Wikipédia-vita:Sablonműhely/Archív25

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Tacsipacsi 6 évvel ezelőtt a(z) Jegyzet beszúrása témában

Hol tartunk sablon

Problémák vannak a {{Hol tartunk}}(?) sablonnal, és annak a dokumentációjával. (Ez utóbbi mindenképpen módosításra szorul.)

  1. A dátum megadását a dokumentáció éé-hh-nn alakban írja, ekkor azonban nem pontosan mutatja a lejáratot. Lásd Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Levelezési sakk, amely ma már egy napja lejárt, de a csík szerint még van hátra idő. Ugyanakkor például a Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Mindennapi élet Mátyás király korában esetében a dátum eehhnn alakban van megadva, és azt nemcsak hogy elfogadja, hanem - úgy néz ki -, hogy jól is számolja az időt.
  2. Néhány napja módosítottam a kiemelési eljárásokban szereplő szócikkekben a sablont a korábbi {{holtartunk}}(?)ról az átirányítás nélküli {sl|Hol tartunk}}ra, mert nagyon rosszul mutatta az eltelt időszakot. Most úgy látom, hogy a "holtartunk" alak is helyesen mutatja a hátralevő időt, sőt ha a Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre/Levelezési sakk lapon visszaállítanám a pár napja végzett, átirányítást megszüntető módosításomat, akkor ennél is helyesen mutatná a lejárt időt (szemben a most láthatóval). Ezt a módosítást most nem tettem meg, hogy látható legyen az eltérés. Meg tudná nézni valaki, mi az oka? A dokumentáció viszont mindenképpen módosításra szorul, mert egyrészt a sablon neve már nem "Holtartunk", hanem "Hol tartunk", másrészt a dátumformánál meg kellene adni, hogy elfogadja az eehhnn alakot is, illetve hogy melyik a helyes az ee-hh-nn vagy az eehhnn? – Dodi123 vita 2017. július 21., 10:52 (CEST)
Az, hogy a csík nem jó, valószínűleg gyorsítótár-probléma – a szerverek terhelésének csökkentésére a MediaWiki mentéskor legenerálja a cikk HTML-változatát, és azt csak bizonyos időnként frissíti, így ha régi verzió van a gyorsítótárban, akkor az akkori dátum alapján színez, nem az aktuális alapján. (Egyébként most már mindkét változatban szürke a csík.) A gyorsítótár azonnali ürítésére az óra segédeszközt ajánlom. A sablon rengeteg dátumformátumot felismer (akár olyat is, hogy Tue, 25 Jul 2017 17:50:13), ettől függetlenül én támogatom, hogy az egységesség érdekében csak a 2017-07-25 formátumot használjuk. – Tacsipacsi vita 2017. július 25., 17:50 (CEST)

Alcím megadása kötelező, habár nem kéne

Keresem, de nem találom, hogy állíthatnám át azt, hogy a {{hivatkozás/Könyv}}(?) egyetlen kötelező paramétere (a dokumentációval harmonizálva) csak a cím legyen, az alcím viszont nem. A probléma az, hogy jelenleg Visual Editort használva a sablon kéri az alcím (kötelező)kitöltését, valamint ha kérjük, ha nem, beszúrja azt. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. július 24., 16:25 (CEST)

A TemplateData külön allapon van, ezen kell(ett) javítani a paraméter besorolását kötelezőről ajánlottra. (A difflink amúgy nem stimmel, Grinbot 2006. februári szerkesztésekor még nem is álmodtak a VisualEditorről…) – Tacsipacsi vita 2017. július 25., 17:53 (CEST)
Valóban, javítottam. Köszönöm a segítséget! Bencemac A Holtak Szószólója 2017. július 25., 18:26 (CEST)

Vezető infobox

Sziasztok! A Sablon:Vezető infoboxba kellene egy olyan paraméter, hogy a pártnál ahol több is meg van adva (pl. John A. Macdonald) a házastársakhoz hasonlóan az évszámokat is vegye ki a Wikidatából. (Egyébként ebben az infoboxban bőven lenne bővítési lehetőség, a tisztségeket is vehetné teljes egészében a WD-ből.) Tothh417 vita 2017. július 24., 18:06 (CEST)

nemzetközi katalógusok

A {{Nemzetközi katalógusok}}(?) sablon jelentős bővítésre szorul! Míg a magyar változat 9 katalógust ismer, az angol már 33-at. Aki ért hozzá, az bővítse bátran! :) – B.Zsolt vita 2017. július 29., 01:11 (CEST)

TemplateStyles

Úgy látom, itt még nem esett szó róla: Gergő levele szerint hamarosan elérhető lesz a címbeli kiegészítés, amellyel nemcsak a felületszerkesztők és adminok, hanem bárki adhat CSS-t a sablonokhoz.

Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 2., 10:16 (CEST)

A portálsablon felújítása

Szóval a fenti első linken Einstein2 felvetette, hogy a portálok névvégződéseit a {{portál}}(?) vehetné az ikonokhoz hasonló allapról. Az egységesítés nagyon jó lenne, csak nem látom a módját. Jelenleg a sablon minden páratlan paramétert portálnévként kezel, és minden párosat végződésként. A Portál:Portálok/Névvégződések allapon teszek egy kísérletet, hogy a nyelvi kocsmafal segítségével egységes formában egy helyre gyűjtsük a végződéseket, amelyeket utána bottal könnyen allapokká lehet transzformálni, vagy más módon rögzíteni.

Tehát az első kérdés, hogy tudná-e a sablon ezekről az allapokról venni a végződést (nyilván tudná), illetve hogy ez-e a jó megoldás vagy van jobb ötlet.

A második kérdés, hogy lehet megoldani az átmenetet.

  1. Az új sablon csak portálneveket kezel, a végződések nem lehetnek paraméterek. Nekiállunk bottal átírni, ez eltart 1-2 napig, azalatt káosz van.
  2. Lesz egy másik sablon, amelyik ehhez hasonlít, csak nem vár végződéseket, és párhuzamosan használjuk. (Nem tetszik.)
  3. Lesz egy ideiglenes sablon az átmenet idejére, és utána rendet csinálunk.
  4. Lesz egy olyan Lua-modulos sablon, amelyik képes annak a felismerésére, hogy itt most az új vagy a régi paraméterezés él, és ennek megfelelően kezeli a sablont. Ezután szép kényelmesen törölgethetjük a meglévő paramétereket.
  5. Egyéb, éspedig?
  6. Felejtsük el az egészet, maradjon a jelenlegi rendetlenség

És persze a megoldás módja érinti az új sablonterítő botot is. :-( Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 2., 10:29 (CEST)

2-es és 3-as nekem sem tetszik, a Luás viszont jó ötlet, csak lesz-e rá jelentkező? Én nem érzem olyan hatalmas nagy problémának a végződések jelenlegi technikai megoldását, elég sok helyre be van már a sablon illesztve, bőven van honnan kipuskázni még egy újoncnak is, ha nem jön rá a dokumentációból. Persze csak egyszer kellene megcsinálni, ami jobb előbb, mint utóbb. Kíváncsian várom a többi véleményt is. – B.Zsolt vita 2017. augusztus 3., 17:38 (CEST)

Épp ez az, hogy egyszer rosszul puskázza ki valaki vagy sehogy, máris van egy rossz precedens, és azt puskázzák tovább, és terjed a rossz alak. Ne becsüljük alá a II. főtétel erejét. Aztán előfordulhat, hogy a sci-fi portálba inkább még egy kötőjel kell a helyesírás változása miatt, és van pár ezer előfordulás, amik régen még jók voltak. Mennyivel egyszerűbb egy helyen javítani... Ez az informatikusi szemlélet. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 3., 17:51 (CEST)

