Wikipédia-vita:Világörökség-műhely/Archívum11

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Új világörökségi helyszínek 2016

Számos teendő lenne az új világörökségi helyszínekkel kapcsolatban:

de mindegyiknek az a feltétele, hogy a megfelelő magyar átírások és címek megszülessenek (nem feltétlenül a teljes hivatalos világörökségi cím fordítása, az első pl. lehetne Le Corbusier építészete. (Antoni Gaudí munkái (világörökség) mintájára talán inkább Le Corbusier építészeti munkái). Az új helyszínek:

@Rita, Vadaro, Ogodej, Teemeah, Zerind, Pásztörperc:: esetleg titeket érdekelhet. – Hkoala 2016. július 18., 18:31 (CEST)

Egyelőre annyit tudtam tenni, hogy átírtam a kínaiakat, meg majd hozzáteszem a főlistához meg a sablonba később. Ma már nincs hozzá energiám. Xia Üzenő 2016. július 18., 19:28 (CEST)
A Revillagigedo-szigetek már régen kész :) Betettem a sablonba, a szócikket meg a kategóriákba. Zerind üzenőlap 2016. július 18., 20:49 (CEST)
Az MTI nem arról híres, hogy jól tud átírni... Xia Üzenő 2016. július 19., 21:27 (CEST)

Kína és Törökország szócikkei és sablonjai frissítve. Xia Üzenő 2016. július 19., 22:10 (CEST)

Most jöttem rá, hogy (tegnap és ma is) a javaslati listáról a címekkel együtt a linkeket is átmásoltam a helyszínek listájára, tévesen. Javítottam, most már jó. Erre az egyik kínai helyszínnél jöttem rá, ugyanis a UNESCO javaslati listán két lapot találtam:

A most fölvett kínai helyszín pedig ez:

Én az ottani szöveget nem értem és a témát sem ismerem. Lehet, hogy a fölvett helyszín nem teljesen azonos a javaslati lista helyszínével. @Teemeah: nem kellene a fenti magyar címet korrigálni? – Vadaro vita 2016. július 19., 23:38 (CEST)

Szerintem ez ugyanaz, előfordul, hogy kicsit más néven lesz regisztrálva, mint amin nevezék, vagy összevonnak nevezett területeket, a törököknél és a koreaiaknál is számos példát láttam erre. A tentaive listet még nem frissítették, a last revision date februári. Gondolom, majd ha ráfrissítenek, lekerül róla az ominózus két nevezés. Felőlem átírhatjuk, még nincs cikke. Az enwiki alapján fordítottam, ott redir a teljes unesco név en:Rock Paintings of Hua Mountain-ra, ami jóval érthetőbb és rövidebb. Xia Üzenő 2016. július 20., 08:57 (CEST)

Javaslat műhelylapok egyszerűsítésére

Miután (főleg Rita jóvoltából) sok országról elkészült az összefoglaló szócikk (például Szerbia világörökségi helyszínei), a helyszínek most két helyen vannak felsorolva, a műhelylapon is, meg az összefoglaló szócikkben is. Így változás esetén két helyen kell karbantartani.

Azt javasolnám, hogy ahol már létezik az összefoglaló szócikk, ott töröljük ki a műhelylapról a megfelelő felsorolást, meghagyva persze a linket az összefoglalóra. Mintának elkészítettem ezt: Wikipédia:Világörökség-műhely/P–Z#Szerbia világörökségi helyszínei (egyelőre nem töröltem ki a felsorolást, csak kommentbe tettem).

