Az (film, 2017)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az
(It)
2017-es amerikai film

RendezőAndrés Muschietti
ProducerSeth Grahame-Smith
David Katzenberg
Roy Lee
Dan Lin
AlapműStephen King: Az
Műfaj
  • Természetfeletti horror
  • psychological thriller film
  • regény alapján készült film
  • horrorfilm
  • fantasyfilm
  • felnövéstörténet
  • contemporary fantasy
  • rejtélyfilm
  • thrillerfilm
  • természetfeletti film
ForgatókönyvíróGary Dauberman
FőszerepbenJaeden Lieberher
Bill Skarsgård
Jeremy Ray
Finn Wolfhard
Wyatt Oleff
ZeneBenjamin Wallfisch
OperatőrChung-hoon Chung
VágóJason Ballantine
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
Lin Pictures
Vertigo Entertainment
OrszágUSA
Nyelvangol
Játékidő135 perc[1]
Költségvetés35 millió amerikai dollár (becsült)[2]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
Magyarország InterCom Zrt.
BemutatóUSA 2017. szeptember 8.
Magyarország 2017. szeptember 7.
Eredeti magyar adóSony Movie Channel, Viasat 6, RTL Klub, Film+
KorhatárAmerikai Egyesült Államok R (mozi)
Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel700,4 millió amerikai dollár[3]
Kronológia
KövetkezőAz – Második fejezet (2019)
Kapcsolódó filmAz (1990)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Az témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Az (eredeti cím: It) 2017-ben bemutatott amerikai természetfeletti horrorfilm, melyet Stephen King 1986-os világsikerű regénye alapján Andrés Muschietti rendezett. A forgatókönyvet Chase Palmer, Cary Fukunaga és Gary Dauberman írta,[4][5][6] a főbb szerepekben Jaeden Lieberher (Bill Denbrough), Bill Skarsgård (Pennywise, a táncoló bohóc), Jeremy Ray Taylor (Ben Hanscom), Sophia Lillis (Beverly Marsh), Finn Wolfhard (Richie Tozier), Wyatt Oleff (Stanley Uris), Jack Dylan Grazer (Eddie Kaspbrak), Nicholas Hamilton (Henry Bowers) és Jackson Robert Scott (Georgie Denbrough) láthatók.[7] A New Line Cinema, a KatzSmith Productions, a Lin Pictures és a Vertigo Entertainment gyártotta,[8][9] valamint a Warner Bros. Pictures forgalmazta.[10] A film volt a regény második adaptációja az 1990-ben bemutatott változat után.[11][12]

A film forgatása 2016. július 27-én kezdődött és 2016. szeptember 21-én ért véget a Toronto Riverdale szomszédságában található Southern Ontarióban.[13][14] Egyéb ontariói helyszínek közé tartoztak, Port Hope és Oshawa.[15][16][17]

A film bemutatóját Los Angelesben tartották 2017. szeptember 5-én. Az Amerikai Egyesült Államokban 2017. szeptember 8-án mutatták be, Magyarországon egy nappal korábban jelent meg szinkronizálva, szeptember 7-én az InterCom Zrt. forgalmazásában.

A film többségében pozitív kritikákat kapott, néhányan dicsérték a színészi alakításokat, a rendezést és a regényhez való hűséget. Sokan ezt a filmet tartják az egyik legjobb Stephen King-regény adaptációnak. A Metacritic oldalán a film értékelése 71% a 100-ból, ami 46 véleményen alapul.[18] A Rotten Tomatoeson az Az 88%-os minősítést kapott, 189 értékelés alapján.[19]

A film középpontjában hét gyerek áll, akiket a Maine állambeli Derry városában egy titokzatos bohóc kinézetű lény terrorizál; a fiataloknak saját démonjaikkal kell szembenézniük.

Te is lebeghetsz.
– Mottó

A film folytatását, az Az – Második fejezetet 2019. szeptember 6-án mutatták be.[20]

Cselekmény[szerkesztés]

1988 októberében járunk, amikor egy esős délutánon Bill Denbrough (Jaeden Lieberher) ad egy jegyzetfüzet papírjából készült vitorlást a hétéves öccsének, Georgie-nak. Georgie azonnal kiviszi a csónakot az utcára, hogy játszhasson vele az úttest szélén leáramló víz lefolyása mentén, csakhogy a hajót képtelen megállítani a nagy sodrás miatt, így az egyenesen a csatornalefolyóba esik. Miközben a fiú keresi a csónakot, a csatornába tekintve megijed egy bohóc kinézetű furcsa lénytől, aki a sötétből bújik elő, és csak úgy mutatkozik be neki, hogy ő "Pennywise, a táncoló bohóc" (Bill Skarsgård). Pennywise azt mondja, hogy a vihar szétrombolta az egész cirkusz területét, és a csatornába rekedt mindenki, majd felajánlja Georgie-nak, hogy visszaadja a hajót, ha elveszi a kezéből. Amikor nyúl érte, Pennywise leharapja a karját. Georgie megpróbál elmenekülni, de Az lerántja a csatornába és megöli.

1989 júniusában, nyolc hónappal később, a középiskola utolsó napján, Bill és barátai, Richie Tozier (Finn Wolfhard), Eddie Kaspbrak (Jack Dylan Grazer) és Stanley Uris (Wyatt Oleff) próbálják elkerülni Henry Bowerst és a bandáját, akik folyamatosan piszkálják őket. Ugyanakkor egy fiatal lány, Beverly Marsh (Sophia Lillis), akit az apja régebben bántalmazott és mostanra könyörtelenül szigorú vele, mert "rossz életű" lányként élt, az iskola után belebotlik egy túlsúlyos, ám de szerény kisfiúba, Ben Hanscomba (Jeremy Raymond Taylor).

Mike Hanlon (Chosen Jacobs) találkozik Pennywise-szal, miközben a nagybátyjának szállít a helyi hentesboltba. Billt még mindig kísérti Georgie eltűnése, melynek hatására elhanyagolják őt szomorú szülei, majd hamarosan felfedezi, hogy az öccse teste Barrens mocsaras pusztaságában szívódott fel, és úgy véli, hogy a testvére még életben van. Eközben Ben Hanscom több könyvet is talál Derry történelméről a város könyvtárában. Az egyik könyvből azt olvassa, hogy a városban évszázadokon keresztül titokzatos, megmagyarázhatatlan tragédiák és gyermek eltűnések történtek. Ben hamarosan különleges kinézetű tojásokat talál, amik az alagsorba csábítják őt, és ott találkozik egy égő, fejetlen fiúval. Ben ijedtében Henry és a bandája kezei közé fut. Azok Barrensbe visz, majd Henry "H" betűt vés a fiú hasába a késével. Ben elmenekül és összefut a közeli folyónál lévő csoporttal, akik időközben megtalálják a Betty Ripsom nevezetű lány eltűnt cipőjét. Összegyűjtik a pénzt és elmennek a helyi gyógyszertárba, hogy kezeljék Ben sebeit, itt az időközben velük összetalálkozó Beverly segítségét is igénybe veszik. Mindeközben Henry barátját, Patrick Hockstetert Pennywise meggyilkolja, miközben Bent keresi a csatornában.

Másnap mindenkinek egy rémálomszerű találkozása lesz Pennywise-szal. Eddie-t egy rothadó leprás támadja meg egy elhagyatott ház előtt. Stannek egy festményre mázolt alakkal (egy nő, szétnyomódott fejjel) kell szembenéznie. Beverly az otthonában egy vérforrás áldozata lesz, amikor a fürdőszoba mosdókagylóján keresztül kiáramlik a vér, befedve a helyiséget. Az apja, amikor benyit, hogy megnézze a lányt, nem látja a vért. Később, azon az éjszakán Billt elcsábítja a ház alagsorába egy hang, majd találkozik Georgie-val. Mint kiderül nem az öccse, hanem az alakot váltó Pennywise az, aki elől éppen hogy csak sikerül elmenekülnie. Nem sokkal később, Beverly megmutatja a fürdőszobát a többieknek, akiknek mindegyike látják a vért és elkezdenek takarítani, segítve a lánynak. Bill és a barátjai felfedezik, hogy Henry és a bandája bántalmazzák Mike-ot. Elüldözik őket, és összebarátkoznak a fiúval, aki csatlakozik a bandához.

Néhány héttel később a csoport, akik mostanra a "Vesztesek klubja" névre hallgatnak, rájönnek, hogy mindenkit ugyanaz az entitás terrorizál. Észrevéve, hogy "Az" feltételezhetően a félelmükből táplálkozik, azok megtestesülése, ám Ben elmondja, hogy a teremtmény 27 évente bukkan fel, hogy a Derry városában élő gyermekek után vadásszon, mielőtt újra mély álomba zuhanna. Bill lakásának garázsában a csapat azt a tényt állapítja meg, hogy a Derryben található kút, a Neibolt utca 29 felől épült, ami a szennyvízcsatorna-hálózaton keresztül halad. Pennywise megjelenik, és a Vesztesekre támad. A gyerekek ezt követően a Neibolt-házhoz mennének. Bill, Richie és Eddie belépnek a házba, míg a többiek kívül maradnak. Ahogy Pennywise felbukkan az épületben, Eddie eltöri a karját, ahogy leesik egy nagy lyukba. A többiek sietnek be a házba, majd Beverly egy vasrúddal átszúrja a bohóc fejét, ezzel rákényszerítve a visszavonulásra. Eddie édesanyja elborzad fia törött karja láttán mikor a gyerekek hazaérnek, és megrémít mindenkit és eltiltja őket Eddie-től. A csoport elkezd szétoszlani; Richie, Stan és Mike elhagyják a többieket, csak Bill ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is folytassák a vadászatot.