Meggyőztél! Meg kellene nézni, hány lap érintett, majd megbecsülni, hogy a botok milyen gyorsan végeznének vele. Lehet nem is sok lap érintett, így érdemes a rövid ideig káosz opciót választani. – B.Zsolt vita 2017. augusztus 3., 22:24 (CEST)

Portál:Portálok/Névvégződések. Csak a francia meg a földrajz 120 ezer, a több az aprólék. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 3., 23:38 (CEST)

Igen ezt én is láttam, de azokkal a lapokkal nem lesz gond, ahol a helyesírás jó és csak egy portál van beillesztve pl.: {{portál|Vasút}} alakban. Egy dumpos keresést érdemes lenne megnézni, mert mondjuk kevesebb mint 10 ezer lapnál én a káoszt választanám, egy bot ezen végigmenne 5-6 óra alatt. Éjjel az meg nem sok embert zavarna. – B.Zsolt vita 2017. augusztus 4., 00:26 (CEST)

Én is a luást támogatom, akár a modul megírásával is. :-) (A hétvégém be van táblázva, utána kellhet egy-két nap, hogy összeszedjem magam, de várhatóan a jövő hét második felére el tudok jutni idáig.) A modul működőképességétől függetlenül szerintem bottal ki kéne szedni a végződéseket, de akkor nem hajt a tatár. – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 5., 15:58 (CEST)

Most ért a bot a félnapos keresés végére. 165 526 szócikket talált többparaméteres portálsablonnal (vagyis ahol a sablonnév utáni | jelen kívül még legalább egy | van). Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 6., 14:25 (CEST)

Kész a modul. Jelen verziójában a régi paraméterezést teljeskörűen támogatja (elvileg, nem teszteltem széleskörűen), az újat felismeri, de ez esetben mindössze annyit tesz, hogy nem rakja be a következő portál nevét összekötőnek, adatok híján nem ír semmit a név és a „portál” szó közé. Ki kéne találni az adatok tárolási módját, és utána lehet hozzáigazítani a modult. (Luával sokféle adatformátum feldolgozható a hagyományos módszereknek és a regexszerű mintáknak köszönhetően, pl. modulallap, sablon vagy akár wikitáblázat is.) – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 13., 23:33 (CEST)

Köszi! Azt hiszem, az allapos megoldás könnyebben feldolgozható bottal, és egyszerűbb is eldönteni, hogy van-e tárolt adat az adott portálhoz vagy nincs. Plusz talán az is előny, hogy elkülönülten látszik az egyes portálokhoz tartozó verziótörténet. Igazából mindegyik jó lehet, nem kardinális a különbség. De sajnos a nyelvi kocsmafalon mintha megállt volna a növésben a téma, majd ránézek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 13., 23:48 (CEST)

Sablon:Révai

Jelenleg automatikusan kiírja, hogy "lektorálandó és korrektúrázandó: tartalmát és nyelvezetét frissíteni és strukturálni kell" — tehát olyankor is, amikor az ember ezt már régen megcsinálta. SZVSZ erre a célra jobb lenne egy Révai-lektor sablon, az "eredeti" Révai sablonban pedig mindössze az adatok forrására (kötet, old.) kellene megtartani. Példa a jelenlegi fonák helyzetre: Edward Charles Pickering.

P/c vita 2017. augusztus 3., 19:40 (CEST)

De ez a sablon nem forrásjelölésre való, hanem egy speciális lektorsablon. Te a {{Révai nagy lexikona}}(?) sablont keresed. – Máté (vitalap) 2017. augusztus 3., 21:22 (CEST)

Ó, nagy kösz:

P/c vita 2017. augusztus 5., 10:04 (CEST)

Teszt-a sablon módosítása

Sziasztok! Már egyre több szerkesztőt figyelmeztetek a sablonokkal, közülük a {{teszt-a}}(?) sablonra szeretném felhívni a figyelmeteket. Szerintem még kéne úgy csinálni, mint a sima {{teszt}}(?) sablonnál, hogy ki lehessen emelni a teszt címét, például így:

{{subst:teszt-a|2018-as labdarúgó-világbajnokság (döntő)}}.

Benedetto Kérdezz-felelek! 2017. augusztus 22., 11:11 (CEST)

Milyen szövegezéssel kerüljön be a szócikk címe? – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. augusztus 22., 12:12 (CEST)

Nem vettem észre elsőre, hogy a {{teszt}}(?)-ben van már ilyen. Így jó lesz? – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. augusztus 22., 12:29 (CEST)
Nagyon jó lesz, köszönöm! Benedetto Kérdezz-felelek! 2017. augusztus 22., 12:31 (CEST)

Mégsem. Így a szerkesztő nem fogja érteni, hogy a teszted (a Kiállítás szócikkben) működött, és rövidesen törlődik. Úgy kéne, mint az {{azonnali-figy}}(?) sablonnál, hogy az egyik általad létrehozott szócikk (Kiállítás)..., tehát hogy a szerkesztőnek ez jelenjen meg: a teszted (Kiállítás) működött, és rövidesen törlődik. Benedetto Kérdezz-felelek! 2017. augusztus 22., 12:48 (CEST)

Megvan. – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. augusztus 22., 13:04 (CEST)

Labdarúgó-mérkőzés sablonban balos jelölések

Sziasztok! El tudná valaki készíteni a Labdarúgó-mérkőzés sablonban a balos jelöléseket? Mert most nem igazán néz ki jól, hogy a bal oldalon (hazai csapat) a gól, öngól, sárga lap, kiállítás piktogram után mutatja az esemény percét.

Például itt látható, miről beszélek: Balmaz Kamilla szezonális szócikke.

Szebb lenne, ha előbb lenne az esemény perce és csak utána következne a hozzá tartozó piktogram. Mivel most ezt alkalmazzuk mind a hazai (bal oldal), mind a vendég csapat (jobb oldal) eseményeihez, így azok a jobb oldalon szépen egymás alatt mutatkoznak, mivel mindig a piktogrammal kezdődik és csak utána következik a hozzá tartozó perc, míg a bal oldalon, ahogy írtam fentebb, nem igazán szép. Pláne, ha van hosszabbításban bekövetkezett esemény, pl. 90+2, ebben az esetben már sokkal jobban eltolódik a piktogram. Nem szép, lásd például itt: Balmaz Kamilla 4. forduló. Ehhez el kellene készíteni a gól-b, öngól-b, sárga lap-b és kiállítás-b sablonokat. Ha elkészülne, akkor a piktogramok a bal oldalon is szépen egymás alatt látszanának, sokkal mutatósabb lenne így a sablon. :-)

A Labdarúgó-mérkőzés sablonban is lenne egy kis fejlesztési javaslatom. Egy új paraméterrel lehetne színezni a hátteret. Most ezt a háttér paraméterrel és a hozzá tartozó színkóddal történik. Mi lenne, ha lenne egy eredmény változó és az ahhoz tartozó GY, D, V paraméter, amihez le kellene programozni a színkódokat. Így elegendő lenne egy-egy mérkőzéshez csak azt beírni, hogy mi lett az eredmény, GYőzelem, Döntetlen vagy Vereség és a színezés automatikusan történne.

Plusz, jó lenne egy forduló változót is leprogramozni ebbe a sablonba. Most különböző trükkökkel írjuk ki, pl. a dátum elé. Sokkal egyszerűbb lenne, ha lenne egy forduló változó és a hozzá tartozó szám, ami a fordulót mutatná meg.

Meg tudná valaki csinálni? Én nem vagyok járatos sablonok programozásában. Én azt sem bánom, ha mondjuk Labdarúgó-mérkőzés2 lenne az új sablon neve, így a már meglévőket nem kavarná meg, habár, ha a javaslatom szerint kerülne be a fenti két új változó, ami a mostani sablonnál, ha nincs kitöltve, akkor nem történik úgymond semmi, minden marad a régiben. Tehát lehetne a mostani sablonba is beleprogramozni, de lehet új sablonnévvel is.