Mit szóltok hozzá? – Hkoala 2016. augusztus 2., 08:36 (CEST)

 támogatom – Ritadumcsizzunk ! 2016. augusztus 2., 11:48 (CEST)

Nincs ellenvetésem, csak az a baj, hogy így az UNESCO megfelelő oldalára mutató linkek elvesznek. – Vadaro vita 2016. augusztus 2., 13:50 (CEST)

Két Laosz-sablon

Sziasztok! A minap két Laosz-sablont is találtam. Van valami nyomósabb oka, hogy kettő készült, vagy csak a figyelmetlenség? – Rakás vita 2017. január 15., 20:21 (CET)

Köszönöm, hogy észrevetted és szóltál! A másodjára létrehozottat azonnali törlésre jelöltem, a hivatkozásokat javítottam, leszámítva a Rita szerkesztői lapján levőt. Hkoala 2017. január 16., 07:45 (CET)

UNESCO Challenge

Sziasztok! Április 18. és május 18. között az UNESCO közreműködésével szócikkíró versenyt tartanak a világörökségi helyszínekkel kapcsolatos szócikkek létrehozásának, fejlesztésének céljával. További információ: UNESCO Challenge. – ✮ Einstein2 vitalap 2017. április 20., 14:20 (CEST)

Kiemelési eljárás indul

Sziasztok! A Mokao-barlangok szócikk kiemelési eljárása hamarosan elindul, jelenleg várólistán van és itt található: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Mokao-barlangok. Akit érdekel nézzen bele a cikkbe. üdv: MrszantogaborNyomd itt 2017. május 17., 14:38 (CEST)

Új világörökségi helyszínek 2017

Az UNESCO Világörökség Bizottsága 41. ülésszakát július 2. és 12. között tartotta Krakkóban. A testület 21 új helyszín – 18 kulturális és 3 természeti – felvételéről döntött:

Kulturális

Természeti

– Vadaro vita 2017. július 8., 18:31 (CEST)

Megbeszélések, elvégzett/elvégzendő feladatok

Iszik-köl (tó) értékelése; Fertő értékelése

Hiába értékeltem, nem jelzi a sablon. Talán máshol sem írja ki az értékelést? Partmoso vita 2017. augusztus 15., 20:03 (CEST)

A Világörökség műhely nem használ fontossági besorolást. A cikkértékelés bevezetésekor úgy gondoltuk, hogy mindegyik világörökség egyformán fontos. Eleve egy szűk halmazról van szó, amely már átment egy nálunk sokkal hozzáértőbb szakértői bizottság szűrőjén. – Hkoala 2017. augusztus 15., 20:50 (CEST)

Az értékelést nem jelzi a sablon.

Gondolom, a sablonon nehéz változtatni. Így pedig, talán, nem csak engem téveszt meg. Partmoso vita 2017. augusztus 16., 13:35 (CEST)

Akarattal nem jelzi, lásd egy szakasszal fentebb. – Hkoala 2017. augusztus 16., 16:18 (CEST)

Apollónia kiemelésen

Sziasztok! Értesítelek benneteket, hogy az Apollónia (Illíria) szócikket kiemelésre vittem, és ugyan a helyszín csak a javaslati listán szerepel egyelőre, de észrevételek és kritikák helye itt: Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Apollónia (Illíria) (másodszor). Köszönöm. Pasztilla 2017. október 27., 11:56 (CEST)

Berati vár

Egyúttal akkor azt is jelzem, hogy a világörökségi berati várat viszont jó szócikknek jelöltem. Pasztilla 2017. október 28., 11:24 (CEST)

Szellemi világörökség

Sziasztok!

Az emberiség szellemi kulturális örökségéről (UNESCO Intangible Cultural Heritage) alig van valami a magyar Wikipédián. Ha benne vagytok, akkor jó lenne erre valami programot indítani, hogy létrejöjjenek a szükséges kategóriák, listák, sablonok, stb.

Amink van:

Amit használni lehet: Lista kiindulási alapnak ott az en:UNESCO Intangible Cultural Heritage Lists oldal.

Üdv: Hirannor Postaláda 2018. június 5., 13:14 (CEST)

Bekategorizáltam, amit hirtelenjében megtaláltam. Láttam, hogy Timi is ügyködött. A {{Szellemi kulturális örökség infobox}}(?)-nak sajnos nincs leírása, és ezért másolható minta sincs; megkértem a sablonműhelyt, hogy készítsenek neki.