Augusztusban Pennywise elrabolja Beverlyt, majd Billy újra összehívja a vesztesek csapatát, hogy megmentsék őt. Időközben Henry hiányolja a zsebkését, amit a bohóc rögtön visszaajándékoz neki a postaládában, és arra kényszeríti a fiút, hogy gyilkolja meg az apját, mielőtt még elküldené a vesztesek megölésére. A Neibolt-házban a fiúk sikeresen megtalálják az utat a kúthoz, miközben Mike-ot megtámadja Henry. A küzdelem során Mike felülkerekedik Henryn, és lelöki a kútba, ahol látszólag a halálba zuhan. Ezután találnak egy búvóhelyet a földalatti hűtőtoronyban, amely halmozódó cirkuszi kellékeket és a gyermekek holmijait tartalmazza, emellett látják az eltűnt gyerekek lebegő hullái alatt Beverlyt, aki kataton állapotban van, mert Pennywise feltárta előtte igazi lényét. Miután a többiek lehúzzák a földre, Ben megcsókolja a lányt, mellyel vissza hozza a tudatát. A bohóc Georgie-ként próbál túljárni Bill eszén, ám nem sikerül neki. Visszaváltozik Pennywise-ra és megtámadja a csapatot, majd végül Billt túszul ejti, majd azt mondja a többieknek, őket életben hagyja, ha otthagyják neki Billt. Bill kiszabadul a bohóc kezei alól, és kezdetét veszi az utolsó harc. Annak ellenére, hogy megpróbálja ellenük fordítani minden ellenfele félelmét, Pennywise megsérül és a vesztesek sikeresen a sarokba szorítják. Bill teljes nyugodtsággal elmondja a bohócnak, hogy már egyáltalán nem retteg tőle, és a csapat egyik tagja sem, mert mindvégig tudták, hogy ebből nyerte az erejét, a gyerekek saját félelmeiket mutatva. Tudván, hogy az erejét elvesztette felettük, Pennywise visszavonul újabb 27 éves álmára, miközben a lebegő gyerekek mindegyike leereszkedik a földre. Amikor Bill felfedezi Georgie sárga esőkabátját a romban, elfogadja testvére halálát.

Egy hónappal később Beverly tájékoztatja a csapatot a korábban átélt eseményéről, hogy amikor még kataton állapotban volt, látta önmagát felnőttként harcolni a lénnyel. A vesztesek véresküt fogadnak, hogy visszajönnek 27 év múlva Derrbybe, ha a bohóc újra visszatérne, egyszer és mindenkorra elpusztítják őt. Miután a vesztes csapat eltávozik, Beverly elmondja Billnek, hogy másnap reggel már Portlandben lesz a nagynénjénél. Mielőtt Beverly is távozna, Bill utána fut és feltárja neki valódi érzelmeit, majd megcsókolja.

Szereposztás[szerkesztés]

A magyar szinkron közreműködőinek nevét az Internetes Szinkron Adatbázis tartalmazza.[21]

