Mistaken Point

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 Ez a terület a Világörökség része 
Mistaken Point
Ország Kanada
Elhelyezkedése
Mistaken Point (Kanada)
Mistaken Point
Mistaken Point
Pozíció Kanada térképén
é. sz. 46° 37′ 32″, ny. h. 53° 09′ 41″Koordináták: é. sz. 46° 37′ 32″, ny. h. 53° 09′ 41″
Foszíliák

A Mistaken Point egy kis földnyelv Kanadában az Újfundlandhoz tartozó Avalon-félszigeten.

Elnevezés[szerkesztés]

A földnyelv, mely magyarul ’eltévesztett pont’-ot jelent, onnan kapta nevét, hogy ködös időben a hajósok gyakran összetévesztették a Race-fokkal. Azon tengerészek, akik ebbe a tévedésbe esnek, északra fordulnak, abban a tudatban, hogy elérték a Race-fokot és veszélyes sziklákra futnak.

Ökológia rezervátum[szerkesztés]

A földnyelv ad otthont a Mistaken Point Ecological Reserve ökológiai rezervátumnak, ahol a prekambriumi fosszíliák eddig ismert legszerteágazóbb és legjobban megőrzött gyűjteményét találták. A lelőhelyet S.B. Mistra tárta fel először 1967-ben.

A lelőhely gyorsan elismertségre tett szert az 1980-as évek közepén, mint az Észak-Amerikában található legősibb Metazoa-fosszíliák és a világ legősibb mélytengeri fosszíliáinak a lelőhelye. A part egy 5 kilométeres szakaszát 1987-ben ökológiai rezervátumnak nyilvánították. Kutatások megállapították, hogy a Mistaken Point-i bióta a világon ismert legrégebbi edicariumi fosszíliákat képviseli, melyek valójában a legősibb, legnagyobb és felépítésükben legösszetettebb organizmusok a Föld történetében.[1] Az ökológia rezervátum miatt 2004-ben felkerült a helyszín az UNESCO világörökség javaslati listájára.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Queens University Research. [2015. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 27.)
  2. Mistaken Point - UNESCO World Heritage Centre

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mistaken Point, Newfoundland and Labrador című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]