Köszi! Üdv, –Cakesam Hagyj üzenetet 2017. augusztus 25., 01:57 (CEST)

Lua-hiba

Sziasztok! Több szócikk is Lua-hibát ír (talán leglátványosabb a Stuttgart Hauptbahnhof). – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. augusztus 12., 02:37 (CEST)

Én nem látom benne. Hol írja? Tudsz még néhány példát mondani, hogy kiderüljön, melyik a bűnös sablon? Mert a „több szócikk” nem túl hasznos a hibakereséshez. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 12., 07:47 (CEST)

Nekem a stuttgarti szócikkben az elején, illetve az infoboxban a paraméterek helyén írja, hogy "Lua-hiba a(z) mw.wikibase.entity.lua modulban a(z) 37. sorban: data.schemaVersion must be a number, got nil instead". De akkor az úgy érdekes, ha neked nem is írja. Összegyűjtöttem pár szócikket, lenti dobozba be is írtam. – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. augusztus 12., 12:06 (CEST)

Egyre rejtélyesebb, most se látom egyikben sem, de közben látom, hogy a keresés működik. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 12., 12:56 (CEST)

Én kettőt megnéztem, azokban volt, de nulledittel eltüntethetőek. Legalábbis nálam azóta nem látszódnak. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. augusztus 12., 12:59 (CEST)

Bináris: Itt egy képmetszet arról, hogy mi látható. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. augusztus 12., 13:05 (CEST)

Ez rettenetesen durva. Egy percre átváltottam Vectorra, de várakozásomnak megfelelően ettől sem jött elő. Kerestem mindenféle beállításokat, amik nálam elnyomhatják a hibaüzenetet, de nem találtam. Megnéztem kijelentkezve, megnéztem IE-ben és Chrome-ban, és sehogy nem tudtam rekonstruálni a hibát. Nektek látszik kijelentkezve? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 12., 13:22 (CEST)

Kijelentkezve nem látszik, sőt ha bejelentkezve meg van nyitva egy Lua-hibás, és kiürítem a szerveroldali gyorsítótárat, akkor is eltűnik, mint a nulleditnél. – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. augusztus 12., 13:28 (CEST)

Kijelentkezve nekem sem látszik, újra belépve viszont visszajön, de nálam nem tűnt el a Ctrl+F5-tel (ugye az gyorsítótáras törlés?). Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. augusztus 12., 13:34 (CEST)

Nekem be van kapcsolva az óra segédeszköz. Ezzel megjelenik egy óra a jobb felső sarokban, arra kettintva ürítettem ki. – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. augusztus 12., 13:40 (CEST)

Nem tudom, segít-e de ez jön elő ha rákattintok a piros sorra. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. augusztus 12., 13:38 (CEST)

Sok különbözőt kidob, pár másodperc után 4 különbözőt találtam (1, 2, 3, 4). Az első kettő és az utolsó kettő ugyanarról az oldalakról származik. – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. augusztus 12., 13:50 (CEST)

Még csak a modult se találom. :-( Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 12., 13:53 (CEST)

A modul itt van. Emlékeim szerint szerepelt a Tech Newsban ez a probléma néhány hete, és a nullszerkesztést ajánlották ideiglenes javításnak. Nyilván azért nem egyforma mindenkinek, mert hol félremegy, hol nem, és a gyorsítótár különböző állapotait látjuk (nekem pl. most csak a Transports Metropolitans de Barcelona rossz). – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 12., 16:07 (CEST)

Hogy lehet olyan modul a magyar Wikipédián, ami a Phabricatoron van? És hogy lehetett megtalálni? Próbálkoztam vele. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 13., 23:50 (CEST)

Ez a modul a Wikibase Client kiterjesztés része (onnan lehet tudni, hogy kiterjesztés része, hogy .lua végződése van a nevének), a Phabricator pedig a Wikimédia Git-szervereként is üzemel. És úgy találtam meg, hogy pontosan tudtam, hogy hol kell keresni, mert már ezerszer volt dolgom vele. :-) – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 14., 00:32 (CEST)

A problémát javították. Holnap érkezik róla a hír. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. augusztus 27., 15:46 (CEST)

Szóval akkor a hibát javították? Csak mert nálam még mindig vannak Lua-hibás lapok. – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. szeptember 9., 23:07 (CEST)

Javították. Én összesen 12 lapot látok a kategóriában, ezek egyikében sem ez a hiba. A hiba javítása nem jelenti azt, hogy a Wikipédián található 1,2 millió lap egyike sem okozhat valamilyen Lua-hibát – a 12-ből 11 különféle teszteket jelent, ahol teljesen normális a hibaüzenet, nem fog eltűnni várhatóan soha, a 12. pedig egy szerkesztői vitalap, amit a tulajdonosa piszkozatnak használt. – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 9., 23:27 (CEST)

Én mondjuk nem a kategóriában néztem, hanem fapadosan rákerestem, és a találat egy részénél felfedezhető olyan, mint múltkor (például most a Finsinget látom így), más részénél semmi hiba. – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. szeptember 9., 23:41 (CEST)

Ezek csak beragadtak a gyorsítótárba. Most bottal törlöm a gyorsítótárat a keresésre kiadott lapoknál; ha valahol belefutsz, csak generáld újra az órával. Elvileg szeptember végére mindnek el kell tűnnie. – Tacsipacsi vita 2017. szeptember 10., 00:07 (CEST)

A(z) szervezet infobox javítása

A Terrorelhárítási Központ (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) cikkben pillanatnyilag ezt mutatja az infobox: „A(z) weboldala”. Kicsit kimaradt a birtokos. Ránézne valaki? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 27., 06:43 (CEST)

Az üres név paraméter okozta. Javítottam. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. augusztus 27., 09:19 (CEST)

Köszi. Lehetne javítani a sablonon is, hogy ilyen esetben automatikusan a lap címét tegye be. Vagy legalább a másolható mintában legyen ott egy ordító NE HAGYD ÜRESEN! felirat. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 27., 11:16 (CEST)

Javítottam a Sablon:Szervezet infobox (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) sablont. – Tacsipacsi vita 2017. augusztus 27., 15:13 (CEST)

Köszönöm! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 27., 15:40 (CEST)

kosárlabda válogatott kerete

Sziasztok! Valaki meg tudná csinálni ezt: {{2017-es magyar férfi kosárlabda Eb-keret}}? Itt a 12-es névsor:Allen Rosco (Tenerife), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Ferencz Csaba (Körmend), Hanga Ádám (Barcelona), Karahodzsics Kemal (Kecskemét), Keller Ákos (Alba Fehérvár), Kovács Péter (Szolnok), Perl Zoltán (Szombathely), Ruják András (Paks), Tóth Norbert (Szombathely), Vojvoda Dávid (Szolnok), Wittmann Krisztián (Kecskemét) , szövetségi kapitány Sztojan Ivkovics. Sajnos a mezszámokat sehol sem találom, max a holnapi meccsen a kezdésnél figyelem (ma nem voltam elég gyors) és utólag beírogatom. – Gerry89 vita 2017. szeptember 1., 16:25 (CEST)

Csak éppen erre jártam, de annyit hozzátennék, hogy valahogyan kellene a címébe, hogy „magyar” vagy „magyarországi”; nem tudom, mi a szokvány. --Sphenodon vita 2017. szeptember 10., 00:06 (CEST)

Úgy látom, hogy a „magyar” a szokvány a nem előtt, úgyhogy ennek megfelelően beírom a fenti piros sablonnévbe. --Sphenodon vita 2017. szeptember 10., 00:11 (CEST)
Erre meg kék lett a sablonnév, vagyis már készen van. Le vagyok maradva. :D --Sphenodon vita 2017. szeptember 10., 00:12 (CEST)