A "Vesztesek Klubjának" vezető személyisége, aki megfogadja, hogy megbosszulja öccse halálát és barátai segítségével elkapja a bohóckinézetű lényt.[22][23] Testvére elvesztése miatt őt személyesebb sérelem köti a harchoz. Jellemzője, hogy dadogva beszél, barátai "Nagy Billnek" szólítják és vezetőjüknek tekintik.[24] Bill Denbrough karakterével kapcsolatban Muschietti kijelentette: "Bill olyan, mint egy szellem a saját otthonában: senki sem látja vagy veszi észre őt, mert a szülei nem tudnak megbirkózni Georgie halálával."[25] Karakterének leírásakor Lieberher megjegyezte: "Nagyon erős és soha nem hátrál. Azt teszi, amit helyesnek tart, és bármit megtesz az általa szeretett emberekért."[26] A karaktert alakító színész elmondta, hogy a dadogó beszéd elsajátításában nagy segítségére volt Colin Firth a A király beszéde című filmben nyújtott alakítása, amelyet a YouTube-on tanulmányozott.[27][28]
Pennywise, a táncoló bohóc
Ősi, transzdimenziós gonosz, amely huszonhét évente felébred álmából.[29][30][31][32] Will Poulter kapta volna eredetileg a szerepet, azonban konfliktusai miatt idő előtt elhagyta a projektet.[33] Cary Fukunaga távozásával Poulter visszatérésének az esélye is minimálisra csökkent, habár Muschietti megpróbálta rábírni a maradásra. Ezt követően Mark Rylance, Ben Mendelsohn, Kirk Acevedo és Hugo Weaving is szóba került a szereppel kapcsolatban.[34][35][36][37] A The Independent 2016. június 3-ai számában közölte, hogy Muschietti végül Bill Skarsgårdot választotta ki a karakter életre keltésére.[38] Skarsgård később elmondta, hogy élvezi a karakterben rejlő lehetőségeket, jellemzőit, melyek leginkább az extrém és a szociopata.[39] Kommentálta azt is, hogy alakítását többen összehasonlították az 1990-es változatban Pennywise-t alakító Tim Curry játékával. "Curry teljesítménye valóban nagyszerű volt, de számomra fontos, hogy valami mást mutassak. Soha nem tudnék olyan jó Tim Curry lenni, mint maga Tim Curry."[40][41] Skarsgård a fiatal korára irányuló kérdésekre úgy felelt, hogy a karakternek is van bizonyos gyerekessége, mert annyira szorosan kapcsolódik a gyerekekhez. "A bohóc a gyermekek fantáziáinak megnyilvánulása, tehát van benne valami gyermekhez hasonló."[42] Dan Lin producer beszélt Skarsgård fizikai tulajdonságairól is. A testfelépítése igazán érdekes. Nagyon magas és izgalmas, mozgásában egy kicsit bohóc. Sok különféle színészt láttam, akit megnéztünk a szerepre, de ő volt az a karakter aki izgatott minket. Lin összehasonlítást tett Heath Ledger Jokerével és Tim Curry Pennywise-ával is,[43] de kijelentette, hogy azt akarták, egy új, különálló karakter szülessen meg. Muschietti arról is beszélt, hogy szeretné megértetni a Pennywise-jelenséget. "Ő nem csak egy karakter, aki alakváltoztatásra képes, befolyása mindenütt jelen van[...]" "A karakternek gyerekes és kedves viselkedése van, de van benne valami nagyon távoli. Skarsgårdban megvan ez az egyensúly. Lehet édes és aranyos, de nagyon zavaró is."[44][45][46][47][48] A rendező nővére, Barbara Muschietti "ősi bohócnak" nevezte Skarsgård Pennywise-szát, aki a 21. századi modern bohóc jellegzetességeit keveri egy megjelenésében 18. századi bohócéval.[49]
Egy félénk, túlsúlyos kisfiú, akit érdekelnek Derry múltjának titkai, és aki titokban gyengéd érzelmeket táplál Beverly felé.[24][50][51]
Fiús viselkedésű lány, aki úgy csapódik a Vesztesek Klubjához. Apja otthon bántalmazza, miközben nagyon erős köteléket alakít ki Bennel.[52] Legnagyobb problémája azonban mégsem az apja által elszenvedettek, hanem a szegénység, amiben élnie kell. Karakterével kapcsolatban Muschietti azt mondta: "Beverly esete természetesen a legrosszabb, mert a kiskorúak szexuális zaklatásáról szól."[53] A karaktert alakító Lillis a következőt írta: "Kemény, mert elrejti magát. Megpróbálja elrejteni az érzelmeit, az érzéseit. Távol tartja magát mindenkitől, de ha egyszer már találkozott ezzel a baráti társasággal, nem akarja elengedni, mert ez az egyetlen közösség, ahol ő is barátokra lelt."[54] Lillis Muschiettivel szorosan együttműködve, folyamatosan fejlesztették Beverly karakterét. "Beszéltünk az anyjáról, aki soha nem volt jelen, a könyvben vagy a filmben sem, de mi beszéltünk a karakter hátteréről." Lillis arról is beszélt, hogy Beverly mennyire vágyik arra, hogy megtalálja a módot, hogy szembenézhessen félelmeivel.[55] "Amikor róla olvastam, úgy éreztem, hogy ő olyan valaki volt, akire feltétlenül felnézek. Nagyon örülnék, ha hasonlóságot mutatnék vele."[56][57] Lillis rámutatott, azzal, hogy a szereplőtársaival is igazi barátság alakult ki köztük a forgatás alatt, ez szerepének eljátszásában is könnyebbséget jelentett a számára. "Beverly-hez viszonyulok - az, ahogyan az érzelmeivel foglalkozik, és ahogy a Vesztesek között jelen van. Ott éreztem magam a tényleges szereplők között."[58]
A Richie Toziert alakító Finn Wolfhard
Bill legjobb barátja, akit gyakran bajba sodor a nagy szája és éles nyelve. Finn Wolfhard az Instragram-oldalán osztotta meg az első közös képet a Vesztesek klubjáról. A kép a torontói forgatáson készült.[59][60] 2015-ben, mielőtt Fukunaga távozott a projektből, a castingon számos színészt meghallgattak Richie Tozier szerepére, de csak Wolfhard volt az, aki Fukunaga és Muschietti listáján is rajta volt.[61] Utóbbi így nyilatkozott Tozier karakteréről: "Nem sokat tudunk Richie személyiségéről, annyit, hogy ő a csoport hangadója. Feltételezzük, hogy otthon elhanyagolták, és ő a banda bohóca is egyben, mert figyelmet igényel."[62] Karakterének regényről a filmre történő átírásáról Wolfhard kijelentette: "Richie mindig ugyanaz volt. Van néhány hasonlóság a könyvhöz képest, és vannak más dolgok is, amelyeket hozzáadtak a karakteréhez, mert néhány dolog, amit ebben a filmben mondtunk, az nem így csapódott volna le az 50-es években."[63] A GQ-val készített interjúban Wolfhard beszélt arról, hogy az összes gyerekszínésszel őszinte barátság alakult ki köztük. "Ez a barátság valódi. Minden alkalommal, amikor Los Angelesben vagyok, a Stanley-t alakító Wyattel minden alkalommal találkozom[...]"[64]
A rabbi pragmatikus fia.[24][65][66] Muschietti Stanley-t egy rabbi fiává tette, amely egy változás a regényhez képest, hogy hozzáadjon egy kis felelősségérzetet a karakterhez, miközben megmutatja apjának elnyomását, és ezáltal a szülői elnyomás témáját.[67] Oleff az általa játszott karakterről azt mondta, hogy Stan a vesztesek közül az utolsó aki elhiszi mindazt ami velük történik. Ő az a személyiség, aki a legjobban elutasítja a valóságosnak nem látszó dolgokat, és ő az aki a legjobban rászorul barátjai segítségére. Stannek Obszesszív-kompulzív zavara (OCD) van. Megpróbál minden történést elrendezni saját magában, az ő korának megfelelően. Ezt a képet töri durván össze Pennywise.[68][69] Oleff elmondta azt is, hogy szülei sokat meséltek neki az 1980-as évekről, és hogy sokat hallgatta a kor zenéit, így jobban azonosulni tudott a karakterével.[70] Azt ő is kiemelte, hogy a hét gyereket játszó színész között a valóságban is kialakult barátság, ami a sok együtt töltött időnek is köszönhető, valamint megemlítette, hogy ez véleménye szerint a képernyőről is visszaköszönt a nézőknek.[71] Oleff egy másik alkalommal összehasonlította magát Stannel, és mint elmondta több hasonlóság van közte és az általa játszott karakter között. "[...]Stanley megpróbálja elrejteni az érzelmeit[...] ő az ész hangja, akit senki sem hallgat meg. Én is ilyen vagyok a valóságban."[72]
Beteg fiú, aki csak akkor érzi magát igazán jól, amikor barátaival van.[24][73] Grazer visszaemlékezett egy jelenetre, ahol képesek voltak a színészek valós érzelmeket átadni egymásnak egy a filmben különösen érzelemdús jelenet forgatása közben.[74] Azt is elmondta, hogy a forgatáson történtek hatására valódi barátságok szövődtek köztük. Elmondta, hogy élvezte az intenzív jeleneteket is. Egy alkalommal szerepe szerint Skarsgård fojtogatta őt, majd utána megkérdezte: "Jack, jól vagy?" "És igen, jól voltam! Annyira szórakoztató volt!"[75][76] Grazer beszélt a Muschiettivel való kapcsolatáról, illetve arról is, hogy az 1980-as évekből több filmet is megnézett azok hangulata miatt, így például a Halálos fegyver 2. és a Batmant, az ott tapasztaltakat pedig felhasználta a forgatások során.[77]
Egy szerény, visszahúzódó természetű fekete fiú, aki nagyapja gazdaságában dolgozik Derry külterületén.[78] Hanlon jellemzésekor Jacobs azt mondta:" Sokat jelent neki olyan barátok keresése, akik elfogadják őt olyannak, amilyen, saját magáért. Ő soha nem fogja elárulni ezt a barátságot. Úgy érzem én is ilyen vagyok, legalábbis megpróbálok ilyen lenni."[79] Jacobs azt is megemlítette a karakteréről, hogy ő az igazi barát, akitől bármikor kérhetsz bármit, mert korábbi elszigeteltségéből adódóan ő igazán értékeli a barátságot.[80] Elmondta, hogy izgatott volt, mikor megkapta a szerepet és hogy imádta Mike-ot játszani, nagyra értékelve a lehetőséget.[81] Kifejtette, hogy a karakter eljátszásakor csak arra kellett figyelnie, hogy annak legjobb tulajdonságait domborítsa ki. Szerinte bár Mike afroamerikai volt, ő és a többi Vesztes hasonló izolációval bír, hiszen ő is kívülállóként nőtt fel a faji elnyomás miatt, és ő is egy olyan közegre vágyott ahol valaki azt mondja: „Hé, olyannak kedvellek téged annak, amilyen vagy!” Jacobs kiemelte Mike elkötelezettségét barátai iránt.[82][83] Mint mondta Pennywise csak szimbólum, a mindenkinek az életben bekövetkező nehéz dolgoké, amelyek összehozzák az embereket, miközben meg is változtatja, komolyabbá teszi őket. Egyesek a félelemtől magukba fordulnak, míg mások kitörnek vélt vagy valós korlátaik fogságából. Muschietti elmondta, hogy Jacobs egyszer élete 16 évének a legszebb nyarának nevezte a forgatás idejét.[84]
Egy fiatal szociopata, aki a Bowers-banda vezetője, és aki folyamatosan terrorizálja a vesztesek klubjának tagjait.[85][86] Bowers karakterével kapcsolatban Hamilton kijelentette: "Sok olyan karaktert látsz a filmekben, akik csak zaklatók, és csak ott kell lennie az antagonistának, azért, hogy a főhős dolgát megnehezítse. Bowers karaktere sokrétű, neki is ott van az apja, akivel és amivel neki is együtt kell tudni élnie."[87] Hamilton a szerepre készülve tanulmányozta Jarred Blancard játékát az 1990-es filmben. Blancard beszélt is Hamiltonnal és tanácsot is adott afelől, hogyan kell kezelni karaktere "pszichopatikus viselkedését".[88] Hamilton elmondta, hogy volt néhány hátborzongató dolog, amit a szerepe szerint meg kellett tennie, de hogy megmutathatta énje pszichotikus oldalát is, az egészen szórakoztató volt a számára. Kiemelte a Bowershez hasonló karakterek általános ábrázolását, valamint azt is, hogy kegyetlensége ellenére Henry a filmben többször mutatkozik maga is sebezhetőnek.[89]
Bill Denbrough hétéves kisöccse, akit Pennywise a film cselekménye előtti nyáron megöl, és akinek a halála a film cselekményéhez vezet.[90]

Ezenkívül számos színész tűnik fel kisebb-nagyobb mellékszerepben. Owen Teague Patrick Hockstetter;[91] Logan Thompson pedig Victor Criss szerepében.[92] Ők a nagy termetű, Jake Sim által alakított Reginald Hugginszel kiegészülve Henry Bowers elválaszthatatlan barátai, a Bowers-banda tagjai.[93] Stephen Bogaert alakítja Beverly apját, Alvin Marsh-t, míg Stuart Hughes pedig Henry apját, Oscar "Butch" Bowerst, a város rendőrfőnökét. Geoffrey Pounsett és Pip Dwyer látható Bill és Georgie szüleinek szerepében, Molly Jane Atkinson pedig Eddie túlontúl aggódó édesanyját, Sonia Kaspbrakot formálja meg.[93] Steven Williams alakítja Mike nagyapját, Leroy Hanlont, aki a közeli vágóhidat üzemelteti.[93] Ari Cohen játssza Stan Ulris apját, Uris rabbit, míg Joe Bostick a hely gyógyszerész szerepében látható.[94][95]

Háttér és forgatás[szerkesztés]

A film előkészületei 2009 óta folyamatosan fejlesztés alatt álltak.[96][97] Kezdetekben David Kajganich dolgozott a filmen, 2012-ben azonban Cary Fukunaga került a projekt élére. 2015 májusában Fukunaga távozott, miután több dologban nem egyezett az elképzelése a New Line Cinemával és a Lin Picturesszel. 2015 június 16-án Andres Muschietti került a rendezői székbe, végül ő fejezte be az AZ forgatását.[98][99][100]

