Reddit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Reddit
JelmondatThe front page of the internet.
("Az internet kezdőlapja.")
Típus
  • közösségi hálózat
  • social news website
  • okostelefon-alkalmazás
  • aggregator
  • user-generated content platform
  • online közösség
Alapítva2005. június
SzékhelyUSA San Francisco, Kalifornia
VezetőkYishan Wong
Alapító
Iparág
Tulajdonos
  • Condé Nast
  • Reddit Inc.
Alkalmazottak száma44

A Reddit weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Reddit témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Reddit[1] egy közösségi weboldal, amelyen a felhasználók megoszthatják híreiket, képeiket és cikkeiket az ún. "subredditeken" (alredditeken). Kizárólag a regisztrált felhasználók adhatnak hozzá tartalmat, illetve értékelhetik a már meglévőket a "fel" és "le" nyilak segítségével. Több nyelven, köztük magyarul is elérhető.

Története[szerkesztés]

A Redditet Steve Huffman és Alexis Ohanian alapította 2006 októberében. Eredetileg a Common Lisp programozási nyelven írták, majd ezt Python-ra átírták (a további rugalmas fejlesztési lehetőségek érdekében).

A név eredete[szerkesztés]

A "reddit" szó egy szójáték az angol "read" (olvas) és "edit" (szerkeszt) szavakból, valamint a "read it" (elolvassa/elolvasta) kifejezésből származik.

Az alredditek[szerkesztés]

A Reddit kisebb aloldalakból, úgynevezett „alredditekből” áll, amelyeket bárki létrehozhat és moderálhat.

Logója mellett Snoo, az űrlénykabalájuk látható.[2]

Az alredditekre ötféle típusú bejegyzés küldhető: link, kép, videó, szavazás vagy szöveges üzenet. A regisztrált felhasználók hozzászólhatnak ezekhez a bejegyzésekhez, illetve értékelhetik azt. Az alredditek moderátorai eltávolíthatják vagy lezárhatják a bejegyzéseket, ha azt szükségesnek találják. A felhasználó beállításaitól függően automatikusan eltűnnek azok a hozzászólások, amelyek sok negatív szavazatot vagy NSFW (nyilvánosságban nem ajánlott) megjelölést kaptak.

Az alredditek moderátorai CSS segítségével teljesen testre szabhatják a „csoportjukat”.

Felhasználói[szerkesztés]

A Redditre való regisztráláshoz egy felhasználónév és egy kívánt jelszó megadása szükséges. E-mail cím megadása nem kötelező, de lehetőség van rá. A felhasználók ún. „link karma” és „comment karma” pontokkal rendelkeznek, mely az általuk beküldött linkekre és hozzászólásokra kapott pozitív és negatív értékelések alapján számolódik ki. A „link karma” értéke minden alredditen megjelenik a felhasználó neve mellett a jobb felső sarokban. A regisztráltak profiljában mindenki megtekintheti a saját maga pontszámának lebontását alredditenként.

Lehetőség van a tartalmak elmentésére is, ekkor a felhasználó profiljába kerül a megjelölt link/bejegyzés, hogy a továbbiakban könnyen elérhesse azt.

A felhasználók „barátokat” jelölhetnek meg, mely jelölés egy listára helyezi a neveket, könnyű elérést biztosítva az üzenetküldési linkeknek és a baráti profiloknak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. írásmódja a honlapján: reddit
  2. What is that alien / bug thing? http://www.reddit.com/wiki/faq

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Reddit című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.