AZ

Sziasztok! Nem vagyok valami jártas az egyért.lapok gyártásában, így szeretnék valakit megkérni, hogy hozzon létre egy egyértelműsítőt a következő szócikkek közt: Az (regény), Az (teremtmény), Az (film, 1990), Az (film, 2017). Köszönöm! – Gerry89 vita 2017. szeptember 15., 17:59 (CEST)

Megvan már egy pár éve a lap. – Benedetto Kérdezz-felelek! 2017. szeptember 15., 18:07 (CEST)

Jahm, gondolhattam volna, hogy ilyen alakra van már, és látom minden fel van sorolva. Ok, köszi! – Gerry89 vita 2017. szeptember 15., 18:09 (CEST)

Navoszlop-limit

Sziasztok! a {{Navoszlop}}(?) sablonban van valami beépített limit, hogy csak tíz listát lehet belefoglalni? A {{Albánia történelme}} kapott egy tizenegyedik listát, de az nem jelenik meg. Köszi! Pasztilla 2017. szeptember 17., 15:22 (CEST)

Megnöveltem 12-re. – Pegy22 vita 2017. szeptember 17., 15:28 (CEST)

@Pegy22: Amikor bemásoltad az utolsó kettőt, nem kellett volna a paraméterneveket cserélni? Így az {{Albánia történelme}} sablonban az utolsó három sor egyforma. – Hkoala 2017. szeptember 17., 15:32 (CEST)

Köszönöm a figyelmeztetést. Javítottam. – Pegy22 vita 2017. szeptember 17., 15:46 (CEST)

Köszönöm! Pasztilla 2017. szeptember 17., 17:46 (CEST)

Országok éghajlata sablonra volna szükség

Szép napot mindenkinek. Szükség volna egy {{Ország éghajlat infobox}}(?) sablon létrehozására. A sablon egy infobox típusú doboz lenne az XY ország éghajlata című cikkekben jobboldalt. A főcím az XY ország éghajlata lenne, alatta az éghajlata sorban, hogy pl: nedves kontinentális, trópusi..., alatta éves átlaghőmérséklet, Eddig mért legmagasabb nappali, éjszakai hőmérséklet, Eddig mért legalacsonyabb nappali, éjszakai hőmérséklet, alatta éves csapadékmennyiség átlaga, alatta eddig mért legnagyobb állandó szélsebesség, alatta eddig mért legnagyobb széllökés, alatta napsütéses órák száma éves átlagban, alatta hóval borított napok átlaga,

{{Ország éghajlat infobox
|ország   = XY ország
|éghajlat = Nedves kontinentális
|kép = Köppen táblázat XY ország.png
|képaláírás = XY ország a Köppen éghajlati beosztás szerint
|éves átlaghőmérséklet = +19 °C
|legmagasabb nappali csúcshőmérséklet = +43 °C
|legmagasabb éjszakai minimum hőmérséklet = + 34 °C
|legalacsonyabb nappali csúcshőmérséklet = -29,5 °C
|legalacsonyabb éjszakai minimum hőmérséklet = -28,2 °C
|éves csapadékmennyiség = 1400 mm
|legnagyobb éves csapadékmennyiség = 2200 mm
|legkisebb éves csapadékmennyiség = 460 mm
|legtöbb csapadék 24 óra alatt = 140 mm
|aszályos napok száma = 3 nap
|leghosszabb aszályos időszak hossza = 3,5 hónap
|legnagyobb állandó szélsebesség = 145 km/h
|legnagyobb széllökés = 193 km/h
|éves napsütéses órák száma = 1900-2600 óra/év
|legnagyobb hóvastagság = 260 cm
|hóval borított napok száma = 23 nap
|wikicommonskat =
}}

Porbóllett vita 2017. szeptember 20., 13:06 (CEST)

Kész! B.Zsolt vita 2017. szeptember 20., 20:16 (CEST)

Köszönöm. Mindjárt el is kezdem berakni a megfelelő cikkekbe.Porbóllett vita 2017. szeptember 22., 09:56 (CEST)

 megjegyzés Ha lehetséges, akkor hozd létre a Climate by country angol kategória magyar megfelelőjét is, esetleg az alsó navigációs sablont is. Könnyebb lesz navigálni és hát ha mások is kedvet kapnak az országok klímájáról szóló cikkek írásához. – B.Zsolt vita 2017. szeptember 22., 17:21 (CEST)

Rendicsek!Porbóllett vita 2017. szeptember 22., 20:46 (CEST)

baz

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. szeptember 27., 17:31 (CEST)

A {{baz}} sablonnak van egy furcsa hobbija: ha kitöltöm az 1 paramétert, akkor kiírja, hogy véglegesen blokkoltuk a usert, majd felajánlja, hogy ha folytatni kívánja a szerkesztést, hozzon létre másik nevet. Valaki kigyógyítaná ebből a tévképzetéből? Csak akkor írjon ilyet, ha elfogadhatatlan azonosító miatt blokkoltuk. Egyébként azt se nagyon kéne, hogy írjon e-mailt, mert valószínűleg az is le van tiltva. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. szeptember 27., 16:48 (CEST)

Így gondoltad? – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. szeptember 27., 17:23 (CEST)

Köszönöm, igen. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. szeptember 27., 17:31 (CEST)

Választás infobox

Nem szeretnénk mi is egy választás infobox-ot? Az angol például elég pöpecül néz ki (példa). Segítene valaki lefordítani? Bencemac A Holtak Szószólója 2017. szeptember 27., 19:02 (CEST)

Nekünk eddig ilyenünk van: {{népszavazás infobox}}. -- ato vita 2017. szeptember 27., 19:40 (CEST)

Jogszabály idézet sablon

Elég sok olyan cikket szerkesztek, amelyben jogszabályra történő hivatkozás van, az általános Sablon:Cite web sablon nem igazán ideális ehhez. Az angol wikiben van egy en:Template:Cite act sablon, ami elég jól használható lenne itthon is. Típusnál lehetne törvényeket, rendeleteket, határozatokat és utasításokat is kezelni; érdemes lenne kibocsátó mezőt is hozzáadni. – tdombos vita 2017. május 28., 02:15 (CEST)

Alap változat elkészítve: Sablon:Cite acttdombos vita 2017. június 24., 17:50 (CEST)

Dátumokkal van egy kis baj, XML-leírásával ezt is megcsinálom. – Balint36 🚌 buszmegálló 2017. június 24., 18:43 (CEST)

Úgy látom, ez sajnos ellentmond annak az alapelvnek, hogy a sablonoknak magyar neveket adjunk. :-( Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. augusztus 2., 10:14 (CEST)

Infobox testvérprojekt linkek

Kedves sablonműhely!

Meg tudnátok oldani, hogy a személy infobox, könyv infobox, iradalmi mű infobox automatikusan tartalmazzon hivatkozást a Wikiforrásra a Wikidata linkjei alapján? Az első két infobox már tudja, hogy kell a Commonsra hivatkoznia, ezért gondolom, hogy ez lehetséges. Például

A fenti három esetben már ott volt a Wikidata link.

Nehezebb változat lenne, hogy a Wikisource-on lévő fejléc is hivatkozzon a Wikipédiára és a Commons-ra.

A kérdést a Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív109 oldalról veszem át.

b_jonas 2017. szeptember 30., 15:50 (CEST)

Életkor a vívó infoboxban

Jacques Noëlnél – a forrás alapján – adott a pontos születési dátum, adott a halálozás éve és hónapja, ez alapján adott, hogy a halálakor 84 betöltött éve volt. Ezzel szemben az infobox azt írja ki, hogy 84-85 évesen hunyt el.

A probléma fordítva is fennáll: amikor a halálozás pontos dátuma ismert, ellenben a születésnek csak az éve és hónapja, akkor is kötőjellel 2 életkort ír ki, pedig ekkor szintén adott lenne a betöltött évek száma. (Egy darabig így volt Bernard Gravier cikkében, de mivel azóta a forrás már közli a pontos születési dátumot, így az ő cikkében ez már nem látszik, mivel az a Wikidatán is javítva lett annak alapján.)