David Kajganich (2009–2010)[szerkesztés]

2009. március 12-én a Variety arról számolt be, hogy a Warner Bros. Stephen King regényét mozivászonra viszi és hogy a projekt élére David Kajganich kerül,[101][102] míg , míg Dan Lin, Roy Lee és Doug Davison lesznek a film producerei. Kajganich tudta, hogy a Warner Bros. egy filmben akarja adaptálni a történetet, így eszerint kezdett el felkészülni a munkára. Korábban az Invázió című film készítésekor dolgozott már együtt Linnel, Roy Lee-vel és Davisonnal is. Ezt követően állt neki a forgatókönyv első vázlatának kidolgozásának.[103]

Kajganich azt is megemlítette, hogy Warner Bros. azt akarta, hogy az adaptáció R besorolású legyen, mondván, hogy így „valóban megtisztelhetjük a könyvet és megbirkózhatunk azokkal a traumákkal, amelyeket ezek a karakterek elszenvednek”, valamint elmondta, hogy a stúdió továbbra is egy filmben gondolkozik a történetet illetően.[104] 2010. június 29-én Kajganich újraírta a forgatókönyvet.[105] Elmondta, hogy ha élne, akkor Pennywise szerepére Buster Keatont kérné fel.[106]

Cary Fukunaga (2012–2015)[szerkesztés]

2012. június 7-én a The Hollywood Reporter című lapban jelent meg először, hogy Cary Fukunaga ül a rendezői székbe, míg a forgatókönyvet Chase Palmerrel írja tovább.[107] Csatlakozott a stábhoz Seth Grahame-Smith és David Katzenberg is a KatzSmith Productionstől. 2014. május 21-én bejelentették, hogy a Warner Bros. áthelyezi a filmet New Line Cinema részlegébe, 2014. december 5-én, a Vulture-nak adott interjújában Dan Lin bejelentette az adaptáció két részes lesz. Az első film a főhősök gyermekkoráról szól majd, míg a folytatásban az idő múlásával felnőtté vált karakterek veszik fel újra a harcot Azzal.[108] Lin azt is elmondta, hogy Fukunaga csak az első film rendezése mellett kötelezte el magát, a második részben pedig mint forgatókönyvíró vesz részt. Lin beszélt arról is, hogy King jónak találta és "áldását adta" a forgatókönyvre, valamint, hogy a forgatások kezdetét 2016 nyarára tűzték ki.[109]

2015. február 3-án a Slate magazin interjút készített Fukunagával, amiben elmondta, hogy Pennywise karakterének, az ő szerepének különös figyelemet szentel.[110] 2015. március 3-án egy másik interjúban beszélt a filmről, különös tekintettel céljáról, hogy megtalálja a "tökéletes fickót, aki Pennywise-t eljátssza."[111] 2015. május 4-én hivatalosan bejelentették, hogy Will Poultert szerződtették a szerepre.[112][113]

2015. május 25-én arról számoltak be a híradások, hogy Fukunaga több dologban is nézeteltérésbe keveredett a stúdióval, így nem folytatja tovább rendezőként.[114] Fő indokként az szerepelt, hogy a New Line Cinema csökkentette a költségvetést,[115] emellett pedig Fukanuga úgy érezte, hogy nem tudja megvalósítani az elképzeléseit.[116] Ezt az értesülést később Fukanuga cáfolta. Elmondása szerint a forgatókönyv miatt történtek súrlódások, annak ellenére, hogy az magának Stephen Kingnek is tetszett,[117] és végül ez vezetett ahhoz, hogy a projektnek harmadjára is új rendező került az élére. Fukanuga távozásakor King így írt: "Lehet, hogy az Az újabb adaptációja halott, de Tim Curry mindig lesz, ő még mindig ott lebeg Derry csatornái alatt."[118][119]

Forgatás[szerkesztés]

Port Hope a forgatás idejére Derry városává változott

A film nagy részét a kanadai Ontarióban forgatták, de sok jelenet helyszíne volt Port Hope. A forgatás 2016. június 27. és szeptember 6. között Torontóban történt.[120][121]

2016. július 8-án Port Hope számos változáson ment keresztül, hogy a könyvbéli Derry városának hangulatát visszaadja a helyszín. Az önkormányzat épületet lett Derry városi könyvtára, a Goalt's Shoes üzletből pedig a Walton utca elején hentesbolt lett. Ugyanígy még számos helységet átalakítottak a városban, és amerikai zászlókat függesztettek ki a kanadai helyett. A helyi színházban a Halálos fegyver 2. és a Batman filmeket hirdették, ezzel erősítve, hogy a történet cselekménye az 1980-as évek végén játszódik.[122][123][124]

2016. július 11-én a Városháza, a Memorial Park, a Queen Street, a Walton és Robertson utcák, valamint a színház területén folytak a munkálatok,[125] míg július 13-án a Memorial Parkban.[125] Július 15-én a stáb a Highland Drive-on, a Ravine Drive-on, és a Victoria Streeten forgatott. Port Hope-ban július 18-án ért véget a munka.[125]

A film néhány másik jelenetét West Montrose-ban, az Elora-szurdok közelében található kőbányában és az ontariói Hamiltonban vették fel. Oshawában a kísértetjárta ház és azon kívüli jelenetek felvételére választották ki, itt alakították ki a Neibolt utcai ház díszletét is a Eulalie Avenue és a James Street területén, Oshawa belvárosának közelében.[126]

2016. július 18-án a stáb a torontói Riverdale-be érkezett és augusztus 19-éig forgatott ott.[127][128]

2016. szeptember 21-én Torontóban ért véget a forgatás,[129] az utómunkálatokat 2016. szeptember 14-én kezdték el.[130][131]

Filmzene[szerkesztés]

2017. március 23-án vált hivatalossá, hogy a film zeneszerzője Benjamin Wallfisch lesz.[132][133] Wallfisch kijelentette, hogy Jerry Goldsmith, John Williams, Alan Silvestri munkássága, valamint Dave Grusin 1985-ös Kincsvadászok című produkcióban hallható zenéje nagyban befolyásolta az Az partitúráját is.[134] Úgy gondolta, hogy Pennywise számára kell kifejlesztenie egy olyan dallamot, ami végigkíséri és átfogja, megfertőzheti az összes többi dallamot, mivel bár a filmben számos téma található, de Pennywise partitúrája az ami meghatározó, egy nagyon csendes, szinte suttogott gyermekszerű dallam, nagyon magas húrokkal.[135] "Tudtuk, hogy valami gyermekdalt akarunk, hogy Pennywise megjelenése furcsa legyen [...] nagyon finoman használok belőle származó bizonyos dallamos fragmentumokat más témákban, például a zongorazenét, amely megnyitja és lezárja a filmet"[136]

Az összes szám szerzője Benjamin Wallfisch

Az Az betétdalai
# Cím Hossz
1. Every 27 Years 2:36
2. Paper Boat 1:55
3. Georgie, Meet Pennywise 3:38
4. Derry 2:25
5. River Chase 2:09
6. Egg Boy 2:44
7. Beverly 1:20
8. Come Join the Clowns, Eds 1:20
9. You'll Float Too 3:20
10. Shape Shifter 1:42
11. Hockstetter Attack 2:15
12. Haircut 4:15
13. Derry History 2:48
14. January Embers 1:05
15. Saving Mike 1:15
16. This Is Not a Dream 2:08
17. Slideshow 2:00
18. Georgie's Theme 1:42
19. He Didn't Stutter Once 1:33
20. 29 Neibolt St. 4:17
21. Time to Float 3:04
22. It's What It Wants 1:19
23. You'll Die If You Try 4:38
24. Return to Neibolt 2:31
25. Into the Well 2:05
26. Pennywise's Tower 1:48
27. Deadlights 2:04
28. Searching for Stanley 2:28
29. Saving Beverly 3:36
30. Georgie Found 1:53
31. Transformation 0:58
32. Feed on Your Fear 2:34
33. Welcome to the Losers Club 3:05
34. Yellow Raincoat 1:43
35. Blood Oath 3:11
36. Kiss 0:54
37. Every 27 Years (Reprise) 2:07
38. Epilogue – The Pennywise Dance 0:36
1:27:00