Először talán el lehetne készíteni az országonkénti listákat (a Magyarország világörökségi helyszínei mintájára, de még jobb lenne a Dél-Korea kulturális örökségvédelmi programja mintának, mert tartalmazza az UNESCO által nem, csak az adott országban nyilvántartott örökséget is). – Hkoala 2018. június 5., 17:33 (CEST)

Talán nem ártana a Kocsmafalon népszerűsíteni a kezdeményezést, jó lenne néhány elkötelezett szerkesztő a témában. Azután a javasolt "program" céljára – és hogy a tematika külön kezelhető legyen – érdemes lesz létrehozni az itteni műhelyhez kapcsolódó munkacsoportot (lásd: Wikipédia:Munkacsoport) és a csoport tevékenységét koordináló allapot. – Vadaro vita 2018. június 5., 17:53 (CEST)

2018 új világörökségi helyszínei

Ismét segítség kellene a fordításhoz, átíráshoz, összefoglaló cikkek és sablonok frissítéséhez:

2018 új világörökségi helyszínei

  1. Igen Dánia világörökségi helyszínei: Aasivissuit – Nipisat. Inuit Hunting Ground between Ice and SeaAasivissuit(wd)Nipisat(wd). Inuit vadászterületek (A javaslatiból áttéve a hivatalos listába, sablon kiegészítve).
  2. Igen A Dél-afrikai Köztársaság világörökségi helyszínei: Barberton Makhonjwa MountainsMakhonjwa-hegység(wd)
  3. Igen Dél-Korea világörökségi helyszínei: Sansa, Buddhist Mountain Monasteries in Korea
  4. IgenFranciaország világörökségi helyszínei: Chaine des Puys - Limagne fault tectonic arenaChaîne des Puys (wd) (A javaslatiból áttéve a hivatalos listába, sablon kiegészítve).
  5. Igen India világörökségi helyszínei: Victorian Gothic and Art Deco Ensembles of MumbaiMumbai neogótikus és szecessziós épületei(wd) (A javaslatiból áttéve a hivatalos listába, sablon kiegészítve)
  6. Igen Irán világörökségi helyszínei (amíg ez nincs, addig a Wikipédia:Világörökség-műhely/Javaslati listák/H – I#India és Wikipédia:Világörökség-műhely/F–K#India lapokon kell frissíteni): Sassanid Archaeological Landscape of Fars RegionFársz tartomány szászánida városai (Bisápur, Firuzábád, Szarvesztán) (A javaslatiból áttéve a hivatalos listába, sablon kiegészítve)
  7. Igen Japán világörökségi helyszínei: Hidden Christian Sites in the Nagasaki RegionNagaszaki régió kriptokeresztény helyszínei(wd) (A javaslatiból áttéve a hivatalos listába, sablon kiegészítve)
    @Vadaro: Ez a fordítás így nagyon nem jó, félreérthető. Nem a helyszínek rejtettek, hanem a keresztényeknek kellett rejtőzködniük (angolul Hidden Christians), magyarul ez Nagaszaki régió kriptokeresztény helyszínei, de hátha @Pagony: tud egy közvetlenebb japán művelődéstörténeti utalást. Pasztilla 2018. június 30., 21:38 (CEST)
    kakure kirisitan: rejtőző, bujkáló keresztények, nem tudok róla, hogy van ennél bevettebb magyar megnevezése. – Pagony foxhole 2018. június 30., 22:03 (CEST)
    Javítottam (a listában is) "...kriptokeresztény helyszínei"-re. – Vadaro vita 2018. június 30., 22:52 (CEST)
  8. IgenKanada világörökségi helyszínei: Pimachiowin AkiPimachiowin Aki(wd) (A javaslatiban nem volt; betéve a hivatalos listába, sablon kiegészítve)
  9. Igen Kenya világörökségi helyszínei: Thimlich Ohinga Archaeological SiteThimlich Ohinga(wd) (A javaslatiból áttéve a hivatalos listába, sablon kiegészítve)
  10. Igen Kína világörökségi helyszínei: FanjingshanFancsing-san(wd) (Felírva a listába, a javaslati listában nem találtam, sablon kiegészítve)
  11. IgenKolumbia világörökségi helyszínei: Chiribiquete National Park – “The Maloca of the Jaguar”Chiribiquete Nemzeti Természeti Park (A javaslatiból áttéve a hivatalos listába, sablon kiegészítve)
  12. Igen Mexikó világörökségi helyszínei: Tehuacán-Cuicatlán Valley: originary habitat of MesoamericaTehuacán-Cuicatlán-völgy (Felírva a listába, a javaslati listában nem találtam, sablon kiegészítve)
  13. Igen Németország világörökségi helyszínei: Archaeological Border complex of Hedeby and the Danevirke] – Hedeby és Danevirke (A javaslatiból áttéve a hivatalos listába, sablon kiegészítve)
  14. Igen Németország világörökségi helyszínei: Naumburg CathedralNaumburgi dóm (A javaslatiból áttéve a hivatalos listába, sablon kiegészítve)
  15. IgenOlaszország világörökségi helyszínei: Ivrea, industrial city of the 20th centuryIvrea (A javaslatiból áttéve a hivatalos listába, sablon kiegészítve)
  16. Igen Omán világörökségi helyszínei: Ancient City of QalhatKalhát(wd) (A javaslatiból áttéve a hivatalos listába, sablon kiegészítve)
  17. IgenOroszország világörökségi helyszínei: Bikin River ValleyBikin-völgy (a Szihote-Aliny helyszín kiterjesztése); a Bikin Nemzeti Park(wd)-nak van szócikke az enwikin, és a cikk szerint a javaslati listán szerepel (A javaslatiból áttéve a hivatalos listába, sablon kiegészítve)
  18. Spanyolország világörökségi helyszínei: Caliphate City of Medina Azahara @Ogodej: tudnál az átírással segíteni?(wd)
  19. Igen Szaúd-Arábia világörökségi helyszínei: Al-Ahsa Oasis, an evolving Cultural Landscape Al-Ahsza oázis(wd) (Felírva a hivatalos listába, javaslati listapótolva, sablon kiegészítve).
  20. Igen Törökország világörökségi helyszínei: Göbekli TepeGöbekli Tepe (A javaslatiból áttéve a hivatalos listába, sablon kiegészítve)