E fenti kettő kezelését kellene – általános esetre nézve – javítani a sablonban. – Joey üzenj nekem 2016. szeptember 10., 00:00 (CEST)

@Joeyline: Most jó? – Tacsipacsi vita 2017. október 1., 17:16 (CEST)

Hibás link

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaTacsipacsi megcsinálta. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 8., 01:27 (CEST)

Szeretném egy sablonguru segítségét kérni a következőben: a {{Linkteszt}} sablont a szerkesztői lapomba (vagy annak allapjára) illesztve a "Jogosultságok lekérdezése" linket adja, és jól működik (példa ITT). Ugyanez a sablon hibásan működik azoknak a szerkesztőknek az oldalán, akiknek a neve több tagból áll: pl. Puskás Zoli esetében "Zoli Jogosultságok lekérdezése" szöveget írná ki, és a linkbe csak a név első tagját (Puskás) tenné be.

Tudna valaki segíteni, hogy mi volna a helyes szintaxis ahhoz, hogy a linkbe a név minden tagja bekerüljön? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 7., 13:53 (CEST)

A {{PAGENAME}} helyett {{PAGNAMEE}} kellett volna, de a Speciális:Szerkesztők jogai egyszerűbb megoldás, és több információt is árul el. – Tacsipacsi vita 2017. október 7., 22:09 (CEST)
Tökéletes lett, köszönöm szépen. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 8., 01:27 (CEST)

ISBN sablonba burkolása

Magic links bot szerkesztéseit követően (ISBN/PMID link(ek) sablonba burkolása MediaWiki RfC alapján) az ISBN-szám új sorban jelenik meg, pl.: Robert Charles Wilson. Túlzásnak érzem a sortörést.

Máskor meg hibásnak jelöli (pirossal) az ISBN számot (miközben a „kék link” eltűnik), pedig a Mokkában megjelenne a könyv, pl.: Szunyogh Szabolcs. – Jávori István Itt a vita 2017. október 8., 09:57 (CEST)

Ezt most rontotta el valaki, mert eddig jó volt. (Csak zárójelben: nem tudom, mi értelme van annak, hogy kihagyja az elválasztó vonalakat, legalább szóközt hagyna.) Wikizoli vita 2017. október 8., 10:40 (CEST)

Az új sor Pallerti szerkesztésével került be, ezt javítottam. A hibás ISBN-ek hivatkozásának elhagyását és az elválasztó karakterek kiszedését a Modul:CheckISBN végzi, így van tervezve. A hibás ISBN-ek linkelése és az elválasztó karakterek visszahelyezése elképzelhető, a hibajelzés eltávolítása viszont nem, hiszen ez a modul lényege, és a hibajelzés általában valóban hibát (elgépelést) jelent. Ha valóban ez a könyv ISBN-je, vagyis a kiadó rontotta el, akkor a {{Hibás ISBN}}(?) sablonnal lehet ezt jelezni (és a hivatkozást elkészíteni). – Tacsipacsi vita 2017. október 8., 13:21 (CEST)

@Tacsipacsi: köszönöm a javítást! --Pallertithe cave of Caerbannog 2017. október 8., 18:03 (CEST)

Wikidata lista sablon

Sziasztok! A {{Wikidata lista}}(?)-ban, SPARQL-ben hogy tudnám megoldani, hogy egy lekérdezésből bizonyos tulajdonságok alapján kiszűrjön elemeket? Például készítsen listát a magyar vasútállomásokról (P31 = Q55488 és P17 = Q28), de ne listázza a budapestieket (P131 != Q1781). – balint36 🚌 buszmegálló 2017. október 8., 21:29 (CEST)

@Balint36: én így csinálnám:

#https://query.wikidata.org/
#Nem budapesti magyar vasútállomások
SELECT ?item ?itemLabel
WHERE
{
  ?item wdt:P31 wd:Q55488 .
  ?item wdt:P17 wd:Q28 .
  ?article 	schema:about ?item ;
  schema:isPartOf <https://hu.wikipedia.org/> .
  SERVICE wikibase:label {bd:serviceParam wikibase:language "hu" }
  FILTER NOT EXISTS { ?item wdt:P131 wd:Q1781 }
}
ORDER BY ?itemLabel

-- ato vita 2017. október 12., 08:16 (CEST)

Köszönöm :-) A pinget valamiért nem jelezte nekem. – balint36 🚌 buszmegálló 2017. október 12., 23:53 (CEST)

Australian Dictionary of Biography sablon

Átemelhető-e az angolból az Australian Dictionary of Biography sablon? Már, ha számunkra ez jár valami eredménnyel. Persze, ha itt már létezik rá olyan sablon, amivel itt helyettesíthető, akkor az is érdekelne. Ott ez a sablon ilyen a szócikkek végi jegyzeteknél: {{Australian Dictionary of Biography}}. A Burley Griffin-tó cikk kapcsán merült fel a kérdés.– Porbóllett vita 2017. október 12., 07:39 (CEST)

Amennyiben nem tömegesen szeretnéd használni, egyszerűbb megoldás a következő sablon használata:
2011 augusztusa utáni ID esetén:{{cite encyclopedia |author=|encyclopedia=Australian Dictionary of Biography|title= |url=http://www.adb.online.anu.edu.au/biogs/link.htm|accessdate=|edition=|year= |publisher=Australian National University|volume= |location=Canberra|isbn= 978-0-522-84459-7|quote=|language=angol}}
2011 augusztusa előtti ID esetén: {{cite encyclopedia |author=|encyclopedia=Australian Dictionary of Biography|title= |url=http://adb.anu.edu.au/biography/link|accessdate=|edition=|year= |publisher=Australian National University|volume= |location=Canberra|isbn= 978-0-522-84459-7|quote=|language=angol}}
A fentiek ugyanazt az eredményt fogják adni, mint az angol, de az utóbbira nem lesz szükséged (mivel a régi linkek átirányítanak az új weboldalra és onnét kimásolhatod az új linket). Ha bármi kérdésed van, szólj. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. október 12., 16:12 (CEST)

Új autóverseny-sorozat sablon

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaÍgy gondoltad? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. október 17., 13:13 (CEST)

Szaisztok! valaki tudna nekem a {{F3 Euroseries}}} sablonhoz hasonlót csinálni {{Formula–3 Európa-bajnokság}} néven? Az első év 2013, a linkesítés az [2013-as Formula–3 Európa-bajnokság] és a többi. Köszönöm! – Gerry89 vita 2017. október 17., 10:23 (CEST)

@EniPort: igen, köszönöm! – Gerry89 vita 2017. október 17., 14:02 (CEST)

Infobox temetési dátum, nyughely

{{uralkodó infobox}}(?), {{királyi személy infobox}}(?) (valszeg a hasonló infoboxokban is): (1) a nyughely rovatban jelenik meg a "temetés dátuma" is, megjegyzés nélkül. Szerintem kellene az "időpont" szó látható jelölése. (2) Wikidatában nem találok "temetés dátuma" paramétert, milyen néven keressem, van-e egyáltalán? (Példák: Ferenc Ferdinánd, Chotek Zsófia). Akela vita 2017. október 19., 18:08 (CEST)

Godolom a nyughely minősítőjeként van megadva, mint kezdet ideje (így ha valakit többször temetnek, akkor az időpont össze van kötve a hellyel, illetve a kihantolás ideje is egyből ugyanott van a befejezés ideje tulajdonsággal). – Máté (vitalap) 2017. október 20., 06:20 (CEST)