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A díjak és a jelöltek listája
Díj Díjátadó időpontja Kategória Eredmény Forrás(ok)
Bogey Awards 2017. október 8. Bogey Award Az Elnyerte [137]
Bronz Az Elnyerte
Ezüst Az Elnyerte
Bram Stoker-díj 2018. március 4. A legjobb forgatókönyv Chase Palmer, Cary Fukunaga és Gary Dauberman Jelölve [138]
[139]
Clio Entertainment Awards 2017. november 2. A legjobb előzetes Buddha Jones Elnyerte [140]
Critics' Choice Movie Awards 2018. január 11. A legjobb sci-fi vagy horrorfilm Az Jelölve [141]
Empire Awards 2018. március 18. A legjobb horror Az Jelölve [142]
Golden Schmoes 2018. március 4. A legjobb horrorfilm Az Elnyerte [143]
A legnagyobb meglepetés Az Elnyerte
Az év felfedezettje Bill Skarsgård Jelölve
A legmenőbb karakter Pennywise Jelölve
Az év filmelőzetese Az Jelölve
Goldene Leinwand 2017. szeptember 27. Arany mozivászon-díj Az Elnyerte [144]
A Rotten Tomatoes díjátadója 2018. január 2. Az év horrorfilmje Az Jelölve [145]
Golden Trailer Awards 2017. június 6. Legjobb horrorfilm trailere New Line Cinema, Buddha Jones Elnyerte [146]
[147]
Houston Film Critics Society 2018. január 6. Legjobb poszter Az Jelölve [148]
IGN-díj 2017. december 19. Az év filmje Az Jelölve [149]
A legjobb horrorfilm Az Elnyerte
A legjobb mellékszereplő Bill Skarsgård Jelölve
International Film Music Critics Association 2018. február 22. Az év zeneszerzője Benjamin Wallfisch (Az, Annabelle 2. – A teremtés, Holodomor – Keserű aratás, Az egészség ellenszere, Mully, Szárnyas fejvadász 2049, Dunkirk) Jelölve [150]
Jupiter-díj 2018. április 18. A legjobb nemzetközi film Andy Muschietti Jelölve [151]
[152]
A legjobb nemzetközi színész Bill Skarsgård Jelölve
MTV Movie Awards 2018. június 18. A legjobb film Az Jelölve [153]
A legjobb negatív szereplő Bill Skarsgård Jelölve
A legijesztőbb produkció Sophia Lillis Jelölve
A legjobb csapat Finn Wolfhard, Sophia Lillis, Jaeden Lieberher, Jack Dylan Grazer, Wyatt Oleff, Jeremy Ray Taylor és Chosen Jacobs Elnyerte
San Diego Film Critics Society 2017. december 11. Az év felfedezettje Sophia Lillis Jelölve [154]
[155]
Szaturnusz-díj 2018. június 27. A legjobb horrorfilm Az Jelölve [156]
A legjobb férfi mellékszereplő Bill Skarsgård Jelölve
A legjobb fiatal színész Sophia Lillis Jelölve
A legjobb smink Alec Gillis, Sean Sansom, Tom Woodruff, Jr. és Shane Zander Jelölve
Seattle Film Critics Society 2017. december 18. A legjobb fiatal színész által nyújtott teljesítménye Sophia Lillis Jelölve [157]
Az év negatív szereplője Bill Skarsgård Jelölve
St. Louis Gateway Film Critics Association 2017. december 17. Legjobb adaptált forgatókönyv Chase Palmer, Cary Fukunaga és Gary Dauberman Jelölve [158]
Teen Choice Awards 2018. augusztus 12. A legjobb negatív szereplő Bill Skarsgård Jelölve [159]
Feltörekvő tehetség Sophia Lillis Jelölve
Kedvenc páros-díj Sophia Lillis és Jeremy Ray Taylor Jelölve
Washington DC Area Film Critics Association December 8, 2017 Best Youth Performance Sophia Lillis Jelölve [160]
Best Acting Ensemble Az Jelölve

Folytatás[szerkesztés]

Roy Lee producer egy 2016. február 16-án ejtett interjúban beszélt először a folytatáslehetőségéről a Collider internetes oldalon, még mielőtt az első film munkálatai megkezdődtek volna.[161] 2017. július 19-én Muschietti kijelentette, hogy a tervek szerint a következő év tavaszán kezdik el a második rész készítését. "Valószínűleg 2018 januárjára lesz egy forgatókönyv a második részhez. Ideális esetben márciusban kezdjük el az előkészületeket.[162][163] Az első rész csak a gyerekekről szólt. A második rész ezekről a karakterekről szól, 27 évvel később felnőttként, visszamenőleg 1989-ig, amikor visszaemlékezéseikben még gyerekek voltak."[164] Muschietti megerősítette, hogy a filmből két kivágott jelenet reményei szerint bekerül a másodikba, illetve úgy nyilatkozott ez inkább lesz egy második fejezet, mint klasszikus folytatás.[165][166]

2017. szeptember 25-én a New Line Cinema bejelentette, hogy az Az második epizódja 2019. szeptember 6-án kerül bemutatásra.[167] A folytatást Gary Dauberman és Jeffrey Jurgensen forgatókönyve alapján Muschietti rendezte.[168][169] 2018 februárjában Jessica Chastain csatlakozott a projekthez, ő a felnőtt Beverly Marsh szerepét játszotta.[170] Később csatlakozott a stábhoz James McAvoy és Bill Hader Bill Denbrough és Richie Tozier felnőttkori szerepében,[171] 2018 májusában pedig James Ransone, Andy Bean és Jay Ryan is a stáb tagja lett, mint Eddie Kaspbrak, Stanley Uris és Ben Hanscom felnőtt énjének megformálója.[172] 2018 júniusában Isaiah Mustafa kapta Mike Hanlon szerepét.[173]

