több időt töltött a Tini titánok nevű csapattal, mint a csapat vezetője, majd elköltözött Gothamből és felvette az Éjszárny nevet. A név először az 1984-ben készült Tales of the Teen Titans #44-ben hangzott el, mely képregényt Marv Wolfman írt és George Pérez rajzolt. Dick továbbra is a titánok vezetője maradt, majd később a Kívülállók csapatot is vezette. Az első sorozatának (1996-2009) első számában a Blüdhaven nevű városnak lesz a hőse. A város pusztulása után New Yorkban folytatja tovább bűnüldözői tevékenységét.

A legtöbb, a képregényen alapuló televíziósorozatban és filmben Dick Greyson jelenik meg Robinként Batman oldalán. Greysont az 1960-as években futó Batman sorozatban Burt Ward alakította. Az 1995-ös Mindörökké Batman, valamint az 1997-es Batman és Robin című filmekben Chris O’Donnell személyesítette meg.

További információk[szerkesztés]