Almafajták infobox

Sziasztok! A {{Szőlőfajta infobox}} sablon mintájára szerettem volna létrehozni egy "Almafajta infobox" infoboxot. Próbálkoztam a sablonmesterrel, de sehol nem látom megjelenni az SM-gombot, amivel meg tudnám nyitni, pedig a beállításaimban be van pipálva és persze frissítettem is. Szóval valakinek vagy el kellene mondania, hogy mi lehet a probléma, vagy létre kellene hozni egy "Almafajta infobox" sablont a "Szőlőfajta infobox" mintájára. Bármelyik megoldásért nagyon hálás lennék! köszönettel, – Hirvenkürpa Mögbeszélés 2017. október 12., 14:51 (CEST)

A Sablonmester nem erre való, hanem a már létező (és programmal feldolgozható dokumentációval rendelkező) sablonok egyszerűbb beillesztésére. Új infoboxot legegyszerűbben egy másik infobox kódjának lemásolásával és testreszabásával vagy a Wikipédia:Infoboxsablonok lapon található elemek összelegózásával lehet létrehozni. De csak ha tényleg szükséges, csak azért nem kell infobox, hogy legyen. – Tacsipacsi vita 2017. október 12., 21:49 (CEST)
{{Szőlőfajta infobox
 | név = 
 | típus = 
 | kép =  
 | képméret = 
 | képaláírás = 
 | egyéb nevei =
 | eredet = 
 | nemesítő neve = 
 | nemesítés alapfajtái = 
 | továbbnemesítés fajtái = 
 | nemesítés éve = 
 | hazai elterjedtsége =
 | általános elterjedtsége = 
 | fürt leírása = 
 | érési időszak = 
 | érzékenység = 
 | művelésmód = 
 | borának jellemzői = 
 | jelentős borai = 
 | megjegyzések = 
}}

Írd át a fenti sablonszöveget a neked megfelelőre és holnap megcsinálom a sablont. – B.Zsolt vita 2017. október 13., 00:15 (CEST)

{{Almafajta infobox
 | név = 
 | típus = 
 | kép =  
 | képméret = 
 | képaláírás = 
 | egyéb nevei =
 | eredet = 
 | nemesítő neve = 
 | nemesítés alapfajtái = 
 | továbbnemesítés fajtái = 
 | nemesítés éve = 
 | hazai elterjedtsége =
 | általános elterjedtsége = 
 | érési időszak = 
 | érzékenység = 
 | megjegyzések = 
}}

@B.Zsolt, nagyon köszönöm, és elnézést, csak most láttam, hogy írtál. Alapvetően nagyon kevés változtatásra van szükség, a fontos különbség hogy ne legyen benne ez a "Típus" kötelező elem, ne legyen az, hogy ettől kap csak színt az infobox (mint a szőlősnél). Köszönettel, – Hirvenkürpa Mögbeszélés 2017. október 30., 03:04 (CET)

Ilyen apró változtatás esetén érdemes egyáltalán új infoboxot létrehozni? Elég lenne egy redirekt a szőlőfajta infoboxra. – B.Zsolt vita 2017. október 30., 11:01 (CET)

@Hirvenkürpa: ilyen lett! – B.Zsolt vita 2017. október 30., 11:41 (CET)

@B.Zsolt: Nagyon köszönöm! Teljesen jó lett, annyit had kérjek, hogy legyen valami kontrasztosabb a fejléc. Ha a szín ilyen halovány akkor a betű legyen fekete kérlek, vagy legyen az alapszín valami szép " almapiros" :) Köszönöm a segítésget! – Hirvenkürpa Mögbeszélés 2017. október 30., 19:26 (CET)

Keress nekem egy megfelelő színt és írd ide a html kódját vagy keress egy olyan infoboxot/navboxot, aminek megfelelőnek látod a színét. – B.Zsolt vita 2017. október 30., 19:43 (CET)

#FF0000 köszönöm! – Hirvenkürpa Mögbeszélés 2017. október 30., 20:37 (CET)

Teszt sablon

Sziasztok! Egyszer szerkesztő figyelmeztetése során vettem észre, hogy a {{teszt}}(?) sablon substolása után érdekes kódok maradhatnak. Elkészítettem az allapomra egy változatot, extra diff és névelő paraméterekkel, de a régebbivel kompatibilis (arra az esetre, ha valaki régebben nem substolva rakta volna ki a vitalapra). Mit gondoltok, mehet az én változatom az eredeti helyére? – balint36 🚌 buszmegálló 2017. október 28., 22:53 (CEST)

Nem kompatibilis a régivel. A régiben a diffet URL-ként kellett megadni, amit a te változatod nem kezel azon a 635 vitalapon, ahol elmaradt a substolás (nyilván ennek csak egy része használja, de az is sok). – Tacsipacsi vita 2017. október 28., 23:42 (CEST)
Na jó, elsőre szúrópróba szerűen néztem a 635 lapból, akkor nem találtam. Most tüzetesebben átnéztem, összesen 6 anon vitalapján van URL-lel kitöltve (a többi esetben vagy paraméter nélkül, vagy csak a lap neve van megadva a paraméterben). Gondolom az a 6 anon nem fog megsértődni ha substoljuk a vitalapjukon a teszt sablonokat, főleg, hogy átlagosan kb 8 éve nem szerkesztenek, egynek elő szerkesztése sincs. – balint36 🚌 buszmegálló 2017. október 29., 00:11 (CEST)

Most már egy helyen sincs használva az URL-es forma, a maradék 629 nem substolt esetben pedig nem fog zavarni. Kis összehasonlítás, hogy az eredeti (felső) és az egyszerűsített (alsó) mit hagy maga után substoláskor. – balint36 🚌 buszmegálló 2017. november 1., 22:39 (CET)

 kérdés @Balint36, Tacsipacsi: a sablonbeszúró (járőrscript) működését nem érinti a változtatás? --Pallertithe cave of Caerbannog 2017. november 1., 22:44 (CET)

Nem. Hirtelen a másik sablonbeszúróra gondoltam. – balint36 🚌 buszmegálló 2017. november 1., 22:47 (CET)
De. A járőrscript jelenleg egyetlen paramétert vár (o) Szócikk címe vagy difflink néven, utóbbi része innentől nem fog működni (mármint a járőrscript nem fog megsértődni, hanem csak egyszerűen nem használt sablonparamétert fog generálni). Szerencsére, ha jól látom, van második paraméter megjelenítésére is lehetőség, bár nem egészen értem, hogy ez hogy működik (egy gyors tesztelés alapján leginkább sehogy). – Tacsipacsi vita 2017. november 1., 22:54 (CET)
Milyen sablonbeszúróra? A paraméterek változása elég sok mindent érinthet. – Tacsipacsi vita 2017. november 1., 23:08 (CET)
Elsőre a másik sablonbeszúróra gondoltam, és arra is válaszoltam. Ha csak az oldal nevét adjuk meg a járőrscriptnek, akkor hiba nélkül elkészíti. Mondjuk a difflink részét ki lehetne szedni belőle, mert az újabb egy (opcionális) diff paraméter kitöltésével meg is lehet kapni a két változatai közötti eltérést. – balint36 🚌 buszmegálló 2017. november 1., 23:12 (CET)

B változat: marad a difflink lehetőség, de substolva nem hagy maga után csúnya kódokat. Lásd itt. – balint36 🚌 buszmegálló 2017. november 7., 16:05 (CET)

A névelő kézi beállítására mindenképpen szükség van (az előző verziónál nem vettem észre, hogy ez kimaradt), pl. Harpagon /aʁ.pa.ɡɔ̃/ neve elé „az” kell, ezt pedig semmilyen algoritmus nem fogja kitalálni. – Tacsipacsi vita 2017. november 7., 20:19 (CET)
2.-ból kifelejtettem a névelőt, bele is raktam a névelő paramétert. Mivel ez opcionális lenne (és ritkán használt), a járőrscipthez emiatt nem kell hozzányúlni. – balint36 🚌 buszmegálló 2017. november 7., 20:35 (CET)
Így már a B változatra nyugodtan lecserélhető a jelenlegi. (Azt leszámítva, hogy van benne pár elgépelés. Belenyúlhatok?) – Tacsipacsi vita 2017. november 7., 21:36 (CET)
Persze. – balint36 🚌 buszmegálló 2017. november 7., 22:53 (CET)

Sablon és átnevezése

Sziasztok! @Jzana létrehozott egy sablont - ahogy ő írta, egy román Wikipédiabeli alapján: ro:Format:Mass-media maghiară din România - amit aztán átnevezett, ez azonban azt eredményezte, hogy a "sz" (azaz szerkesztés)-re kattintva erre jut az ember... mi lehet erre a megoldás, illetve az elnevezés (amiben a megbeszélés alapján hezitálás van) rendben van-e?