Még nem teljes, a Világörökség Bizottság ülése július 4-éig tart. – – Hkoala 2018. július 2., 10:58 (CEST)

Úgy tűnik, idén nem lesz több. – Hkoala 2018. július 4., 14:45 (CEST)

@Hkoala: Fancsing-san (vagy Fancsing-hegy, ebben teljesen inkonzisztensek vagyunk a huwikin, ahogy elnézem, lásd Taj-hegy, de Huang-san), az enwikin nincs különálló szócikke, a Vuling-hegység szócikke tárgyalja (annak a legmagasabb pontja). Xia Üzenő 2018. július 3., 15:10 (CEST)

@Teemeah: Köszönöm szépen! Szerinted a {{Kína világörökségi helyszínei}} sablonban jó helyre tettem a délközéphez? – Hkoala 2018. július 3., 15:43 (CEST)

igen, az angolban is ott van. – Xia Üzenő 2018. július 3., 19:43 (CEST)
Ez a „délközép” azért elég különös szó, remélem, nem csupán a south central tükörfordítása, hanem van rá magyar szakirodalmi forrás. A magyarban egyébként is tipikusan az égtáj kap jelzőt, középnyugat (midwest), közelkelet (near east) stb., ha valami, hát középdél, de leginkább pusztán csak dél. Pasztilla 2018. július 3., 20:22 (CEST)
@Pasztilla: Őszintén szólva nem is gondolkoztam el rajta, a sablon már rég létezett, csak azzal voltam elfoglalva, hogy mindenhova beírjam az idei új helyszíneket. – Hkoala 2018. július 4., 14:45 (CEST)