Colombo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Colombo
Colombo zászlaja
Colombo zászlaja
Közigazgatás
Ország Srí Lanka
Irányítószám00000–09999
Körzethívószám011
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség752 993 fő (2011)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság1,0 m
Terület37,321728 km²
IdőzónaUTC+05:30
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 6° 55′, k. h. 79° 50′Koordináták: é. sz. 6° 55′, k. h. 79° 50′
Colombo weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Colombo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Colombo az űrből

Colombo (szingalézül: කොළඹ (Kolamba), tamilul: கொழும்பு (Kolumpu)), Srí Lanka legnagyobb városa, egyben 1982-ig fővárosa is volt. Lakosainak száma 752 000 (2011), elővárosokkal együtt kb. 5,6 millió.[1]

Nevének eredete[szerkesztés]

A Colombo név eredete a szingaléz Kola-amba-thota, amely lombos mangófákkal övezett kikötőt jelent. Ibn Battúta szerint a helyet már a 14. században Kalanpunak nevezték. A név a portugálokat Kolumbusz Kristófra emlékeztette, így a nagy felfedező nevéhez hasonló alakban vették át a bennszülöttektől.

Története[szerkesztés]

Colombo már kétezer évvel ezelőtt is ismert volt a római, arab és kínai kereskedők számára. A 8. században muzulmánok telepedtek le itt, akik a szingaléz királyság területére bonyolították a kereskedelmet a külvilággal. A portugálok a 16. században érkeztek ide. Elűzték a muszlimokat és az itteni fűszerkereskedelem védelmére erődöt építettek., ahova állandó helyőrséget telepítettek. 1656-ban heves ostrom után a hollandok foglalták el az erődítményt és a települést. 1796-ig Colombo volt a Holland Kelet-indiai Társaság által irányított tengeri tartományok fővárosa. 1802-ben a terület új urai, a britek Colombót tették meg Ceylon nevű gyarmatuk székhelyévé.

A gyarmatosítás korszaka 1948-ban ért véget, amikor Ceylon elnyerte függetlenségét. A külföldi gyarmatosítás azonban máig is tartó mélyreható nyomokat hagyott a térségben. Ez megmutatkozik a törvényekben éppúgy, mint az öltözködésben, az ételekben, a vallásban, a nyelvben és a nevekben. A sok évszázados gyarmati uralom legnyilvánvalóbb maradványa a város épületeiben mutatkozik meg, melyeken a portugálok, a hollandok és az angolok is rajta hagyták névjegyüket. Az 1980-as években Colombo elveszítette kizárólagos fővárosi rangját. Srí Lanka új adminisztrációs fővárosa ma Szrí Dzsajavardhanapura Kótté.

A mai Colombo[szerkesztés]

Ma a Srí Lanka-i vállalatok többségének Colombo a székhelye. Az ipari tevékenység főként a vegyipar, a textilipar, üvegipar, cementgyártás, bőripar és bútoripar. Jelentős az aranyművesség, az ékszerészet. A várostól nem messze olajfinomító is működik. A városközpontban áll Dél-Ázsia második legmagasabb épülete, a Világkereskedelmi Központ. A 40 emeletes Twin Tower komplexum fontos kereskedelmi vállalatok székháza.

A város a központja az ország kulturális életének is. Itt van a Colombói Egyetem, több főiskola, a nemzeti múzeum, számos templom és mecset. A város buddhista és hindu templomai több száz éves múltra tekintenek vissza. Itt van a Srí Lanka-i Rádió székháza, a Sri Lanka Broadcasting Corporation Dél-Ázsia legrégibb rádióállomása.

Látnivalók[szerkesztés]

Colombo szíve ma is az erőd, ahol a kormány irodáinak legtöbbje és az öt legelegánsabb szálloda található, valamint az éjszakai szórakozóhelyek többsége is. Itt vannak a legjobb üzletek, éttermek, a bankok, a főposta, a bevándorlási hivatal és az utazási irodák. A legfontosabb turista látványosságok a gyarmatosítás korában emelt épületek:

  • Az elnöki palota, amely korábban a parlament épülete volt
  • A 19. században épített Grand Oriental Hotel
  • A Lighthouse Clock Tower óratorony, mely az erőd talán legjellegzetesebb épülete és állandóan mutatja az időt
  • A főposta épülete
  • A holland időszakban épített Delft Gateway és a wolvendaali református templom
  • A rendőrkapitányság épülete, egykor holland kórház volt
  • A gyarmati korszakban épültek még a Chartered Bank Building, a Hong Kong és a Shanghai Bank, valamint a Gordon Gardensben levő Queen Victoria Station épületei
  • A modern épületek közül a Ceylinco Building, mely az ország egyetlen az 1960-as években épített magas épülete, a Világkereskedelmi Központ, valamint a Hilton, Galadari és az Intercontinental Hotel épületei érdemelnek említést.
  • Ma is láthatók még azok az ágyúk, amelyeket még a portugálok hoztak ide és egykor a várost védték a támadókkal szemben.
  • Közel a tengerhez és a strandhoz található a Galle Face Green, ahol nagy tömegek szoktak összegyűlni és hatalmas koncerteket rendeznek.
  • A Slave Island egy sziget, melyet a Beira Lake, a város legnagyobb tava vesz körül. Egykor a hollandok itt tartották az Afrikából idehurcolt rabszolgákat. Ez ma a város kereskedelmi negyede, ahol kereskedelmi cégek, luxusszállodák, bevásárlóközpontok és áruházak sorakoznak. Éjszaka itt is élénk élet zajlik.
  • Kollupitija vagy Colpetty az a városrész, ahol legjobban megnyilvánul Colombo világvárosi jellege. Mindenütt felhőkarcolók, modern vásár- és üzleti komplexumok láthatók. 2017-ben itt épült fel az ország akkori legmagasabb felhőkarcolója, a Grand Hyatt Colombo.[2]
  • A Lótusz-torony 2019-es elkészültekor az ország legmagasabb építménye volt.

Népesség[szerkesztés]

A város multikulturális és soknemzetiségű Sri Lankán belül: a városon belül élnek szingalézek, tamilok és mórok. A városban jelentős mértékű indiai, kínai, maláj, portugál és holland közösség is él.

A 2001-es népszámlás szerint a következő összetételű a város:

Szám Nemzetiség Népesség % Teljes lakosság
1 szingalézek 265 657 41,36
2 Sri Lanka-i tamilok 185 672 28,91
3 Sri Lanka-i mórok 153 299 23,87
4 indiai tamilok 13 968 2,17
5 Sri Lanka-i malájok 11 149 1,73
6 burgherek 5273 0,82
7 Sri Lanka-i csettik 740 0,11
8 bárathák 471 0,07
9 egyéb 5934 0,96
10 összesen 642 163 100

Sport[szerkesztés]

A városban (ahogy az egész országban is) igen népszerű a krikett. Több nemzetközi krikettpálya is található Colombóban (többek között az ország legnagyobb stadionja, a 35 000 férőhelyes R. Prémadásza Stadion[3]), és itt van a Srí Lanka-i Húsz20-as krikettbajnokság, a Lanka Premier League egyik csapatának, a Colombo Starsnak a székhelye.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2015. április 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 17.)
  2. Grand Hyatt Colombo. Skyscrapercenter. (Hozzáférés: 2022. november 2.)
  3. R.Premadasa Stadium. Cricinfo. (Hozzáférés: 2022. november 2.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Colombo
A Wikimédia Commons tartalmaz Colombo témájú médiaállományokat.