Előzmény: Szerkesztővita:Jzana#sablon átirányítás és Szerkesztővita:Fauvirt#Sablon:Romániai magyar nyelvű média
Fauvirt vita 2017. november 8., 16:19 (CET)

Javítottam, most már a szerkesztés-re kattintva megnyílik. Egyúttal alapállapotban becsukottá tettem, mert rövid cikkeken elég faramuci módon nézett ki. – Hkoala 2017. november 8., 16:45 (CET)

Interested Parties Information

Most juttattátok eszembe - már nagyon régen kértem, hogy a dal és a dalszerző infoboxba tegyétek bele az ISWC kódot (ICI kódot). Az angol wikipédián már megvan. Sablonmesterrel kell, és azt nem ismerem. MZ/X vita 2017. november 8., 18:16 (CET)

CitLib

Arra lennék kíváncsi, hogy a {{CitLib}}(?) sablon |sorozat= paraméterének kívánt kimenetele egy árválkodó egyenlőségjel (példa)? Bencemac A Holtak Szószólója 2017. november 5., 11:09 (CET)

@Pasztilla: Meg akartam hivatkozni a hajdan általad készített leírást, de sajnos nem fejezted be, és a sorozatokról egy árva szó nincs benne :-( – Hkoala 2017. november 5., 13:21 (CET)

A címleírási szabvány egyenlőségjellel vezeti be a keretcímet (sorozatcímet). = Búvár Zsebkönyvek. vagy ha van sorozatszám is, = Búvár Zsebkönyvek, 242. Azaz ha nincs sorozatcím, akkor az egyenlőségjel sem kell. Ha van sorozatcím, csak akkor kell. Pasztilla 2017. november 5., 13:24 (CET)
Ha nincs sorozat, akkor nem is jelenik meg az egyenlőségjel. Ami viszont probléma, hogy a sorozat neve után vessző van, akkor is, ha nincs utána sorozatszám. Jól sejtem, hogy ilyenkor ponttal kéne lezárni? – Tacsipacsi vita 2017. november 5., 16:47 (CET)

Ezek szerint az egyenlőségjel tudatosan van a sablonban. Köszönöm a választ! Bencemac A Holtak Szószólója 2017. november 10., 10:06 (CET)

Százalék

Van nekünk az en:Template:Percentage sablonhoz hasonló funkciójú sablonunk? Ha nincs, lehetne gyártani? – Hkoala 2017. november 7., 13:22 (CET)

Mihez kéne? Szócikkben (közvetlenül) semmi értelmét nem látom, a sablonok meg úgy tűnik, valahogy megoldják maguk. (Én se látok ilyesmit nálunk.) – Tacsipacsi vita 2017. november 7., 22:26 (CET)
Az az értelme, hogy nem kell külön kiszámolni a százalékokat, mert a sablon megteszi helyetted. Ehhez a táblázathoz kellene: en:Demographics of Finland#Ethnic minorities and languages. – Hkoala 2017. november 8., 05:54 (CET)
De ugye substolva fogod használni? Ha már egyszer benne van a cikkben, akkor nincs szükség arra, hogy mindig újra és újra kiszámolja a százalékokat. – Tacsipacsi vita 2017. november 8., 23:15 (CET)
Ezt éppen megígérhetném, de ha egyszer van egy ilyen sablon, akkor bárki használhatja, akár substolva, akár anélkül, úgyhogy nem mennél sokra az ígéretemmel :-) Inkább beírtam kézzel a százalékokat. – Hkoala 2017. november 9., 10:51 (CET)

Betegség infobox

Lenne egy kérésem. Ha valaki megcsinálná, hogy a {{Betegség infobox}}-ban az elavult mesh oldal helyett az aktuális oldalon keresse a nevet. Azt hiszem, a MeshName helyett is MeSH Heading kell. Előre is köszönöm. (Próbálkoztam, de nem sikerült) :-) – Pegy22 vita 2017. november 14., 18:15 (CET)

MeshName/MeshNumber linkjével bajban vagyok. Tudnál linkelni egy lapot, ahol nem a MeshID van kitöltve, hanem az előbbi kettő? – balint36 🚌 buszmegálló 2017. november 14., 19:34 (CET)

Találtam egyet, dolgozom rajta. – balint36 🚌 buszmegálló 2017. november 14., 19:38 (CET)

Így gondoltad? – balint36 🚌 buszmegálló 2017. november 14., 19:51 (CET)

Igen, a link működik! Köszönöm! Esetleg még annyit, hogy írja is ki a nevet az infoboxban. Most csak ez [1] jelenik meg.– Pegy22 vita 2017. november 14., 19:58 (CET)
Jaj, és még azt ha lehet, hogy ne írja kétszer MeSH hanem a paraméterek nevét MeSH ID illetve MeSH Name.– Pegy22 vita 2017. november 14., 20:03 (CET)

Közben fölöslegesség vált a MeshYear paraméter (mert már nem kell évszám az új linkekbe), ezért kiszedtem, elindítom a botomat, hogy ahol esetleg használva van ez a paraméter, onnan szedje ki. – balint36 🚌 buszmegálló 2017. november 14., 20:19 (CET)

Szépen alakul. Már csak a betegség nevének kiírását kell megoldani. Előre is köszönöm. – Pegy22 vita 2017. november 14., 20:25 (CET)
Köszönöm, most perfekt. Kiteheted a Megoldva sablont. ;-) – Pegy22 vita 2017. november 14., 20:30 (CET)

Manchester United

Sziasztok! A {{en:Manchester United F.C.}} sablon magyar változatának elkészítését szeretném kérni. Mivel fogalmam sincs, hogy miért nem jeleníti meg, ezért idemásolom a en:United Trinity szócikket, ennek az alján van az említett sablon. – Gerry89 vita 2017. november 18., 08:56 (CET)

Elnézést kérek, csak a meglevő {{Manchester United FC}} sablont kellene bővíteni az angol sablon által. – Gerry89 vita 2017. november 19., 14:02 (CET)

Uralkodó infobox

Sziasztok! Számomra elég furcsa, hogy a {{Uralkodó infobox}}(?) az adott személy szüleit a házastársa és gyermekei után sorolja fel. Ha ebben egyetértés volna, be lehetne tenni a szülők sorait a házastársak elé? Pasztilla 2017. november 19., 10:40 (CET)

Természetesen. A magyar infoboxok teljesen szabadon variálhatók, egyetlen megkötés van: a címsor csak legfelül lehet (de még az is elhagyható). Ha akarod, a teljes név és a titulusai közé is berakhatod szülőket, bár abban kétlem, hogy egyetértés lesz. ;-) – Tacsipacsi vita 2017. november 19., 14:59 (CET)
Akkor egyelőre átállítom, mert szerintem így logikus, aztán lehet vitatkozni. :) Pasztilla 2017. november 19., 15:18 (CET)

sablon:színminta

Az idén ünnepli a színekkel foglalkozó világ Albert Munsell 100 éves évfordulóját. Szeretném a színminta sablont kiegészíteni a Munsell jellemzőkkel. Ehhez kérek segítséget, mert a sabolmestert még nem használtam. Kérésen ugyanaz, mint fent az ISWC kód alkalmazásával a zeneszerzőkre vonatkozóan. MZ/X vita 2017. november 19., 20:47 (CET)