McAvoy Instagram-oldalán jelentette be, hogy a film forgatása 2018. június 19-én vette kezdetét.[174]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. British Board of Film Classification Editors: It. British Board of Film Classification, 2017. augusztus 9. (Hozzáférés: 2017. augusztus 11.)
  2. Az (2017). The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2017. szeptember 9.)
  3. IT. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2017. szeptember 9.)
  4. Warner Bros Editors: IT - Warner Bros. Warner Bros, 2017. január 14. [2017. január 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 16.)
  5. IGN Editors: Stephen King's It Director Cary Fukunaga Seeks the "Perfect" Pennywise for Remake. IGN, 2015. március 3. (Hozzáférés: 2016. október 16.)
  6. IGN Editors: Stephen King's It: Movie Likely to Shoot Late 2016, Targets R Rating. IGN, 2016. február 19. (Hozzáférés: 2016. október 16.)
  7. Verhoeven, Beatrice: Stephen King's 'It' Casts Hollywood Legacy as Pennywise the Clown. The Wrap, 2016. június 2. [2016. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 28.)
  8. Kit, Borys: Stephen King's 'It' Moves From Warner Bros. to New Line (Exclusive). The Hollywood Reporter, 2014. május 21. [2016. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  9. Galluzzo, Rob: First Poster For Stephen King’s IT Arrives; Along With Quickie Tease Of The Trailer!. Blumhouse Productions, 2017. március 28. [2017. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 31.)
  10. McLaughlin, Sean: New Poster Released for Stephen King’s IT. Horror News Network, 2017. március 29. [2017. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 31.)
  11. Staley, Brandon: It Remake Has a Rating, Plans for a Sequel. Comic Book Resources, 2017. február 9. [2017. április 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 31.)
  12. Schedeen, Jesse: It: How the Stephen King Remake Compares to the Original TV Miniseries. IGN, 2017. február 9. (Hozzáférés: 2017. március 31.)
  13. Eggertsen, Chris: Stephen King has an 'It' remake update for you. HitFix, 2016. április 13. [2016. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 28.)
  14. Keene, Allison: 'It' Wraps Production with One Last Creepy Photo. Collider.com, 2016. szeptember 22. [2016. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 28.)
  15. Greenberg, Courtney: Mansion in Riverdale sets the scene for horror film 'It'. CTV Toronto, 2016. augusztus 15. [2016. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 28.)
  16. Northumberland News Editor: Port Hope eyed for remake of Stephen King's 'It'. Northumberland News, 2016. május 31. [2016. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  17. Burnham, Emily: Crew from new adaptation of Stephen King's "It" in Bangor to scope out potential filming locations. Northumberland News, 2015. március 31. [2016. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 28.)
  18. Az. Metacritic. (Hozzáférés: 2017. szeptember 9.)
  19. Az (2017). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2017. szeptember 9.)
  20. McClintock, Pamela: 'It' Sequel Gets September 2019 Release Date. The Hollywood Reporter (angolul) (2017. szeptember 25.) (Hozzáférés: 2019. április 28.)
  21. ISzDb – AZ (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. szeptember 9.)
  22. The Guardian Editor: The IT crowd: who’s who in the 2017 film – in pictures. The Guardian, 2017. szeptember 8. (Hozzáférés: 2017. október 20.)
  23. Kroll, Justin: 'It' Remake to Star 'Midnight Special's’ Jaeden Lieberher. [[Variety (magazin)|]], 2016. június 2. [2016. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  24. a b c d Charnel House Editors: IT Character Profiles. Charnel House, 2016. június 28. [2016. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 28.)
  25. Sprague, Mike: STEPHEN KING'S IT: DIRECTOR TALKS R-RATING & NEW STILLS. JoBlo.com, 2017. július 14. (Hozzáférés: 2017. július 20.)
  26. Green, Alison: JAEDEN LIEBERHER HAS THAT "IT" FACTOR. Flaunt, 2017. szeptember 14. [2021. január 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 11.)
  27. Shanley, Patrick: 'It' Star Jaeden Lieberher on Leading the Losers' Club, Adjusting to Life After a Box-Office Hit. The Hollywood Reporter, 2017. szeptember 15. (Hozzáférés: 2017. október 11.)
  28. Rubin, Rebecca: ‘It’ Star Jaeden Lieberher on Deleted Scene, Sequel Plans and Perfecting His Stutter. [[Variety (magazin)|]], 2017. szeptember 20. (Hozzáférés: 2017. október 11.)
  29. Kroll, Justin: 'It' Reboot Taps 'Hemlock Grove' Star Bill Skarsgard to Play Pennywise the Clown. [[Variety (magazin)|]], 2016. június 2. [2016. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  30. Kit, Borys: Stephen King's 'It' Adaptation Finds Its Pennywise the Clown (Exclusive). The Hollywood Reporter, 2016. június 2. [2016. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  31. Robinson, Will: Stephen King's It in final talks with Bill Skarsgard for Pennywise. Entertainment Weekly, 2016. június 2. [2016. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 28.)
  32. Ellen, Tom: Tom Ellen's Empire Interview - IT with Andrés Muschietti. Empire, 2016. december 29. [2017. március 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 23.)
  33. Kaye, Ben: Two-part remake of Stephen King's It will finally go into production this year, gets R rating. Consequence of Sound, 2016. február 22. [2016. június 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  34. Chang, Kee: RICHARD ARMITAGE BLOWS HIS COVER. Anthem Magazine, 2016. október 15. (Hozzáférés: 2017. július 27.)
  35. O'Neal, Sean: New version of Stephen King's It finds its younger, hipper Pennywise. The A.V. Club, 2015. május 5. [2016. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  36. Disgusting, Mr: '‘It': Here's Who's Testing For the Role of Pennywise! (Exclusive). Bloody Disgusting, 2016. június 2. [2016. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  37. Gallagher, Brian: Stephen King's IT Has Found Its Pennywise the Clown. MovieWeb, 2016. június 2. [2016. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  38. Stolworthy, Jacob: Bill Skarsgård is the new Pennywise in Stephen King It adaptation. The Independent, 2016. június 3. [2016. június 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 28.)
  39. Ivie, Devon: Wow, the First Photo of Pennywise the Clown From It's Film Adaptation Is So Cute and Cuddly, You Guys. Vulture, 2016. július 13. (Hozzáférés: 2016. július 14.)
  40. Sokol, Tony: Stephen King's It: first image of the new Pennywise. Den of Geek, 2016. július 14. [2016. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 14.)
  41. Beach, Tracy: Stephen King's IT Remake – First Look. FrightFind, 2016. július 15. [2016. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 15.)
  42. Breznican, Anthony: It movie exclusive: Pennywise the Clown seen in terrifying first look. Entertainment Weekly, 2016. július 13. [2016. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 14.)
  43. Foutch, Haleigh: It' Producer Dan Lin Says the Remake Is Like 'Stranger Things. Collider.com, 2016. augusztus 11. [2016. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 13.)
  44. Breznican, Anthony: IT: Pennywise lurks below in new photo from Stephen King’s thriller. Entertainment Weekly, 2016. december 26. [2017. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 21.)
  45. Calvario, Liz: ‘It’: Pennywise Hits the Sewer in a Chilling New Photo. IndieWire, 2016. december 27. [2017. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 21.)
  46. Marnell, Blair: FIRST STEPHEN KING’S IT IMAGE SHOWS PENNYWISE BEING HORRIFYING. Nerdist Industries, 2016. december 26. [2017. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. január 21.)
  47. The List Editors: Andres Muschietti confirms prep date for IT sequel. The List, 2017. július 20. (Hozzáférés: 2017. július 20.)
  48. Miska, Brad: Here’s Why Bill Skarsgård Was Cast as Pennywise in ‘IT’. Bloody Disgusting, 2017. július 19. [2017. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 20.)
  49. Evry, Max: IT Set Visit Takes Us Back to King Country. Coming Soon, 2017. július 27. (Hozzáférés: 2017. szeptember 1.)
  50. White, James: Stephen King's It finds a new Pennywise in Bill Skarsgard. Empire, 2016. június 2. [2016. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  51. Bradshaw, Peter: It review – a feast of scary Stephen King, plus the haunted kitchen sink. The Guardian, 2017. szeptember 6. (Hozzáférés: 2018. június 27.)
  52. Yamato, Jen: 'It' delivers nightmarish visuals but misses the true horror of Stephen King's classic. The Los Angeles Times, 2017. szeptember 7. (Hozzáférés: 2017. október 20.)
  53. Briers, Michael: It Director Andy Muschietti Vows To Deliver A No Holds Barred Adaptation Of The King Classic. We Got This Covered, 2017. július 14. (Hozzáférés: 2017. július 20.)
  54. Rossi, Frankie: SOPHIA LILLIS. Raw Pages, 2017. szeptember 8. [2021. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 11.)
  55. Turchiano, Danielle: ‘It’ Scene Stealer Sophia Lillis on Creating a Rebellious Beverly With Director Andy Muschietti. [[Variety (magazin)|]], 2017. november 16. (Hozzáférés: 2017. november 26.)
  56. Cerón, Ella: "It" Star Sophia Lillis on Cutting Her Hair and What Bill Skarsgård Was Really Like on Set. Teen Vogue, 2017. szeptember 7. (Hozzáférés: 2018. március 21.)
  57. Riordan, Remi: Sophia Lillis is an "It" girl: an interview. Adolescent.net, 2017. december 20. (Hozzáférés: 2018. március 21.)
  58. T. Collins, Sean: Encounter With Pennywise, Remake Details. Rolling Stone, 2017. július 18. [2021. január 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 20.)