Látom, magamnak kell megszenvednem vele, mert senki se segít. Megpróbálom nem elszúrni... MZ/X vita 2017. november 22., 16:31 (CET)

Fotómontázs középre

Sziasztok! A {{Fotómontázs}}(?) esetében van arra mód, hogy vízszintesen középre igazíthassuk? Ebben a szócikkben lejjebb görgetve, a két egymás mellé tett térkép, próbáltam a másutt látott align=centerrel, de nem sok sikerrel. Köszi! Pasztilla 2017. november 20., 20:36 (CET)

Középre igazítottam. -- ato vita 2017. november 20., 21:31 (CET)

Köszönettel észleltem. Pasztilla 2017. november 22., 16:33 (CET)

Jegyzet beszúrása

Kérdés. Valamiért Wordben begépelni nem, csak a szimbólumtárból beszúrni tudom a <ref> záró tagját (>). Lustaságomban nagy segítséget jelentene, és a dupla <ref></ref/> gépelgetésétől is megmentene, ha lehetne egy {{Ref}}(?) nagyjából ezzel a kóddal:

<ref>{{#switch:{{{1}}}|{{{1|}}}}}</ref><noinclude>{{Sablondokumentáció}}</noinclude>

Amit így lehetne használni:

{{ref|Ide jönne a jegyzet, szakirodalmi hivatkozás stb. szövege.}}

A kérdésem, hogy volna-e ez ellen kifogás, ugyanúgy bekerülnének-e automatikusan az ilyen jegyzetek is a {{Jegyzetek}}(?) közé stb. Köszönöm. Pasztilla 2017. november 23., 07:56 (CET)

 kérdés nem próbáltad használni Karmela sabloncsaládját? Sablon:Refhely Sokkal egyszerűbb vele dolgozni, mint a refes megoldással, tisztább, átláthatóbb. Én évek óta ezt használom a hosszabb szócikkeimnél. Xia Üzenő 2017. november 23., 09:33 (CET)

Folyamatosan azt használom, Karmela az én kérésemre és útmutatásommal csinálta eleve, de amióta a betűmérete vegyes, nem szeretem. Átállnék a Harvnb-re, ahhoz viszont kell a ref tag. Pasztilla 2017. november 23., 09:37 (CET)

Egyrészt ez így valószínűleg nem működne, másrészt VisualEditorrel gyakorlatilag használhatatlan lenne – a {{refhely}}-et sem lehet beszúrni vele rendesen. Harmadrészt a magyar billentyűzeten két helyen is begépelhető a > karakter: Alt Gr+Y, valamint Alt Gr+.. – Tacsipacsi vita 2017. november 23., 16:55 (CET)

Sajnálom. A billentyűkombinációkat ismerem, de mint említettem, vmiért nem működnek a Wordömben (a nyitó < jel pl simán megy). Csak a szimbólumtár meg az Alt062 van. De a hiba lehetősége is kevesebb lenne számomra egy egyszerű sablonzárással, ami wikinyelv és értem, szemben a HTML tagek barátságtalan kívánalmaival. (Ha nagy ritkán használom, tipikusan elhagyom vagy rossz helyre teszem a / jelet, mert az nekem nem jelent semmit.)
Ha a refhelyet használom, ami Visual Editorban szintén nem működik, ahogy írod, akkor mi volna a veszteség? És mi a jelentősége annak, hogy szakirodalmi forráshivatkozások VE-ben nem szerkeszthetők? Pasztilla 2017. november 23., 17:10 (CET)
A substolható (és -andó) sablon talán jó köztes megoldás lehet. A refhely sem jó, hogy nem működik rendesen VisualEditorben, de azzal nem lehet mit tenni, hiszen abba bele van építve a <ref>, de ha a {{Harvnb}}(?) lehetővé teszi a normális VE-használatot, akkor használjuk ezt ki. A „miért baj, ha nem működik a forráshivatkozás VE-ben” kérdésre: miért baj az, ha nem lehet képet beszúrni VisualEditorben? Vagy sablont használni? A VisualEditor szócikkek szerkesztésére való – ebbe beletartozik a képek, sablonok és a forráshivatkozások beszúrása/módosítása is. A Wordöt meg rendbe kéne rakni guglizással/szakértő segítségével, hiszen így galériát vagy sortörést sem tudsz beszúrni. – Tacsipacsi vita 2017. november 23., 19:28 (CET)
De tudok, mert van sortörés sablon és galériasablon és small-sablon, egyáltalán nem kell HTML tagekkel hülyéskednem. A VisualEditorról nem tudok semmiféle felhasználói statisztikákat, de valamiért számomra az csak arra jó, hogy kósza és mellékes szövegjavításokat tegyek (elütések, fogalmazás stb.), szócikkírásra vagy -bővítésre eszembe nem jutna használni, nem is gondolom, hogy alkalmas platform rá. Márpedig forrásokat szócikk írásakor, bővítésekor szúr be az ember, ezért kèrdeztem teljes komolysággal, hogy a VE-nek mi ennél a topiknál a relevanciája. Pasztilla 2017. november 23., 19:43 (CET)
Én használom komolyabb módosításokhoz – nem szócikkíráskor, de pl. pont források rendezgetésekor sokszor kényelmesebb. Pedig én értem a wikikódot is; szerintem a VisualEditor fő célcsoportja azok a szerkesztők, akik hozzá vannak szokva a Word WYSIWYG felületéhez, és nem akarják (vagy csak aránytalanul nehezen tudnák) megtanulni a wiki jelölőnyelvet. – Tacsipacsi vita 2017. november 23., 20:28 (CET)
Tehát a szerkesztési szokásaink eltérnek, ez világos. Ha jól látom, a helyzet értékelése a következő. Ad absurdum én már most is akadályozlak abban, hogy az általam írt szócikkek forrásait VisualEditorban szerkeszd, hiszen refhelyezek összevissza. A párbeszédünk arra futott ki, hogy folytatom a szócikkek írását így, a refhellyel, és neked jottányit sem lesz jobb a helyzeted. Bennem attól lesz továbbra is egy kis kellemetlenlen érzés, hogy maradok a refhelynél, mert nem kapok egy alternatívan használható kényelmi funkciót, amivel hatékonyabban használhatnék egy másik megoldást. Ha lehetne egy ref sablon, te továbbra is akadályoztatva lennél a szócikkeim VE-s rendezésében, én viszont egy hajszállal boldogabb lennék. :-) (Azt bele se kalkulálom a helyzetértékelésbe, hogy amennyiben annyira fontos, miért nem lehet VE-barát sablont létrehozni?)
(Azt pedig már csak igazán zárójelben jegyzem meg, hogy egy ref sablon a kódnézet terheltségét is jelentősen megkönnyítené a sók lúdláb meg egymásnak feszülő ref-tag száműzésével. Az egyik allapomon pont az imént cseréltem le a small-tegeket small-sablonra, és sokkal jobb a közérzetem, ha ránézek vagy bele kell túrnom valamiért.) Pasztilla 2017. november 23., 20:45 (CET)
Azzal meg lennél elégedve, ha lenne egy substolós sablon? Akkor Wordben írhatnád kapcsos zárójelekkel, a kész cikkben meg nem lenne nehezebb nekem, mint eddig. (A <ref>-et tartalmazó sablonokat nem lehet wikioldalról VE-barátabbá tenni, de VE-oldalról épp most javítják őket használhatatlanról nehezen használhatóra. És szerintem sokkal áttekinthetőbb, ha egy jegyzetet nem négy kapcsos zárójel zár le, jobban látszik a vége.) – Tacsipacsi vita 2017. november 23., 22:06 (CET)