  59. Squires, John: Stephen King's IT – First Photo of the New Losers Club!. iHorror, 2016. június 21. [2016. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  60. Cranswick, Amie: First look at the Loser's Club from Stephen King adaptation It. Flickering Myth, 2016. június 22. [2016. augusztus 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  61. Sciretta, Peter: How the New Movie Adaptation of Stephen King’s ‘It’ Is Responsible for ‘Stranger Things’. /Film, 2016. augusztus 9. [2016. december 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 18.)
  62. Franklin, Garth: "IT" Director Talks Freedom Of An R-Rating. Dark Horizons, 2017. július 16. (Hozzáférés: 2017. július 20.)
  63. Vespe, Eric: Jaeden Lieberher (Bill), Sophia Lillis (Bev) and Finn Wolfhard (Richie) talk stuttering, lack of souls and pranks in this on-set interview during the making of IT!. Ain't It Cool News, 2017. július 27. (Hozzáférés: 2018. június 26.)
  64. Carley, Brennan: It Star Finn Wolfhard on the Scenes That Terrified Him the Most. GQ, 2017. szeptember 13. (Hozzáférés: 2018. június 26.)
  65. Hitt, Caitlyn: 'It' star Wyatt Oleff on the Losers Club's battle with Pennywise, what sets the remake apart. The New York Daily News, 2017. szeptember 8. (Hozzáférés: 2017. október 20.)
  66. Sandwell, Ian: 'It' star Wyatt Oleff on the Losers Club's battle with Pennywise, what sets the remake apart. Digital Spy, 2017. szeptember 19. (Hozzáférés: 2017. október 20.)
  67. Murphy, Mekado: Andy Muschietti Narrates a Scene From ‘It’. The New York Times, 2017. szeptember 6. (Hozzáférés: 2017. szeptember 18.)
  68. Vespe, Eric: IT stars Wyatt Oleff (Stanley Uris) and Jeremy Ray Taylor (Ben Hanscom) talk scary movies, hopeless romanticism, cussing and learning how to be '80s kids!. Ain't It Cool News, 2017. július 27. (Hozzáférés: 2017. augusztus 30.)
  69. FrightFind Editor: MEET THE NEW LOSERS’ CLUB. BEHIND THE SCENES WITH WYATT OLEFF OF THE IT REMAKE.. FrightFind, 2017. szeptember 5. (Hozzáférés: 2017. október 20.)
  70. Goldman, Eric: STEPHEN KING'S IT: HOW THE NEW VERSION OF PENNYWISE REACHES INTO THE PAST TO BECOME SCARIER THAN EVER. IGN, 2017. július 27. (Hozzáférés: 2017. augusztus 30.)
  71. Puchko, Kristy: HOW THE IT CAST RELATES TO THE LOSERS’ CLUB JOURNEY. Nerdist Industries, 2017. július 28. [2018. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 30.)
  72. Rossi, Frankie: WYATT OLEFF. Raw Pages, 2017. szeptember 8. [2021. január 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 11.)
  73. Breznican, Anthony: The kids from Stephen King's It explain why they're 'The Losers'. Entertainment Weekly, 2017. július 21. [2019. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. augusztus 30.)
  74. Hall, Jacob: The Losers’ Club: Tales From the Young Cast of ‘It’. /Film, 2017. július 27. (Hozzáférés: 2018. június 26.)
  75. Walsh, Megan: Who Plays Eddie In 'It'? Jack Dylan Grazer Made The Role His Own. Romper, 2017. szeptember 19. (Hozzáférés: 2018. június 26.)
  76. TooFab Editors: 'IT' Star Jack Dylan Grazer Was Just as Scared as You Were While Watching the Horror Blockbuster (Exclusive). TooFab, 2017. szeptember 14. (Hozzáférés: 2018. június 26.)
  77. Truitt, Brian: Comic-Con: 'It' stars had their 'favorite summer ever' with Pennywise the clown (really). USA Today, 2017. július 21. (Hozzáférés: 2017. július 23.)
  78. Vespe, Eric: Chosen Jacobs (Mike) and Jack Grazer (Eddie) talk clown spit, booty shorts and bonding while making IT!. Ain't It Cool News, 2017. július 27. (Hozzáférés: 2017. október 20.)
  79. Rossi, Frankie: CHOSEN JACOBS. Raw Pages, 2017. szeptember 10. [2021. január 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 11.)
  80. Mangum, Trey: 'It' star Chosen Jacobs on filming with Pennywise and who he'd want to play an older version of Mike (EXCLUSIVE). Shadow and Act, 2017. szeptember 22. (Hozzáférés: 2017. október 11.)
  81. Cane, Clay: Chosen One: Meet The Young Star Stealing Scenes In Stephen King's 'It'. BET, 2017. szeptember 6. (Hozzáférés: 2017. október 11.)
  82. Breznican, Anthony: Stephen King’s It: Derry of 1989 depicts a whole world gone wrong. Entertainment Weekly, 2017. augusztus 11. (Hozzáférés: 2017. október 20.)
  83. Puchk, Kristy: HOW THE IT CAST RELATES TO THE LOSERS’ CLUB JOURNEY. Nerdist Industries, 2017. július 28. [2018. június 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 27.)
  84. MTV News Staff: ONE IT STAR COULDN'T STOP LAUGHING THE FIRST TIME THEY MET PENNYWISE THE CLOWN. MTV, 2017. július 20. [2017. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 22.)
  85. Hatfull, Jonathan: Stephen King's It remake first look at the Losers' Club. SciFiNow, 2016. június 22. [2016. június 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  86. Disgusting, Mr: 'It': Pennywise Comes After Nicholas Hamilton. Bloody Disgusting, 2016. június 21. [2016. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  87. Wigney, James: Australian actor Nicholas Hamilton is becoming a Stephen King expert after The Dark Tower and It. The Herald Sun, 2017. szeptember 2. (Hozzáférés: 2017. szeptember 11.)
  88. Seidman, Amy: IT – ON SET INTERVIEWS PART 1: LOGAN THOMPSON, CHOSEN JACOBS, NICHOLAS HAMILTON AND JAKE SIM. Fear Forever, 2017. szeptember 3. (Hozzáférés: 2017. szeptember 28.)
  89. Rossi, Frankie: NICHOLAS HAMILTON. Raw Pages, 2017. szeptember 10. [2020. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 11.)
  90. Breznican, Anthony: A Paper Boat. Entertainment Weekly, 2017. március 29. [2017. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 29.)
  91. Kit, Borys: 'Bloodline' Actor Joins Adaptation of Stephen King's 'It' (Exclusive). The Hollywood Reporter, 2016. június 9. [2016. június 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  92. Longwell, Karen: Barbara Muschietti, producer of film based on Stephen King's novel 'It', talks about experience in Port Hope. Northumberland News, 2016. július 22. [2016. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 27.)
  93. a b c Geek, Den: Stephen King's It: Filming Update, Release Date, Cast, Photos & More. Den of Geek!, 2016. szeptember 22. [2016. szeptember 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 26.)
  94. McGloin, Matt: Stephen King "It" Movie Wraps. Cosmic Book News, 2016. szeptember 23. [2016. szeptember 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 26.)
  95. Baldwin, Daniel: Might ‘It: Part 2’ Be Filming Sooner Than Expected?. Cinema Runner, 2017. március 2. [2017. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 13.)
  96. Opie, David: It's coming, as Hollywood plans Stephen King adaptation. The Guardian, 2009. március 13. [2016. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 16.)
  97. Dionne, Zach: The Complete Guide to the 'It' Remake: Stephen King's Pennywise Is Back. Fuse, 2016. szeptember 30. [2016. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 16.)
  98. Schrader, Chris: Updates on the 'Pet Sematary' and 'It' Remakes. Screen Rant, 2010. július 1. [2016. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 16.)
  99. Schaefer, Sandy: Stephen King's 'It' Getting Two-Film Adaptation by 'Jane Eyre' Director. Screen Rant, 2012. június 8. [2016. március 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 16.)
  100. AZ előzetes. filmdroid.hu
  101. McNary, Dave: Warner Bros. taps Kajganich for 'It'. [[Variety (magazin)|]], 2009. március 12. [2016. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  102. Lilja's Library Editor: David Kajganich – Interview. Lilja's Library, 2010. június 29. [2016. augusztus 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  103. Castina: Stephen King's "It" Bound For Big Screen. PopCrunch, 2010. július 6. [2016. augusztus 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  104. Sciretta, Peter: Remake of Stephen King's It will be Rated-R and Set in the Mid-1980s. /Film, 2009. április 5. [2016. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  105. Serafini, Matt: Early Details on the IT Remake. Dread Central, 2010. június 30. [2016. augusztus 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  106. Stephens, Niki: SCREENWRITER DAVID KAJGANICH GIVES AN UPDATE ON STEPHEN KING'S IT. Collider.com, 2010. július 1. [2016. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  107. Kit, Borys: Stephen King's 'It' to Be Adapted by Cary Fukunaga into Two Films (Exclusive). The Hollywood Reporter, 2012. június 7. [2016. július 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  108. Evry, Max: Stephen King's IT Will Shoot Next Summer. Coming Soon, 2014. december 5. [2016. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  109. Shepherd, Jack: Stephen King's It remake put on indefinite hold as director Cary Fukunaga walks out. The Independent, 2015. május 26. [2016. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  110. Wickman, Forrest: Cary Fukunaga on Adapting It, His Musical With Owen Pallett, and #TrueDetectiveSeason2. Slate, 2015. február 3. [2016. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 28.)
  111. Disgusting, Mr: 'It' Director Seeks "Perfect Pennywise" Clown. Bloody Disgusting, 2015. március 3. [2016. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  112. P. Sullivan, Kevin: Will Poulter cast as Pennywise in Cary Fukunaga's It. Entertainment Weekly, 2015. május 4. [2016. június 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  113. Kroll, Justin: Will Poulter to Play the Evil Clown in 'It' Remake (EXCLUSIVE). [[Variety (magazin)|]], 2015. május 4. [2016. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  114. Kroll, Justin: 'It' Loses Director Cary Fukunaga. [[Variety (magazin)|]], 2015. május 25. [2016. július 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  115. Geier, Thom: Cary Fukunaga Out as Director of Stephen King's 'It' at New Line (Exclusive). The Wrap, 2015. május 25. [2016. június 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  116. Setoodeh, Ramin: Cary Fukunaga Offers New Details on Why 'It' Remake Fell Apart. [[Variety (magazin)|]], 2015. szeptember 2. [2016. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  117. P. Sullivan, Kevin: Cary Fukunaga opens up about IT departure – Exclusive. Entertainment Weekly, 2015. augusztus 17. [2016. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 28.)
  118. King, Stephen: The remake of IT may be dead. Twitter, 2015. május 25. [2016. március 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 28.)
  119. Sky News Editors, Justin: It Remake 'Dead' As Director Walks Away. Sky News, 2015. május 26. [2015. május 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 28.)
  120. Squires, John: New Adaptation of Stephen King's It Begins Filming in June. Dread Central, 2016. április 18. [2016. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  121. Muschietti, Andrés: Day one. Instagram, 2016. június 27. [2016. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  122. Kemp, Dustin: STEPHEN KING'S 'IT': PORT HOPE'S TRANSFORMATION INTO DERRY AND WHAT IT REVEALS ABOUT PLOT. Inquisitr, 2016. július 8. [2016. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 10.)
  123. Longwell, Karen: Ten changes to Port Hope's downtown for the filming of Stephen King's 'It'. Northumberland News, 2016. július 8. [2016. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 10.)
  124. Longwell, Karen: DurhamRegion: Ten changes to Port Hope's downtown for the filming of Stephen King's 'It'. Durham Region, 2016. július 8. [2016. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 10.)
  125. a b c Longwell, Karen: Preparation for Stephen King's 'It' filming started in Port Hope. Northumberland News, 2016. július 8. [2016. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. július 10.)
  126. Residence Evil: Stephen King ‘It’ house constructed in Oshawa
  127. Kim, Peter: Filming of Stephen King's horror classic 'It' becoming nightmare for some residents. Global News, 2016. augusztus 22. [2016. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 28.)
  128. Lavoie, Joanna: Lights, camera, too much action at oft-used Pape Avenue film set. InsideToronto, 2016. augusztus 17. [2016. augusztus 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 28.)
  129. Barkan, Jonathan: 'It' Wraps Filming: Pennywise Jack-in-the-Box Revealed. Bloody Disgusting, 2016. szeptember 22. [2016. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 28.)
  130. Addicted to Horror Movies Editors: Filming on Andy Muschietti's Remake of Stephen King's 'It' has Wrapped. Addicted to Horror Movies, 2016. szeptember 23. [2016. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. szeptember 28.)
  131. IMDb Editors: It (2017) – IMDbPro. IMDb, 2016. szeptember 14. [2016. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. október 27.)
  132. Film Music Reporter Editors: Benjamin Wallfisch to Score Andrés Muschietti’s ‘It’. Film Music Reporter, 2017. március 23. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
  133. Sprague, Mike: STEPHEN KING'S IT SCORES LIGHTS OUT COMPOSER BENJAMIN WALLFISCH. JoBlo.com, 2017. március 28. (Hozzáférés: 2019. április 5.)
  134. Wallfisch, Benjamin: Hi, I’m Bejamin Wallfisch – Film composer for the new movie 'IT' - AMA!. Reddit , 2017. szeptember 12. (Hozzáférés: 2018. június 21.)
  135. Finnerty, Kevin: ‘It’ Composer Benjamin Wallfisch Exclusive Interview on Composing the Music and Pennywise’s Theme. Showbiz Junkies , 2017. szeptember 8. (Hozzáférés: 2017. október 7.)
  136. Dry, Jude: ‘It’ Composer Benjamin Wallfisch on That Creepy Children’s Song and How He Made Pennywise ‘Omnipresent’. IndieWire, 2017. szeptember 13. (Hozzáférés: 2018. június 21.)
  137. Blickpunkt: Film Editors: "It" gets the Silver Bogey. Blickpunkt: Film, 2017. október 8. [2020. augusztus 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 10.)
  138. The Rocket, Stubby: Announcing The 2017 Bram Stoker Awards Final Ballot. Tor.com, 2018. február 5. (Hozzáférés: 2018. június 27.)
  139. TOR Editors: Announcing the 2017 Bram Stoker Awards Winners. Tor.com, 2018. március 5. (Hozzáférés: 2018. június 27.)
  140. Nordyke, Kimberly: 'It,' 'Three Billboards,' 'La La Land' Campaigns Win at Clio Entertainment Awards. The Hollywood Reporter, 2017. november 2. (Hozzáférés: 2017. november 5.)
  141. Hammond, Pete: Critics’ Choice Awards Nominations: ‘The Shape Of Water’ Leads With 14; Netflix Tops TV Contenders. Deadline Hollywood , 2017. december 6. (Hozzáférés: 2017. december 6.)
  142. Nordyke, Kimberly: Star Wars The Last Jedi and Thor Ragnarok Lead Empire Awards 2018 Nominations. Empire Awards, 2017. január 18. (Hozzáférés: 2018. február 17.)
  143. JoBlo Editors: Golden Schmoes Winners and Nominees (2017). JoBlo.com, 2018. március 4. [2018. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. április 13.)
  144. Goldene Leinwand Editors: Es. Goldene Leinwand, 2017. szeptember 27. [2020. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 25.)
  145. Rotten Tomatoes Editors: BEST-REVIEWED HORROR MOVIES 2017. Rotten Tomatoes, 2018. január 5. (Hozzáférés: 2018. január 2.)
  146. Lewis, Hilary: Golden Trailer Awards: 'Lego Batman Movie' Leads With 11 Nominations. The Hollywood Reporter, 2017. május 12. (Hozzáférés: 2017. október 10.)
  147. McNary, Dave: ‘Wonder Woman’ Wins Top Prize at Golden Trailer Awards. [[Variety (magazin)|]], 2017. június 6. (Hozzáférés: 2017. október 10.)
  148. Stone, Sasha: Houston Film Critics Release Nominations. Awards Daily, 2017. december 12. (Hozzáférés: 2017. december 12.)
  149. IGN Editors: BEST OF 2017 NOMINEES. IGN Awards, 2017. december 4. (Hozzáférés: 2017. december 5.)
  150. International Film Music Critics Association Editors: IFMCA Award Nominations 2017. International Film Music Critics Association, 2018. február 8. (Hozzáférés: 2018. február 19.)
  151. Jupiter Award Editors: Nominations for the JUPITER AWARD 2018. Jupiter Award, 2018. április 18. [2019. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. június 25.)
  152. Jupiter Award Editors: JUPITER AWARD 2018 -All winners 2018. Jupiter Award, 2018. április 18. (Hozzáférés: 2018. június 25.)
  153. Ramos, Dino-Ray: MTV Movie & TV Awards: ‘Black Panther’, ‘Stranger Things’ Lead Pack In Nominations. Deadline Hollywood , 2018. május 3. (Hozzáférés: 2018. május 4.)
  154. Murray, Rebecca: San Diego Film Critics 2017 Nominees: ‘Three Billboards,’ ‘Shape of Water,’ and ‘Dunkirk’ Top the List. Showbiz Junkies, 2017. december 9. (Hozzáférés: 2017. december 9.)
  155. San Diego Film Critics Society Editors: 2017 San Diego Film Critics Society Award Winners. San Diego Film Critics Society, 2017. december 11. [2017. december 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. december 12.)
  156. McNary, Dave: Black Panther,’ ‘Walking Dead’ Rule Saturn Awards Nominations. [[Variety (magazin)|]], 2018. március 15. (Hozzáférés: 2018. március 21.)
  157. Seattle Film Critics Society Editors: ‘Blade Runner 2049’ Leads the 2017 Seattle Film Critics Society Nominations. Seattle Film Critics Society, 2017. december 11. (Hozzáférés: 2017. december 12.)
  158. Flores, Marshall: Shape of Water Receives 12 Nominations From the St. Louis Film Critics. Awards Daily, 2017. december 10. (Hozzáférés: 2017. december 11.)
  159. Evans, Greg: Teen Choice Awards: ‘Black Panther’, ‘Solo’, ‘Riverdale’ Lead Nominations – List. Deadline Hollywood , 2018. június 22. (Hozzáférés: 2018. június 26.)
  160. Washington D.C. Area Film Critics Association Editors: The 2017 WAFCA Awards. Washington D.C. Area Film Critics Association, 2017. december 6. (Hozzáférés: 2017. december 7.)
  161. Chitwood, Adam: Exclusive: 'It' Movie Hopefully Shooting This Year; Will Be Rated-R. Collider, 2016. február 19. [2016. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 27.)
  162. Foutch, Haleigh: 'IT' Director Andy Muschietti Says He's Coming Back for a Sequel. Collider, 2017. július 19. [2017. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 20.)
  163. Zinski, Dan: Second IT Movie Adaptation Aims to Start Filming Next Year. Screen Rant, 2017. július 19. [2017. július 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 20.)
  164. Wax, Alyse: STEPHEN KING'S IT ALREADY HAS A SEQUEL PLANNED. Syfy, 2017. július 20. [2017. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 20.)
  165. Foutch, Haleigh: 'IT' Director Andy Muschietti on Reinventing Pennywise and Sequel Plans. Collider, 2017. július 21. (Hozzáférés: 2017. július 22.)
  166. Foutch, Haleigh: The 'IT' Movie Had to Cut Two Crazy Scenes to Stay On-Budget. Collider.com, 2017. július 27. (Hozzáférés: 2017. július 27.)
  167. McNary, Dave: 'It' Sequel Sets September 2019 Release Date. Variety.com, 2017. szeptember 25. (Hozzáférés: 2017. július 25.)
  168. Kit, Borys: 'It' Movie Sequel Plans Move Forward at New Line. The Hollywood Reporter, 2017. szeptember 7. (Hozzáférés: 2017. július 25.)
  169. McNary, Dave: 'Are You Afraid Of The Dark? Movie Gets October 2019 Release. Variety, 2017. december 6. (Hozzáférés: 2017. december 6.)
  170. Schmitz, Greg: 'Jessica Chastain to Play Adult Beverly in IT: Chapter Two, and More Movie News'. Rotten Tomatoes, 2018. február 23. (Hozzáférés: 2018. február 24.)
  171. Kroll, Justin: James McAvoy, Bill Hader in Talks for 'It: Chapter 2', 2018. április 12.
  172. Kroll, Justin. „'It: Chapter 2' Taps Andy Bean to Play Stanley (EXCLUSIVE)”, 2018. május 16. (Hozzáférés: 2018. május 16.) 
  173. Kroll, Justin: ‘It: Chapter 2’ Casts Isaiah Mustafa as Adult Mike. [[Variety (magazin)|]], 2018. június 9. [2019. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. május 13.)
  174. McAvoy, James: Day 1 on IT 2. Glad you got the memo guys.. Instagram , 2018. június 19. (Hozzáférés: 2018. június 20.)

További információk[szerkesztés]